Printre cele mai utilizate materiale utilizate pentru mobila personalizată se află PAL-ul și MDF-ul.

Materialul din care este realizat un corp de mobilier este unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în calcul, atunci când hotărăști că vrei să comanzi mobilier de bucatarie la un pret avantajos, sau câteva corpuri de bibliotecă livrate rapid acasă, pentru reamenajarea livingului.

Printre cele mai utilizate materiale utilizate pentru mobila personalizată se află PAL-ul și MDF-ul, de aceea vrem să discutăm în acest articol pe larg despre acestea. Despre ce înseamnă PAL și MDF, precum și care sunt avantajele și dezavantajele utilizării lor în realizarea de mobilier la comandă, afli chiar din rândurile de mai jos:

Ce este PAL-ul

Utilizarea PAL-ului. Avantaje.

Utilizarea PAL-ului. Dezavantaje.

Ce este MDF-ul.

Utilizarea MDF-ului. Avantaje.

Utilizarea MDF-ului. Dezavantaje.

Ce este PAL-ul

Cu siguranță ai văzut PAL integrat în design-ul pieselor de mobilier, mai ales la cele făcute pe comandă. PAL înseamnă mai exact Placă Aglomerată din Lemn, reprezentând de altfel un amestec din așchii lemnoase tocate mărunt, adăugându-se în același mix rășini lemnoase și alte paste de natură vegetală, într-un cuptor de temperaturi foarte mari. După procesare, PAL-ul poate fi tratat cu o peliculă de melanină sau de furnir, pentru un aspect lucios.

Utilizarea PAL-ului. Avantaje.

Foto: Pixabay

Dacă alegi PAL-ul drept material pentru mobilierul de bucătărie pe care vrei să îl faci la comandă, află că acest mix de așchii lemnoase, tratat de altfel cu rășini și pelicule speciale, oferă un număr de avantaje, pe care ți le prezentăm chiar acum:

  • Timpul de fabricare este redus;
  • Poți alege dintre 2 tipuri de PAL: laminat și furniruit;
  • Poți alege nuanța potrivită dintr-o gamă cromatică largă;
  • Este mai ieftin decât MDF-ul sau lemnul masiv.

Utilizarea PAL-ului. Dezavantaje

Alegerea acestui material vine însă la pachet și cu o serie de dezavantaje. Printre cele mai vizibile “bile negre” ale utilizării PAL-ului pentru mobila făcută la comandă se numără: durata de viață mai scăzută decât în cazul MDF-ului și sensibilitatea la umiditate.

Ce este MDF-ul

MDF sau Fibra de Densitate Medie este un compozit cu un proces de prelucrare asemănător PAL-ului, însă net superior acestuia. Este un material mult mai dens și mult mai ușor de prelucrat, a cărui formă finală este mult mai plăcută ochiului, atunci când discutăm despre piese de mobilier făcute la comanda. Piesele din MDF pot fi vopsite în orice nuanță din paletarul PAL, în varianta mată, lucioasă sau semi-lucioasă.

Utilizarea MDF-ului. Avantaje.

MDF-ul se bucură de o duritate mare, asemănătoare lemnului masiv, însă este mult mai maleabil decât PAL-ul, atunci când discutăm despre modelarea sa (prin frezare). Dacă optezi pentru MDF, află că acesta prezintă o rezistență excelentă la umiditate, încovoiere sau înșurubare, fiind totodată posibilă revopsirea sa fără probleme.

Însă iată un lucru important de reținut: dacă optezi pentru o combinație PAL-MDF, află că faci o alegere inspirată, mai ales dacă mergi pe următoarea variantă: compartimentare și carcasă din PAL + fronturi din MDF.

Utilizarea MDF-ului. Dezavantaje.

Așa cum ai putut vedea și în rândurile de mai sus, MDF-ul este un material mult mai pretențios decât PAL-ul, iar pentru realizarea acestuia este nevoie de un proces mult mai migălos. De aceea, prețul final pentru realizarea unui corp de mobilier realizat din Fibre de Densitate Medie este mai mare decât cel al unuia realizat din PAL.

Iată care sunt două dintre cele mai utilizate materiale pentru realizarea mobilei făcute la comandă: PAL și MDF. Fiecare cu avantajele și dezavantajele sale, atât PAL-ul cât și MDF-ul se pot transforma rapid în piese de mobilier utile pentru casă, indiferent de spațiul în care vor ajunge.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri