Alegerea mobilierului, a culorilor și a accesoriilor potrivite contribuie la amenajarea corectă a unui living pe cât de mic și îngust, pe atât de cochet.

Cu toții ne dorim un living modern, încăpător și primitor, însă mulți consideră că spațiul limitat pe care îl au la dispoziție îi împiedică să obțină rezultatul dorit. În realitate, există câteva trucuri ingenioase de amenajare a unui living de mici dimensiuni, care oferă posibilitatea de a transforma această încăpere într-un spațiu în care funcționalitatea se îmbină perfect cu design-ul plăcut.  

Oricât de mic ar fi, locul în care te relaxezi după o zi plină sau în care îți primești musafirii poate fi amenajat într-un mod inspirat, astfel încât să fie plăcut atât din punct de vedere estetic, cât și al atmosferei confortabile pe care o asigură. Alegerea mobilierului, a culorilor și a accesoriilor potrivite contribuie la amenajarea corectă a unui living pe cât de mic și îngust, pe atât de cochet.

Trucuri utile pentru amenajarea unui living mic și îngust

1. Alege mobilier multifuncțional

De obicei, în orice living găsim o canapea, o bibliotecă, o comodă pentru televizor și o măsuță de cafea. Dacă livingul tău este mic și îngust, ideal ar fi să mergi pe o variantă de amenajare minimalistă. Mai exact, să folosești doar piesele de mobilier strict necesare, iar acestea să fie multifuncționale.

Alege o canapea lungă, eventual în formă de L, extensibilă, prevăzută cu spații de depozitare, renunță la comodă și integrează televizorul în bibliotecă sau instalează-l direct pe perete și folosește un corp din bibliotecă ca măsuță de cafea tip cub atunci când ai nevoie. Astfel, eviți aglomerarea spațiului oricum limitat și îmbini esteticul cu funcționalitatea.  

2.  Amenajează zona de dining cu masă și scaune pliabile

Dacă în bucătărie nu ai suficient loc să iei masa în familie sau alături de prieteni, amenajează o zonă de dining în living. Masa și scaunele pliabile sunt ideale pentru un living mic pentru că nu ocupă în permanență spațiul, fiind ușor de strâns atunci când nu mai ai nevoie de ele.

Într-un living mic și îngust se potrivește o masă dreptunghiulară, nu foarte mare și eventual extensibilă. Scaunele pot fi pliabile sau pe roți, acestea sunt ușor de mutat în alte încăperi, precum bucătărie sau balcon. Din fericire, nu trebuie să faci un efort financiar întrucât poți alege scaune ieftine și de calitate dintr-o varietate de modele și culori, în funcție de preferințe și de stilul de amenajare ales.

3. Evită aglomerarea spațiului cu prea multe accesorii

Accesoriile sunt opționale în orice tip de spațiu, însă, în cele de dimensiuni reduse este recomandat să alegi cât mai puține accesorii pentru a nu aglomera și mai mult încăperea. Dacă livingul tău este unul mic, renunță la draperiile groase și opace în favoarea unor perdele vaporoase, care permit pătrunderea luminii naturale în interior și dau senzația de mărire a spațiului.

De asemenea, covorul dreptunghiular, cu dungi verticale este perfect pentru o sufragerie mică. În cazul în care livingul este îngust, poți așeza covorul de-a latul încăperii pentru a da impresia de lărgire a camerei.

Dacă vrei să oferi și mai multă personalitate acestei încăperi, o poți face folosind un tablou supradimensionat sau alte decorațiuni așezate pe verticală, lăsând podeaua liberă.

4. Combină nuanțele deschise cu o pată de culoare

Oricât de mult ți-ar plăcea încăperile viu colorate, într-un living mic nu este recomandat să combini mai mult de trei culori, două dintre ele fiind deschise, iar cea de-a treia cu accentul mai închis. Alege nuanțe deschise pentru mobilier și pereți, de la alb și crem până la bleu, gri deschis sau galben pal. Pata de culoare din încăpere poate fi reprezentată de canapea, ușile bibliotecii sau chiar tabloul de pe perete.

Dacă living tău are formă dreptunghiulară și este îngust poți zugrăvi unul dintre pereții mai mici, de preferat, cel paralel cu ferestrele, într-o culoare mai închisă. În această situație, însă, ține cont ca restul elementelor din încăpere să fie în nuanțe deschise, neutre.

5. Aplică regulile generale de amenajare a unui spațiu mic

Specialiștii în design interior au stabilit câteva reguli de amenajare care se aplică în toate spațiile de mici dimensiuni, inclusiv în living. Dacă vrei să ții seama de ele, evită, în primul rând, să umpli livingul cu piese de mobilier pentru că acesta va părea și mai mic decât este în realitate și dispune mobila pe toată înălțimea camerei pentru a exploata la maxim fiecare metru pătrat.

De asemenea, se recomandă găsirea unui echilibru de culori și texturi, astfel încât să se evite aglomerarea. Folosirea oglinzilor și a jocurilor de lumini sunt alte trucuri pe care designerii de interior le recomandă în procesul de amenajare a spațiilor de mici dimensiuni deoarece ajută la obținerea unui efect de mărire a spațiului.

Deși, uneori, din cauza spațiilor reduse suntem nevoiți să facem diverse compromisuri, nu ai niciun motiv să îți faci griji în privința amenajării unui living mic și îngust. Dacă ții cont de aceste trucuri și adaugi o doză de creativitate vei sparge orice barieră a banalului, iar rezultatul va fi pe măsura așteptărilor și personalității tale. 

Photo by Vecislavas Popa from Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri