Vaccinarea reprezinta o procedura simpla care initiaza un complicat proces biologic, crescand imunitatea animalutului tau si protejandu-l de infectii. Chiar daca niciun vaccin nu este eficient suta la suta, utilizarea vaccinului potrivit scade posibilitatile de imbolnavire a pisicii tale.

Daca ai in grija un animalut de companie, o pisica, la care tii cu adevarat, trebuie sa stii cat de importanta este vaccinarea pentru sanatatea acestuia. Vaccinarea reprezinta o procedura simpla care initiaza un complicat proces biologic, crescand imunitatea animalutului tau si protejandu-l de infectii. Chiar daca niciun vaccin nu este eficient suta la suta, utilizarea vaccinului potrivit scade posibilitatile de imbolnavire a pisoiului tau drag. Indiferent de mediul de viata al felinei (interior sau exterior), vaccinul este menit sa previna bolile infectioase. In cazul in care vrei ca pisicuta ta sa se mentina vesela, sanatoasa si jucausa, nu ezita sa o vaccinezi periodic.

Veterinarul este cel care stabileste schema de vaccinare a felinelor in functie de varsta pisicii, de mediul in care a crescut, de fisa clinica, de bolile celorlalte animale alaturi de care creste, de incidenta bolilor infectioase in zona, etc.

Prin urmare, un program complet de vaccinare dureaza pret de cateva luni bune, timp in care trebuie sa te duci cu animalutul regulat la medicul veterinar. Inainte de vaccinarea propriu-zisa, pentru ca imunizarea sa fie eficienta si completa, pisica trebuie deparazitata intern.

De regula, pentru o imunizare activa primul vaccin, polivalent, trebuie sa fie efectuat atunci cand pisica are 8 saptamani, in saptamana 6 si in saptamana 7 efectuandu-se deparazitarea. Dupa 4 saptamani, se face rapel. Schema de vaccinare se termina atunci cand pisica ajunge la 12 saptamani moment in care se efectueaza un vaccin polivalent si un vaccin antirabic. Vaccinul antirabic trebuie efectuat anual odata cu deparazitarile de rigoare.

Daca prima perioada de vaccinare nu s-a incheiat, nu-ti lasa pisica pe afara caci inca exista riscul contactarii unei boli infectioase. De asemenea, in primele doua saptamani de la ultimul vaccin, este recomandat ca pisica sa nu paraseasca mediul interior. Pisicile ajunse la maturitate trebuie vaccinate anual.

Iata cateva vaccinuri extrem de importante pentru sanatatea pisicii tale:

Vaccinul antirabic - Administrarea dozelor cu acest vaccin are rolul de preveni imbolnavirea pisicii cu rabie, boala pentru care nu exista inca un tratament. Este un vaccin obligatoriu care se face la 12 saptamani, cu rapel anual. In lipsa deparazitarii, este un vaccin ineficient.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri