Va rog mult sa ma ajutati. Am mancat in copilarie la bunica mea din Dobrogea, o prajitura care se numea "Ghisman". Cred ca avea in compozitie printre altele oua si malai...stiu doar ca era f galbena si buna. .Daca stie cineva despre ce vorbesc, il rog sa-mi dea de veste. Multumesc mult de pe acum! | ||
tortue Postat pe 15 August 2008 22:49 |
||
---|---|---|
Cunosc o reteta de budinca cu gris si sper sa fie deliciunea gustului de demult . 1 1/2 pahar lapte, 2 linguri de gris 1 lingura zahar 1 ou coaja de lamaie 5g unt Preparare: Se fierbe grisul si se lasa sa se raceasca.Se amesteca apoi cu galbenusul frecat cu zaharul,albusul batut spuma si coaja de lamaie rasa.Se toarna in forma unsa cu unt si se fierbe la cuptor pana se prinde culoare. Aceasta este reteta atat cat si pentru afectiunile ficatului.Pofta Buna! |
||
Angelyka_delly Postat pe 26 Noiembrie 2008 12:51 |
||
nu este vb de alivanca moldoveneasca? Ingrediente: malai 225 g lapte 900 ml smantana 300 g unt 100 g zahar 125 g branza de vaci 200 g oua 2 buc zahar vanilat 1 plic praf de copt 1 plic sare Preparare: Malaiul se opareste cu lapte fiert. Branza de vaci se freaca cu 50 g zahar si ouale, pana ce se obtine o pasta omogena. Se amesteca cu malaiul oparit, se adauga 100 g smantana, 80 g unt, sare si praf de copt. Se unge o tava cu restul untului, se toarna compozitia intr-o tava si se coace in cuptor, la inceput la un foc iute si se continua coacerea la un foc potrivit. Mentiuni: Cand alivanca este gata, se scoate din cuptor, se portioneaza si se serveste cu smantana amestecata cu restul de zahar si zahar vanilat. |
||
|
||
anca78scr Postat pe 29 Ianuarie 2009 13:21 |
||
suna la 0744705080 si ti voi spune reteta originala | ||
Postat pe 31 Ianuarie 2009 10:48 |
||
Scuza-ti-ma ca intervin intr-o discutie cu subiect anume dar nu am stiut sa creez un nou subiect de dialog si indraznesc sa va rog sa ma ajutati sa gasesc o reteta de prajitura care se face in mod obisnuit cu oua , lapte etc, dar in momentul in care ai bagt-o in cuptor, dupa ce se coace rezulta 2 straturi, unul care arata ca o crema de lapte si altul ca un pandispan dar mai subtirel. Problema mea este ca nu stiu ingredientele si cantitatile exact. Daca cineva a facut o astfel de prajitura, care sa se potriveasca descrierii mele, il rog din suflet sa-mi trimita si mie reteta exact. Eu am avut-o o vreme dar am pierdut-o.Am avut-o cu denumirea de Prajitura desteapta. Se chema asa pt ca doar dupa coacere ea se alegea singura in straturi. Din cate imi amintesc eu se facea cam cu 8-10 oua. Mai multe detalii nu-mi mai amintesc. Va multumesc anticipat. | ||
ioana_cris Postat pe 2 Februarie 2009 16:47 |
||
Gasiti reteta pe Google sub numele de "prajitura inteligenta" si chiar si "prajitura desteapta". | ||
tortue Postat pe 3 Februarie 2009 09:40 |
||
Tot eu sunt .Incercati pe acest link: http://www.reteteculinare.ro/forum/discutii/prajitura_despteapta_sau_cremesul_puturosului_d-399/. | ||
tortue Postat pe 3 Februarie 2009 09:42 |
||
o reteta de tortillia stie cineva??? pls | ||
nyko79 Postat pe 13 Februarie 2009 11:02 |
||
De la: tortue, la data 2008-08-15 22:49:50Va rog mult sa ma ajutati. Am mancat in copilarie la bunica mea din Dobrogea, o prajitura care se numea "Ghisman". Cred ca avea in compozitie printre altele oua si malai...stiu doar ca era f galbena si buna. .Daca stie cineva despre ce vorbesc, il rog sa-mi dea de veste. Multumesc mult de pe acum! Cred ca prajitura se numeste ALIVANCA ... o vei gasi in toate site-urile de bucatarie |
||
Postat pe 28 Februarie 2009 12:45 |
||
|
||
delly000104 Postat pe 20 Martie 2009 18:02 |
||
Buna, am vazut intamplator mesajul tau, nu stiu daca ti'a raspuns cineva! Eu sunt din Baneasa de Constanta, dobrogeanca dupa mama, am crescut acolo si am mancat si eu (si mai mananc si acum,cateodata,cand merg in vizita, ) ghisman sau ghismana sau ghismane cum ii spune chestiei aceleia. Povestea acestei "prajituri" in familia mea era urmatoarea: ca ar fi de origine turceasca si ca este o reteta scumpa pentru cei lenesi, care nu pot, nu vor sau nu stiu sa faca foile de placinta dobrogeana!Mentionez aici ca sunt mare fan al placintei crete dobrogene, chiar daca spre rusinea mea nu fac foile singura si le cumpar! Sa revenim, insa la Ghisman! Curioasa din fire, am cautat si descoperit mai tarziu ca de fapt Ghismanu este de origine pur greceasca, unde se face si acum in mediile mai traditionale sau, la noi in tara, este o prajitura traditionala a aromanilor. Sper ca nu te'am plictisit cu povestea mea; daca te intrebi cumva, daca iti pot indica si ingredientele pentru Ghisman, iata-le: -lapte batut/iaurt -oua -zahar -faina -malai -grasime; Despre cantitati pot doar sa apreciez, gandindu'ma la ce am vazut (si nu la ce am facut, ca n'am facut niciodata singura): pentru o tava mare se punea 1L de lapte batut de casa, cel putin 6 oua batute putin, 2 lg faina si 2-3 de malai, o canita de zahar si grasimea, care de obicei era untura de porc sau ulei, tot asa, o canita( in reteta originala se pare ca se foloseste seu de oaie). Banuiesc ca stii ca nu este nevoie de nici o ordine anume in preparare, toate puse la un loc, intr'o tava unsa din abundenta cu ceva grasine si lasata sa se rumeneasca frumos! Deasupra se presara, tot abundent, zahar, cand e fierbinte! Asta stiu sigur, am facut'o de multe ori . Iti doresc toate cele bune, si evident, sper sa iti reuseasca/foloseasca... |
||
delly000907 Postat pe 23 Mai 2009 15:32 |
||
aveti grija cu prajiturile ele ingrasa dar puteti intra pe www.da-slabire.ro si gasiti solutia | ||
adielisa Postat pe 26 Mai 2009 06:31 |
||
Poate ca citind aceasta reteta, unii dintre dumneavoastra or sa-si aduca aminte de copilarie, de prajitura pe care o facea bunica din Dobrogea. Reteta traditionala spune ca se prepara din corasla (primul lapte dat de vaca dupa ce a fatat). In cazul in care nu este la indemana corasla se poate inlocui cu lapte de vaca. Alte ingrediente: 3-4 oua, faina, sare, bicarbonat de sodiu si branza dulce de vaca. Se bat oualele, se adauga corasla (sau laptele), faina si restul ingredientelor, rezultand prin amestecare un fel de coca de consistenta unei smantani mai groase.Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu untura si tapetata cu faina in prealabil. Se da la cuptor aproximativ 30 min. Dupa ce a crescut compozitia data la cuptor se unge pe deasupra cu ou batut si se mai lasa la cuptor sa se rumeneasca. Pofta buna !!! |
||
Postat pe 1 Iunie 2009 14:37 |
||
De la: tortue, la data 2008-08-15 22:49:50Va rog mult sa ma ajutati. Am mancat in copilarie la bunica mea din Dobrogea, o prajitura care se numea "Ghisman". Cred ca avea in compozitie printre altele oua si malai...stiu doar ca era f galbena si buna. .Daca stie cineva despre ce vorbesc, il rog sa-mi dea de veste. Multumesc mult de pe acum! Era cumva cu branza de oaie? |
||
codrutaaa Postat pe 12 Iunie 2009 10:24 |
||
cam tarziu dar .. uite aici reteta pentru ghisman, poate te ajuta http://www.info-delta.ro/retete-culinare-31/reteta/ghisman-53.html |
||
Postat pe 12 Iunie 2009 12:47 |
||
BUNA> AM EU RETETA PT PRAJIURA DESTEAPATA | ||
feli49 Postat pe 12 Iunie 2009 18:22 |
||
Ghisman :Poate ca citind aceasta reteta, unii dintre dumneavoastra or sa-si aduca aminte de copilarie, de prajitura pe care o facea bunica din Dobrogea. Reteta traditionala spune ca se prepara din corasla (primul lapte dat de vaca dupa ce a fatat). In cazul in care nu este la indemana corasla se poate inlocui cu lapte de vaca. Alte ingrediente: 3-4 oua, faina, sare, bicarbonat de sodiu si branza dulce de vaca. Se bat oualele, se adauga corasla (sau laptele), faina si restul ingredientelor, rezultand prin amestecare un fel de coca de consistenta unei smantani mai groase.Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu untura si tapetata cu faina in prealabil. Se da la cuptor aproximativ 30 min. Dupa ce a crescut compozitia data la cuptor se unge pe deasupra cu ou batut si se mai lasa la cuptor sa se rumeneasca. Reteta preluata de pe www.info-delta.ro |
||
gratzy56 Postat pe 26 Octombrie 2009 17:21 |
||
DA SE CHEAMA "PRAJITURA INTELIGENTA" , O AM EU DIN REVISTA PRACTIC S-O CAUT SI TI-O TRANSMIT | ||
mily402 Postat pe 27 Octombrie 2009 12:18 |
||
SI EU CAUT O RETETA DE CEVA TIMP SI ANUME PE CEA DE CASCAVAL. O STIE CINEVA? DACA DA, ATUNCI VA ROG SA MI-O SCRIETI SI MIE PE ADRESA [email protected] , SAU AICI PE SITE. MULTUMESC! | ||
delly1574 Postat pe 28 Octombrie 2009 11:37 |
||
ESTE CREMA DE ZAHAR ARS CU PANDISPAN. DACA NU AI RETETA SCRIE-MI PE [email protected] | ||
bpetanca Postat pe 22 Decembrie 2009 02:24 |
||
ioana cris gasesti aceasta prajitura si inca multe alte lucruri foarte interesante in'laurasava.blogspot.com'.Este un blog deosebit si util. | ||
adali Postat pe 22 Decembrie 2009 11:34 |
||
Gasesti reteta printabila aici: http://www.reteteculinare.ro/carte_de_bucate/dulciuri/prajitura_desteapta-540/printeaza-reteta.html |
||
rceclan Postat pe 22 Decembrie 2009 14:41 |
||
intra pe gustos.ro | ||
xwomen_31 Postat pe 24 Februarie 2010 07:10 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
Sos de usturoi cu rosii coapte | 9 | De la: arad 14 Martie 2010 19:50 |
Rosii coapte | 3 | De la: Fata_Morgana 29 Iulie 2011 17:05 |
dulceata de pepene verde | 12 | De la: eu_geminy 18 Septembrie 2011 02:28 |
|
||
E vremea capsunilor! | 1 | De la: kamellia 20 Mai 2009 10:47 |
sufleu de dovlecei | 5 | De la: EVYSMID 4 Ianuarie 2010 20:41 |
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice