În ultimii doi ani în care m-am dedicat exclusiv lucrului cu antreprenoarele și am lăsat puțin de-o parte agenția de comunicare, cel mai frecvent am văzut situația asta: o femeie creativă, cu mult potențial, care ajută prin ce face la transformarea altora în bine, care are haruri și daruri, dar nu are suficienți bani să ducă viața pe care și-o dorește.

Text: Ana Nicolescu

Această femeie este pasionată de ceva și dorește să ducă un proiect la nivel de antreprenoriat. Și ce face?

  • Se acreditează și obține multe diplome ca să nu-i conteste nimeni autoritatea, deși are expertiză și rezultatele ei vorbesc de la sine.
  • Vrea să ajute cât mai mulți oameni pe gratis că nu poate să monetizeze harul ei. I se pare o profanare.
  • Investește timp, bani și energie ca oamenii din echipă să fie mulțumiți de condiții și de salarii.
  • Se implică în vindecarea echipei, deși antreprenoarea intră în burnout.
  • Face foarte multe cursuri ca să știe cât mai multe informații, însă nu poate să adune piesele de puzzle într-un tablou complet pentru că nici cursurile nu sunt integrate.
  • Are senzația că nu are o afacere, ci un hobby
  • Nu știe ce prețuri să pună, iar dacă știe, îi este frică să le mărească
  • Crede că un un proiect devine business dacă va ști să scrie pe Facebook postări bune
  • Nu știe ce să spună spună despre ea pe site

Ce ai de făcut dacă te regăsești în scenariul de mai sus?

  1. În primul rând coaching sau terapie pe autocunoaștere. E nevoie să afli ce te blochează în a-ți manifesta potențialul. Aici pot să apară blocaje și preconcepții legate de bani. Și nu e vorba doar de preconcepțiile tale, dar și de răni venite transgenerațional de la bunicii și părinții tăi, care au decis la un moment dat că poate dacă ai bani, vine un război mondial și îi pierzi. Sau recesiunea. Așa că involuntar ai primit preconcepția că nu e bine să ai bani. Este doar unul din multele exemple.

Un alt blocaj ar putea să fie Sindromul Impostorului. Și aici e tot despre autocunoaștere și curaj să-ți asumi acolo unde nu ești autentică tu cu tine, mai ales. Unde te trădezi tu ca să nu-i trădezi pe alții.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Nu meriți oameni nepregătiți să te iubească! Alege-te întotdeauna pe tine! Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Lasă-i să te judece! Lasă-i să zică ce vor! Mergi pe drumul tău cu sufletul curat!

Frica de succes, frica de eșec sunt și ele. Toate se reduc la stima de sine. Te vezi? Știi cine ești? Știi care e potențialul tău și ce poți să faci cu el?

  1. E ok să faci cursuri și să fii upgradată mai ales dacă domeniul tău este într-o permanentă evoluție. Însă întreabă-te pentru cine sunt, de fapt, diplomele alea. De cele mai multe ori sunt confirmări pentru tine că poți. Așa că fii sinceră și vezi unde e mai multă nevoie de tine, de energia ta ca să-ți manifești misiunea.
  2. O să rămân tot la autocunoaștere pentru că atunci când te pui pe ultimul loc, când investești în alții mai mult decât investești în tine, e clar că acolo ai de lucru la stima de sine. Oamenii cu adevărat liberi și ancorați știu că au nevoie mai întâi ei să se încarce ca să poată să dăruiască din preaplinul lor, nu din răni. Altfel intră în burnout și nu sunt eficienți. Iar proiectul rămâne la stadiu de hobby, nu avansează la nivel de business. Am vorbit în acest podcast despre cum să te pui pe tine pe primul loc.
  3. Poate crezi și tu că dacă scrii bine pe Facebook, poți să ai un business de succes. Am ghidat peste 500 de soloprenori să-și lanseze un business și să aibă clienți și niciunul nu a reușit doar cu social media. Asta e doar ce se vede la surpafață, e cam ultimul pas. De ce zic asta? Pentru că ai nevoie de un plan de business ca să scrii strategic pe orice platformă ai avea. Și îți recomand să ai și site, și blog, pentru că pe rețelele de socializare ești cu chirie, poți oricând să fii dată afară sau se pot închide pur și simplu.

Mai mult decât atât, tu când ai nevoie de un produs sau de un serviciu, unde cauți? Pe Google sau pe Facebook? Construiește-ți un site și un blog, scrie după regulile SEO, scrie în beneficii pentru clienți, confrom unor obiective de business și ai în vedere frustrările și aspirațiile clientului tău ideal. Așa vei reuși să comunici cu sens, cu scop și cu rezultate și nu vei avea doar niște postări pe Facebook, iar site-ul tău va fi mai ușor de găsit în motoarele de căutare. Ca să ai mai multă claritate, îți ofer un ebook gratuit despre Cum te ajută planul de business în strategia de comunicare. Și astfel, poți să intri în energia de antreprenor, nu doar de executant sau de angajat în propria firmă.

Leagăn pentru toată copilăria Ai încredere în tine! Lucrurile se vor aranja exact așa cum îți sunt menite Atunci când nu mai crezi în nimic, îți rămâne o singură variantă: Să crezi în tine!

Scrie-mi în comentarii dacă ai întrebări. Sunt aici să te susțin să ai un business profitabil și să nu te mai simți fără voce în afacerea ta.

Foto fr si main: Dean Drobot /Shutterstock


Sunt Ana Nicolescu, Change Strategist. Susțin femeile antreprenor hotărâte și determinate să obțină claritate printr-un plan de business și strategie de comunicare cu sens și scop și să-și depășească...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri