27 Mai 2022 publicat în Casa-Gradina 24 share-uri

Casa reprezintă pentru fiecare dintre noi spațiul cel mai drag unde ne retragem după o zi istovitoare, unde revenim după o vacanță binemeritată, unde trăim cele mai frumoase momente alături de familie și prieteni, unde creștem și evoluăm.

De aceea ne străduim să o aranjăm cât mai bine, să ne satisfacă gusturile în așa manieră încât să ne salte inima de bucurie la gândul că ne îndreptăm spre casă, casa noastră cea mult visată.

Fiecare spațiu de locuit e unic ca și cei care locuiesc în interiorul lui, ei punându-și amprenta asupra fiecărui colțișor din casă, rezultatul fiind un produs al personalității, imaginației și energiei lor.

Când vorbim despre amplasarea caselor observăm că tinerii tind să aleagă apartamente situate în zona urbană și că, odată cu înaintarea în vârstă, această preferință este înlocuită de dorința de a se retrage în zona rurală, departe de agitația marilor orașe, în interiorul unor case cochete și trainice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Concert umanitar pentru victimele cutremurului din Turcia Pluto în Vărsător 2023 -2043 – Este vremea schimbărilor istorice pentru următoarele 3 zodii! Li se va schimba destinul în următorii ani Promenada Mall, Mega Mall si Vulcan Value Center isi asteapta clientii cu surprize si premii de Paste

Pentru construirea unor astfel de case, se pare că în ultima vreme e luat în calcul, pe lângă aspectul ca materialele să fie de bună calitate și la preț redus, și aspectul ca ele să fie pe cât posibil mai naturale. În acest sens, una dintre soluții o reprezintă casele din baloți de paie. Materialele folosite în construirea lor sunt naturale, protejându-se astfel mediul înconjurător, iar costurile lor sunt minime; sunt rezistente în caz de cutremur sau în caz de incendiu(paiele fiind comprimate, nu dau voie aerului să pătrundă, neputându-se astfel întreține focul); beneficiază de o bună izolare termică, vara menținându-se răcoarea în interiorul lor, iar iarna o temperatura ridicată. Paiele din baloți sunt tratate cu soluții împotriva rozătoarelor și sunt foarte bine uscate înainte de a fi folosite, pentru a elimina umezeala, iar lutul este folosit la tencuit tocmai pentru a regla nivelul de umiditate.

Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Elevii Școlii Quantum din București au obținut locuri fruntașe la MATHLETICS, cea mai mare competiție online de matematică din lume, datorită unui model nou de învățare
Foto: Dry89 /Shutterstock

Casele din paie sunt ușoare, așadar și fundațiile lor vor fi unele ușoare. Ele se realizează pe structură de lemn.

Există mai multe tipuri de structuri de lemn:

- structura prefabricată: baloții din paie comprimați sunt introduși în panouri prefabricate. Această metodă este cea mai nouă și cea mai rapidă. Tencuiala folosită în acest caz este mai puțină față de metodele obișnuite, ceea ce scurtează timpul de execuție al lucrării. Singurul dezavantaj ar fi prețul mai ridicat în comparație cu celelalte structuri.

- structura pe stâlpi: stâlpii de lemn sunt integrați între baloți, dar nu în mijlocul pereților. Această metodă este cea mai accesibilă ca preț.

- structura scară: din cherestea se construiesc pereții ca o scară. Treptele scării se fixează la cel mult cinci centimetri față de lungimea unui balot. Comprimarea se face și pe verticală, iar pentru a se realiza se folosesc chingi speciale. Baloții se prind de scări cu scândură și șuruburi.

- structura GREB: aleasă de tot mai multă lume în ultima vreme deoarece necesită foarte puțin lemn. Asambalarea se face ușor, cu instrumente puține, tocmai pentru că materialele sunt puține. În caz de nevoie poate fi demontată și mutată în orice altă parte. Și iată cum ceea ce părea acum câțiva ani o utopie (contruirea unei case din baloți de paie) nu numai că s-a transformat în realitate, ba chiar constituie o modă în zilele noastre.

Prin urmare, dacă vă surâde această idee, în afară de alegerea materialelor și a modului în care faceți construcția, nu uitați să țineți cont și de alți doi factori foarte importanți: terenul pe care vreți să amplasați casa, dar și specialiștii care se vor ocupa de efectuarea lucrării.

Terenul ar trebui să fie unul fără probleme, de tipul alunecărilor de teren sau inundațiilor, iar specialiștii ar trebui să acopere domeniile: consultanță, arhitectură și inginerie.

Cu toate aceste informații și cu dorința acerbă de a vă împlini visul, viața sănătoasă din interiorul unui mediu sănătos e tot mai aproape de voi. Mult succes!

Foto fr si mai: ushi /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri