22 Iulie 2013 publicat în Cultura 171 share-uri

A face haz de necaz era filosofia de viata a lui Ilie Moromete, personajul lui Marin Preda din “Morometii”. Sa retraim impreuna atmosfera plina de intelepciune, dar si de umor, din romanul care a marcat generatii!

Info: Romanul Morometii, in doua volume, scris de Marin Preda a aparut in anul 1955 si in 1967, consacrandu-l pe autor. Fara indoiala, Ilie Moromete este unul dintre cele mai indragite personaje ale literaturii romane.

Foto Shutterstock.com; taran

In anul 1988 a aparut si ecranizarea romanului, in regia lui Stere Gulea, imaginile filmului fiind de asemenea de o forta extraordinara. Iata ce spun doi dintre cei mai apreciati regizori romani ai momentului, despre acest film:

<< "Morometii" ma emotioneaza foarte tare. Cand zic "Morometii" zic actorie si mi se pare, cantitativ, cel mai important film romanesc din acest punct de vedere" (Cristi Puiu).

"Filmul lui Stere Gulea imi place nu atat din punctul de vedere al transpunerii corecte a romanului, ci mi se pare ca are o atmosfera si un autentic foarte convingatoare. Victor Rebengiuc e genial. S-au intalnit acolo niste lucruri in modul cel mai fericit cu putinta: imaginea lui Vivi Dragan Vasile, actorii s.a.m.d. Am vazut "Morometii" de nu stiu cate ori si tot l-as mai revedea. (Radu Muntean)>>. (Sursa: Cinemagia)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City Pisicile și ploaia - o poveste de dragoste de interior. 15 imagini sugestive care descriu relația pisicuțelor cu ploaia

Vezi filmul MOROMETII:

15 replici si scene celebre din MOROMETII de Marin Preda

1. Numai pacatele nu te lasa sa dormi.

2. Copiii patrund in sufletul unui om repede si necrutator.

3. Moromete in Poiana lui Iocan:

4. Eu imi caut eul meu!

5. Visele sunt vise, uneori visezi rau si nu se intampla nimic, visul rau e gandul care n-ai scapat de el, care ti se cuibareste in suflet si e numai al tau, venit din pacatele tale.

6. Am peste saizeci de ani si in mintea mea e ca o sa traiesc o suta. De ce sa nu traiesc? Ce, nu e bine de trait?

7. Sa se mire prostii!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri