Statisticile arata, potrivit organizatiei internationale Unifem.org ca femeile reprezinta 70% dintre saracii lumii, ele sunt expuse riscului saraciei si al infometarii mult mai mult decat barbatii, din cauza discriminarilor care se produc la toate nivelurile, in tari bogate, dar si in tari sarace. In Romania 80% din populatia condamnata sa traiasca in saracie sunt femei, atrag atentia europarlamentarele Corina Cretu si Rovana Plumb.

Stiu ca pare un subiect aproape nerealist mai ales pentru femeile realizate, care nu prea mai simt episoade evidente ale discriminarii, care se invart in medii in unde oamenii impartsesc valori sanatoase si au incetat sa mai faca diferente intre competentele femeilor si ale barbatilor, totusi, realitatea in lume arata altfel.

De exemplu, femeile obtin mai greu credite pentru propria afacere, iar cele mai multe lucreaza in domenii prost platite, sistemul de educatie, caz evident si in tara noastra. In tarile lumii a treia, situatia este chiar dramatica. Opt din zece femei angajate in Africa sub-Shariana si Asia de Sud, sunt considerate a fi vulnerabile in fata crizei financiare, arata Unifem. In tarile aflate in curs de dezvoltare, femeile care lucreaza in fabrici ce produc pentru export, risca sa isi piarda job-urile, in conditiile in care criza loveste fara mila in economie. In tarile dezvoltate, foarte afectate de efectele crizei sunt femeile imigrante, care lucreaza de cele mai multe ori la negru si pentru salarii mici. In intreaga lume, femeile sunt platite cu 17% mai putin decat barbatii, de asemenea, femeile lucreaza in domenii mai prost platite.

In Romania...

Rovana Plumb, reprezentanta a Romaniei in Parlamentul European, a facut un studiu mai aprofundat asupra situatiei in care se afla Romania din punct de vedere al ponderii saraciei in randul femeilor. Potrivit acesteia, 80% din populatia „condamnata” sa traiasca in saracie sunt femei.

„Un studiu publicat recent indica faptul ca peste trei sferturi din populatia Romaniei resimte efectele crizei economice, femeile reprezentand categoria sociala cea mai vulnerabila si afectata, cu un procent de 80%. Pentru imbunatatirea statutului femeii in societate avem nevoie de politici si masuri concrete si clare asa cum au fost propuse in Carta drepturilor femeii”, a declarat Plumb in cadrul dezbaterii raportului Raül Romeva i Rueda privind aspectele de gen ale recesiunii economice si crizei financiare de la Strasbourg, scrie 9AM.ro.

Si europarlamentara Corina Cretu a subliniat acelasi aspect: „Asistam la o feminizare a saraciei, cele mai grav afectate fiind femeile. In conditiile in care 120 de milioane de cetateni europeni au ajuns sa traiasca sub pragul saraciei, recesiunea a accentuat o tendinta constanta in ultimul deceniu, femeile fiind afectate de saracie in numar mult mai mare decat barbatii", a declarat Corina Cretu la Strasbourg.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri