20 Octombrie 2023 publicat în Casa-Gradina 12 share-uri

Pentru o familie cu un program încărcat și copii, rufele murdare și tot circuitul acestora de la triere, spălare, uscare și ulterior împăturire, călcare și așezare în dulapuri și sertare, gata pentru a fi din nou purtate, este al treilea cel mai mare consumator de timp administrativ în gospodărie, după cel destinat preparării mâncării și curățeniei.

Usucă inteligent

Sunt foarte puțini cei care au beneficiul de a putea usca haine afară, în aer liber. Și, oricum, o bună parte din an, acest lucru nu este posibil, fie pentru că este prea frig, fie pentru că plouă frecvent. Și dacă nu este frig și nici nu plouă, sunt puține locurile unde rufele uscate afară rămân proaspete, din cauza aerului poluat.

Alternativa de a usca rufe în casă este total nerecomandată, dat fiind faptul că va crește umezeala din interior și riscul de condens și mucegai sporește semnificativ. Soluția eficientă o reprezintă utilizarea unui uscator de rufe, datorită multiplelor sale avantaje.

Te va ajuta nu doar să ai rufe impecabile, cu miros proaspăt, ci și să faci o importantă economie de timp. Nu va mai fi nevoie să întinzi, să strângi și, uneori, nici să mai calci rufe. Elimini definitiv problema rufelor ude, iarna, și a spaimelor că va ploua, dacă le usuci afară, în sezonul cald. În plus, poți rezolva rapid problema „cum usuci rapid” tricoul preferat pe care copilul tău îl vrea și care nu a fost spălat la timp. Îl speli rapid la cel mai scurt program și-l usuci, iar totul va dura doar câteva zeci de minute.

Eficiență maximă

Renunță la a mai tria rufele în funcție de culoare și alege să le speli după tipul lor. În locul unei mașini de spălat cu rufe albe, spală toate șosetele la un loc, apoi prosoapele și, ulterior, tricourile. Va fi mult mai simplu și mult mai eficient.

Pentru a simplifica și mai mult această rutină, spală cu apă rece, la cel mult 30 de grade. Pentru a evita amestecul culorilor, folosește acele geniale „captatoare de culoare”. Folosește mereu mai puțin detergent decât recomandă producătorii. Vei păstra culoarea hainelor, vei face economie de apă și vei polua mai puțin.

Setează temperatura uscătorului de rufe la 60 de grade. În felul acesta, hainele vor fi dezinfectate mai eficient decât ar face-o apa caldă, dar cu un consum de energie mai mic, pentru că aerul se încălzește de 10 ori mai repede decât apa, iar aerul fierbinte și vaporii de apă distrug complet acarienii și bacterile.

Redu la maximum aditivii

Folosim foarte mulți aditivi: detergent, balsam, înălbitor, parfum, soluții pentru pete. Chiar dacă sunt eficiente, o bună parte dintre acestea rămân în fibrele hainelor pe care le purtăm. Poate că sunt inofensive, poate că nu. Optează pentru detergenți cât mai eficienți, dozează atent cantitatea folosită și alege variante naturale, în locul aditivilor chimici. O să poluezi mai puțin, iar spălatul rufelor te va costa mult mai puțin.

Utilizează oțet alb în loc de balsam. Acesta lasă hainele pufoase, întărește culorile, împrospătează, este natural, ieftin și are și efect anticalcar. Va lăsa în urmă un miros neutru de curat. Suc de lămâie în loc de înălbitor: sucul de la o lămâie mare are același efect precum o doză mare de înălbitor, dar fără să decoloreze. Redă prospețimea hainelor negre, adăugând cafea în compartimentul de clătire (poți folosi și zațul din filtrul de cafea, fiert din nou; strecoară cafeaua, înainte de a o folosi). Apa oxigenată cu o concentrație de 3%, împreună cu bicarbonatul, curăță perfect orice pată. Pentru arome, folosește esențe naturale. Ai nevoie de câteva picături, pentru o mașină plină de rufe.

O mașină de spălat și un uscător de rufe cu programe diverse îți aduc beneficii pe care merită să le iei în seamă, mai ales atunci când ai copii și speli des. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să alegi corect programul de uscare și să respecți cantitatea de rufe puse la uscat, conform indicațiilor producătorului.

Sursa foto: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri