ghid pentru o viaţă împlinită
Info
x
info
 
 


Info
x
info
 
 
Topicul anterior  /   Acest topic este inchis si arhivat!   /   Topicul urmator

Jufla-julfa


Stie cineva reteta pt. jufla(sau julfa?)Am inteles ca este o prajitura care se face in Moldova si are un gust minunat.

julfa se face pentru Ajunul Craciunului si reprezinta "pelincile omnului". Se foloseste canepa pisata pentru crema si se adauga coaja de portocala, lamaie doar (in reteta originala).Se folosesc foi de placinta simple din apa si faina care se usuca deasupra cuptorului (aragazului). Sant multe variante inventate care in oc de canepa (care nu se mai comercializeaza fiind considerata canabis..) folosesc nuca si atunci iese ....baclava (foi de placinta, nuca, zahar....) dar cei care nu stiu ii spun julfa..(julfa este numai din seminte de canepa).

Multumesc.Deci, daca pregatesc asa ceva nu o mai numesc julfa pentru ca nu are ingredientul principal, semintele de cinepa.Cred ca asta-i dadea gustul ala nemaipomenit!Daca seminte de cinepa nu am, nuca nu vreau sa pun, atunci ce ar fi mai apropiat ca gust de semintele de cinepa?

cand se fierb semintele de canepa sdrobite e ridica o spuma care se cdulege si se amesteca cu zahar si coaja de citrice si este foarte fina. Nu stiu cu ce se poate asemana.. Mama mea a avut pana anul trecut seminte zdrobite de canepa de la tzara (care nu erau tratate sau stropite cu chimicale) dar anul acesta cred ca nici eu nu voi papa julfa traditionala... De la ,mama unei prietene turcoaice am invatat ca cea mai buna baclava este aceea cu mai putine ingrediente: foaia de baclava care se impatureste specific facuta doar din apa , faina si sare si se umple cu nuca macinata FARA ZAHAR in interior, baclavalele fiind puse DUPA coacere in sirop de zahar si asa isi iau consistenta si dulceata lor deosebita. Adaugarea de coaja de citrice sau sirop le transforma in...saraiglii (cam asta se vede si in comert). De retzeta asta "am beneficiat" in studentie cand toata camera de la camin(eram 5 dar aveam si vecine poftitoare) ne luam liber pentru ca musai ni se facea rau de la dulce...dar dupa ce trecea efectul ne duceam iarasi la cutia cu baclavale...facute in comunitatea musulmana conform traditiei..yummyy...

Wow, super!!!

E super-faina TURTA de JUFLA . ma inter. si pe mine o reteta originala. NEAPARAT cu canepa altfel, are gust de prajitura .

Voi incerca sa iti scriu reteta mamei. Nu se spune jufla...ci JULFA Se spala si se usuca samanta de canepa intreaga (boabele fara sa fie prajite) in cuptor.
Se bat boabele in piua sau se rasnesc la rasnitza de cafea.
Se pun intr-un vas si se toarna apa calda (nu fierbinte) peste samanta pisata sau rasnita.
Se spala in ape mai multe pana ce zeama nu mai iese alba.
Zeama de la spalatura se pune intr-o panza deasa ca sa nu se piarda samanta prin ea. Zeama rezultata in urma scurgerii prin sita se pune intr-un vas cu gura larga ce se asaza pe aragaz la foc mic.
Se aduna deasupra o spuma numita "jintitza" care se ia cu paleta de spuma si se pune in alt vas unde se adauga mirodenii ca: zahar, vanilie rom, coaja de lamaie (nu de portocala). e bate jintitza cu un tel si rezulta crema de julfa.
Turtele: se fac simplu doar din faina cu apa caldutza si sare. Se intind turte subtiri care se coc deasupra plitei. Dupa coacere se pun la uscat. Apoi se potrivesc intr-un vas (mama le punea in lighean) si pe fiecare turta se unge cu julfa de mai sus. Se repeta operatiunea pana se termina julfa.
Se lasa cam doua zile asa ca sa patrunda bine zeama julfei si aromele in turte.
Apoi sa taie ca la tort.

Pofta buna!







Multumesc mult.Denumirea nu am retzinut-o exact , dar gustul e inconfundabil. AVIZ AMATORILOR , de delicatesuri inedite , clasice , si din pacate ...RARE !

Dar o prajitura cu marijuana nu avem in traditie? Ce Dumnezeu?

LASA-MA BRE!CU JULFA MATA !!!!!!!!!!!!!
NU MA DROGHEZ!!!!!!

De la: dr2000, la data 2008-11-25 22:34:28Dar o prajitura cu marijuana nu avem in traditie? Ce Dumnezeu?


Nu, avem doar cu canabis.

Multumim pentru reteta si felicitari pentru pastrarea traditiilor neamului romanesc.
SARBATORI FERICITE!

Buna,JULFA este o specialitate de prin partile meleagurilor Moldave,avand ca ingrediente de baza samanta de canepa si de mac pisate in piua de lemn de ulm cu maiul, la care se mai adauga alte ingrediente(zahar,faina,miere de albine,esenta de rom etc}.Pasta (crema)obtinuta prin fierbere,(ceva in genul cremei fierte ptr.eclere etc.)se adauga peste blatul(aluatul)folosit la prepararea pasca-i si se da la cuptor.Aceasta specialitate cu un gust deosebit de bun, se pregateste in casele credinciosilor cu ocazia sfintelor sarbatori de "Paste" dar si de" Craciun"Din pacate colegul meu de arme,de loc de prin partile judetului Botosani,nu a vrut sa ne dezvaluie secretul la vremea de atunci,dar,daca cineva din zona mai sus mentionata are reteta originala,as fi bucuros sa o aflu.

De la: 7726_a43, la data 2008-12-28 00:36:06Buna,JULFA este o specialitate de prin partile meleagurilor Moldave,avand ca ingrediente de baza samanta de canepa si de mac pisate in piua de lemn de ulm cu maiul, la care se mai adauga alte ingrediente(zahar,faina,miere de albine,esenta de rom etc}.Pasta (crema)obtinuta prin fierbere,(ceva in genul cremei fierte ptr.eclere etc.)se adauga peste blatul(aluatul)folosit la prepararea pasca-i si se da la cuptor.Aceasta specialitate cu un gust deosebit de bun, se pregateste in casele credinciosilor cu ocazia sfintelor sarbatori de "Paste" dar si de" Craciun"Din pacate colegul meu de arme,de loc de prin partile judetului Botosani,nu a vrut sa ne dezvaluie secretul la vremea de atunci,dar,daca cineva din zona mai sus mentionata are reteta originala,as fi bucuros sa o aflu.

Reteta expusa mai sus de mine este originala si se face in zona Iasului si Vasluiului. JULFA inseamna 'pelincile Domnului' de aceea se folosesc turtele ca mai sus. N u are legatura cu pasca de INVIERE. Ce spuneti dv poate fi o derivata gastronomica locala. N ici mac nu se poate pune peste julfa spuma pentru ca o scoate din compozitie.Cred ca ceea ce ati mancat este altceva. SARBATORI FERICITE la toata comunitatea.

Mai intai de toate ,permiteti-mi sa va urez un sincer si calduros "LA MULTI ANI"atat dv. cat si tuturor membrilor acestui forum.Nu doresc in niciun fel sa va contrazic in ceea ce privesc Valorile si convingerile dv.familiale,despre ceeace vorbesc eu...este o analiza proprie ,sintetizata de propriile-mi papilele gustative in urma cu 27 de ani ,asa cum spuneam...colegul meu de arme nu a dorit a ne dezvalui reteta lui de familie.Faptul ca dupa atata timp inca mai simt gustul si inca mai retin ingredientele,ridica aceasta delicatesa pe o scara valorica superioara iar afirmatia ca aceasta face parte din categoria preparatelor traditional de paste ori craciun,ii apartine.Va doresc un an nou cu sanatate,impliniri si realizari mii.

Nu vreau s supr pe nimeni, dar cnepa chiar este baz pentru stupefiante. TOATE varietile de cnep au proprietatea asta, toate o au n semine, chiar dac incriminat este doar cnepa indian, difer doar concentraia. De aceea cnd am citit de plcint cu cnep m-am crispat puin, chiar dac nu am gustat-o. Iar cnd am citit de adaosul de mac... e baza pentru heroin, pentru cine nu tie. Din nou, e drept, trebuie consumate cantiti ceva mai mari ca s se manifeste. Alturarea celor dou mi ridic sprncenele a semne de ntrebare. De acolo i-o fi venit savoarea...? Oricum, cnd am citit combinaia de mac i cnep, m-am ntrebat la ce s-or fi gndit autorii reetei... Nu s-o fi tiut pe vremea aceea identitatea stupefiantelor, dar efectele sigur erau cunoscute. Sper c m nel (chiar i aa, m pot nela doar la proporii), poft bun... (...spus cu nod n gt) celor care o consum, eu nu pot s o recomand.

Turtele cu julfa sant in traditia moldoveneasca si nimeni nu isi poate da cu parerea daca este bine sau rau...este doar traditie asa cum sant si sarbatorile . Ar fi hilar ca cineva sa isi dea cu parerea daca ii convine sarbatoarea de Craciun sau nu....Cateva din comentariile de pe site ma fac sa ma retrag. Am fost bine intentionata cand am dat reteta traditionala. Multumesc "connaiseurilor" si celor care stiu sa respecte traditiile.

Medlink,rmi cu noi.

Da medlink exact asa le face si mama mea si asa le facea si bunica mea !
Sunt super delicioase !
Eu aici din lipsa de seminte de canepa folosesc miez de nuca

Cred ca seminte de cinepa se pot cumpara de la Canah.

Medlink nu are rost sa te retragi.Eu nu stiam nimic despre julfa si ma bucur ca am aflat si eu.Nu te supara pentru bazaconiile pe care le au unii in cap,in general sufera de depresii tocmai pentru ca au ajuns sa nu se mai bucure de nimic.Daca si inofensivele seminte de mac de pe covrigi ajungem sa le asociem cu opiumul inseamna ca avem probleme mult mai grave.NU MAI MANCATI COVRIGI!!!

n tradiia afgan, pentru cei care nu tiu, la mesele festive se servete, alturi de mncare, opiu. Bile mici, glbui, puse pe o farfurioar. Opiul ESTE drog.
Concluzia mea este c poate s fie Crciunul tradiie pn mine, ce e ru rmne ru.
Macul de pe covrigi are evident aceeai compoziie cu cel folosit pentru obinerea heroinei. Are i proprieti halucinogene recunoscute.
A doua concluzie este c nu conteaz dac e n covrigi sau cozonac, afecteaz LA DEPêIREA LIMITELOR. Dac cineva le tie, ar fi un lucru bun s confirme sau s infirme subiectul n discuie.
Tot ce spun e real, recunoscut i independent de persoan. De aceea cred c nemulumirea fa de cuvintele mele trebuie tratat prin coninutul celor scrise, mai degrab dect prin presupuneri la adresa persoanei care le-a scris.

Exagerezi Impar !
Vorbesti fara sa ai habar despre ce este vorba.
Tu ce cantitate de seminte crezi ca se pune in julfe ?
Ai gustat macar o data in viata ta julfele ?
Covrigei cu mac ai mancat ?

De la julfele moldovenesti (sau pelincile Domnului cum se numesc in unele zone) si pana la bilutele de opiu din traditia afgana despre care vorbesti tu este o distanta uriasa

Inteniile mele snt corecte. Cred c nenelegerea pleac din sensul puin mai adnc al celor spuse din cele dou pri.
Dac neleg bine, cei care savureaz plcinta snt ncntai de gust i de tradiional. De asemenea, n sufletul lor este nepericuloas.
Eu am fost alarmat de alturarea a dou surse notorii de droguri: cnepa i macul. i m tem de posibilele aspecte secundare.
De asemenea, mie mi place macul i l prefer pe covrigi (deci mnnc) i n cozonaci.
Cred c fcnd suma, iese astfel:
Seminele respective i pstreaz coninutul, dar acesta devine periculos de la o anumit cantitate n sus. Pur intuitiv i netiinific, eu bnuiesc limita aceea la coninutul n mac al unui cozonac abundent umplut. Cnepa ar putea s fie tot pe acolo.
Ce ai simi voi dac ai mnca o substan care devine periculoas "de la o cantitate n sus"? Nu ai avea grija cantitii aceleia? Nu ai avea grija apariiei efectului duntor? Dar la dou substane? Eu da, i cred c orice om contient ar simi asta. De aceea am precizat mai sus: La Depirea Limitelor.
Ce poate lmuri situaia este o informaie privind cantitile care pot fi ingerate. Snt sigur c exist asemenea date, dar eu nu le am. Repet sperana c cineva mai informat ca mine ne poate lmuri. Oricum, cantitatea aceea e suficient de mare, altfel covrigii i cozonacii cu mac ar fi interzii. Pe de alt parte, simplul fapt c ingredientele POT FI DUNTOARE cnd snt prea multe las lucrurile n jumtatea mea. Vei fi ateni, de atunci ncolo, s nu o depii. Acesta era nsui mesajul.

Uite ... din cate retin eu , bunica mea punea aproximativ 300 grame de seminte pentru un platou urias de foi insiropate.
Cu sinceritate pot sa spun ca nu am vazut pe nimeni comportandu-se ... ciudat .... dupa ce a mancat julfe

Orice lucru in exces poate fi daunator.Echilibrul este indicat in orice.Ai dreptate in sensul ca abuzul nu e bun,insa daca nu pui problema in mod just,unele persoane care au o tendinta spre panica,citind comentariul tau vor refuza sa mai manance preparate cu mac sau canepa,in proportii inofensive, si isi vor mai aduga un motiv pe lista infinita a angoaselor.
De aceea trebuie sa fim atenti in aceasta epoca unde cel mai mare dusman e chiar mintea plina de idei deprimante.

CNEPA PENTRU DROG NU SE CULTIV N ROMNIA!
Aciunea narcotic este dat de substanele produse de periorii secretoi aflai pe suprafaa frunzelor din inflorescene, pe nveliul florilor i pe bracteele care nvelesc smna. Coninutul n substane cu aciune narcotic i halucinogen difer foarte mult de la specie la specie.
Cel mai ridicat coninut n astfel de substane se gsete n CNEPA INDIAN Cannabis indica.
Cnepa pentru fibre i n special Cannabis sativa din care fac parte i soiurile cultivate n Romnia i, n general, n Europa, au un coninut sczut n substane narcotice i halucinogene.
In grupul de substane secretate de cnep, cele mai importante sunt: nacosonul, cannabidiolul, tetrahydrocannabiolul constituente ale subsanei din hai i marijuana. Planta de cnep, n special cea indian, are capacitatea biosintetic de a produce din acidul canabigerolic acid cannabidiolic (DCBD), acid cannabidiol (CBD), acid tetrahydrocannabinolic (ATHC), canabinol (CNB) i acid canabinolic (ACNB).
Acidul ACBD i ATHC predomin n plante pn la nflorire, dup care se transform n CBD, CNB i THC (tetrahydrocannabinol). Pentru ca aceast transformare s aib loc n perioada de nflorire, este nevoie de o temperatur medie zilnic de peste 32 grade C, ceea ce se poate realiza numai n climatele calde ale globului i mai puin n condiiile Europei i ale Romniei.
Se confund cnepa pentru drog cu cea pentru obinerea de fibre textile de mare valoare i aceasta numai pentru simplul fapt c au denumirea de gen CANNABIS, denumire sub care sunt incluse toate relele.
La noi in tara, in jud Timis se cultiva experimental canepa.
Obiectivul principal al cercetrii i ameliorrii este acela de a realiza soiuri de cnep cu un potenial ridicat de
producie(tulpini, fibre i seminte) i coninut sczut n cannabinoide.
Smna de cnep decorticat conine 30% proteine, 41% grsime i 15% carbohidrai,acizi grasi omega 3 si omega 6.



Sursa : Internet

Ridhima, dac nu se cultiva n Romnia cnepa respectiv, eram mai puin preocupat. n fapt, formula corect este NU S-A CULTIVAT n Romnia.
Acum cam doi ani, tirile prezentau cazul unor timeri care cultivaser cnep indian pentru droguri i au fost prini. Scuza lor a fost c n-au tiut c e cnep indian (i nu c nu crete la noi), iar Poliia i-a prins tocmai pentru c vorbiser despre intenia lor de-a o cultiva. A fost unul din lucrurile pe care le-am inut minte acut, tocmai pentru c m preocup.
Oricum, comentariile celor intervievai n reportaj artau grija fa de posibila interferen cu soiurile locale, subliniau c diferenele genetice snt suficient de mici ca s poat interpoleniza. Cei doi erau dintr-un jude din nordul rii, nu-l mai rein.
Rmne n schimb faptul c cine cultiv cnep indian nu face plcint cu ea.
Pe de alt parte, cine face plcint nu tie totdeauna din ce cultur i pregtete cina...

La julfa nu se pune nici o mirodenie i se pierde tot farmecul,reteta este corecta dar fara mirodenii si sare in aluatul pentru foi.Julfa trebuie sa aiba gustul ei de samanta de canepa,nu de portocale si vanilie ,nu s-ar mai chema julfa s-ar chema prajitura de samanta de canepa.

Pst,mai incet ca se supara Impar!

Varianta pentru tiparire   
Mergi la: