In seara de vineri 11 decembrie 2015, cea mai insufletita comunitate artistica din Romania, comunitatea de dans contemporan si simpatizantii acesteia s-au strans pentru a lua parte la decerneraea premiilor Centrului National al Dansului, in Sala Studio a Teatrului National.
Premiile Centrului National al Dansului: O festivitate protest
Nu, nu a fost ca la orice decernare de premii. Dansatorii contemporani sunt atat de creativi incat deturneaza orice asteptari. Ceremonia de decernare a unor caramizi simbolice, pe care au fost inscriptionate numele artistilor laureati cu foite de aur si a diplomelor realizate de artistul contemporan Dan Perjovschi, a fost prezentata de Paul Dunca - dansator/coregraf si Vava Stefanescu - coregrafa si directoarea CNDB. Au fost aplauze energice si ovatii, au fost rasete, au fost enuntate ganduri pentru mai bine, dar evenimentul a avut si un caracter revendicativ.
A fost un protest elegant al comunitatii de dans: Centrul National al Dansului este singura institutie aflata in subordinea Ministerului Culturii care nu are un spatiu al sau, dupa ce in 2011, renovarile Teatrului National au facut ca Centrul sa isi piarda spatiul unde activa. Pentru cateva ore, dansatorii s-au aflat din nou in spatiul care le-a apartinut si nu le-a mai fost inapoiat.
Aflat la ceremonie, Domnul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu a promis dansatorilor ca situatia lor va fi remediata pe parcursul manadatului sau.
In ciuda tuturor impedimentelor de care s-a lovit mereu, dansul contemporan romanesc, prin reprezentantii si reprezentatele sale, este recunoscut peste tot in lume si de asemenea pe scena culturala autohtona. In cadrul evenimentului desfasurat in data de 11 decembrie, in spatiul care in urma cu cativa ani obisnuia sa fie locul de intalnire al dansatorilor si al pasionatilor de dans si arta contemporana, au fost laureati: Liana Tugearu, Madalina Dan, Miriam Raducanu, Eduard Gabia si Florin Fieroiu.
Festivitatii de premiere i-a urmat spectacolul "More than Naked" (Mai mult decat goi), creat la cel mai mare festival de dans din lume - ImPulsTanz Viena de catre una dintre cele mai apreciate coregrafe ale momentului, Doris Uhlich; 20 de dansatori din toata lumea si-au manifestat corpurile goale, intr-o adevarata sarbatoare a ceea ce inseamna sa te bucuri de dans, de corporalitate si tinerete - o demonstratie despre a trai cu adevarat bucuria corpului, anuland obisnuitele conotatii erotice care sunt atasate nuditatii si care ne limiteaza.
"More than Naked"
Pentru Centrul National al Dansului, spectacolul adus la Bucuresti cu ajutorul Forumului Cultural Austriac si al Cancelariei Federale a Austriei, a reprezentat in acelasi timp o alta modalitate de atrage atentia asupra precaritatii cu care se lupta institutia si artistii din zona de dans contemporan si performance, chiar daca aceasta arta a dat si continua sa dea oameni valorosi si fideli muncii lor.
Centrul National al Dansului Bucuresti recunoaste excelenta
Scena 9 si Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB) ii prezinta pe laureatii #PremiileCNDB2015: Liana Tugearu, Madalina Dan, Miriam Raducanu, Eduard Gabia si Florin Fieroiu.
Premiile au fost inmanate de Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, criticul Igor Mocanu, performerul Paul Dunca, realizatoare emisiunii TV Lumea dansului Silvia Ghiata si de Doris Uhlich. Ceremonia a avut loc la Sala Studio a Teatrului National Bucuresti (TNB), vineri seara, pe 11 decembrie 2015.
Nominalizarile la #PremiileCNDB2015 au fost facute de laureatii din 2014: Ioan Tugearu, Silvia Ghiata, Cosmin Manolescu, Alexandra Pirici, Manuel Pelmus, Mihai Mihalcea si Mihaela Dancs si de o parte a board-ului artistic al CNDB: Ada Solomon, Corina Suteu si Vava Stefanescu. Iata motivatiile care au insotit #PremiileCNDB2015.
Liana Tugearu a reflectat dansul romanesc, atat cel clasic, cat si cel contemporan, de-a lungul intregii sale cariere. Este un critic si un spectator atent, prin care dansul a reusit sa se mentina vizibil in discursul public, in ciuda dificultatilor cu care s-a confruntat coregrafia romaneasca in trecutul recent. Activitatea Lianei Tugearu a fost apreciata pentru sursa extraordinara de istorie si pentru ca este mereu aproape de fenomenul dansului actual.
Madalina Dan a initiat si produs o multitudine de spectacole, dezbateri si ateliere de dans. Ea este o prezenta constanta pe scena de dans din Romania si unul din performerii cei mai importanti ai unei noi generatii de dansatori si coregrafi. Artista a primit recunoastere pentru contributia sa in dans si performance prin ateliere, laboratoare de creatie si proiecte de mentorat.
Miriam Raducanu este probabil cea mai cunoscuta si influenta coregrafa din Romania. Domnia sa ramane un punct unic de referinta pentru publicul si profesionistii din domeniul dansului. Coregrafa a primit aprecierea CNDB pentru intreaga sa cariera artistica.
Coregrafa Miriam Raducanu primind cu modestie premiul pentru recunoasterea muncii sale in domeniul dansului - "Eu nu sunt obisnuita deloc cu festivitatea si mai bine primeam sa dansez".
Eduard Gabia este una din cele mai puternice prezente pe scena de dans romaneasca, prezenta prin care a contribuit decisiv la maturizarea artistica a coregrafiei contemporane romanesti. Eduard Gabia a creat, vreme de peste 15 ani, si s-a manifestat constant cu lucrari in afara conformismului estetic dominant. Eduard Gabia a primit premiul pentru perseverenta si varietatea mijloacelor lui de expresie artistica.
Florin Fieroiu a sustinut si format o generatie de dansatori si coregrafi. Florin Fieroiu este un pedagog exceptional si „un deschizator de ochi pentru fiecare dintre noi”. Florin Fieroiu a fost remarcat pentru cariera sa de dansator si coregraf de dans contemporan, dar si pentru creativitatea si daruirea lui pentru pedagogie.
Prin #PremiileCNDB2015, CNDB devine HotSpot cultural BRD, principalul partener al evenimentului. La 11 ani de existenta, CNDB, institutie in subordinea Ministerului Culturii, a organizat #PremiileCNDB2015 in parteneriat cu TNB.
de Julia Sima
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români