Este o idee care surprinde esenta societatii noastre caracterizata de superficialitate, fuga si acest consumerism care satisface necesitati de moment.

Psihologie: Iubirea lichida, fenomenul zilelor noastre - Zygmunt Bauman

Iubirea lichida este un concept interesant introdus de catre sociologul Zygmunt Bauman. Aceasta imagine poetica dar in acelasi timp provocatore descrie o realitate a zilelor noastre: fragilitatea legaturilor afective.

Intr-o lume moderna lichida, nu exista legaturi permanente, ci din acelea care pot fi desfacute cu rapiditate si cu usurinta atunci cand circumstantele se schimba –  in lumea noastra moderna lichida se intampla asa iar si iar. - Zygmunt Bauman

Iata de ce trebuie sa comentam pe marginea acestei idei propuse de Bauman si sa vorbim despre „iubirea lichida”, un fenomen care nu se manifesta doar in relatie cu societatea, in relatie cu ceilalti la nivel interpersonal, ci chiar in relatie cu noi insine.

Nu stim sa cream relatii solide in vietile noastre - nu stim sa ii iubim pe ceilalti in ciuda dezvoltarii tehnologice care ne faciliteaza comunicarea si nu stim sa ne iubim nici pe noi insine, chiar daca pe Facebook parem sa afisam toti vieti fericite.

Iubirea de sine si individualitatea
 

Uneori, sa stabilim o legatura afectiva cu o persoana nu e prea usor. In spatele acestei cerinte se ascunde un sens de responsabilitate si de transcendenta personala pe care probabil nu toti sunt dispusi sa il asume. E de asemenea posibil sa existe si factorul frica, iar alte ori imaturitatea personala este cea care ne impiedica sa dezvoltam o relatie solida, stabila si cu perspective de viitor.

Acelasi Bauman arata ca multe relatii, in ziua de azi sunt mai degraba conexiuni decat relatii. Si nu facem referire doar la roulul tehnologiilor moderne si al retelelor de socializare care ne permit comunicarea cu oameni, ori de cate ori ne dorim.

Noi nu suntem bunuri de consum si nu avem o uzura programata, precum electrocasnicele. Deoarece gandim, simtim, iubim. Dar pentru a descoperi iubirea solida, trebuie sa incepem cu noi insine. Iubirea inseamna sa avem relatii profunde, incarcate de respect, apreciere si sprijin, etc. Si ce inseamna acest lucru, daca pornim de la aceasta prezumtie? – Inseamna ca trebuie sa ne vedem ca niste persoane care merita a fi iubite si a primi tot ce e mai bun.

In relatie cu ceilalti, dar si cu noi insine, o iubire lichida ne lasa mereu cu un gol in suflet, pe care consumul nu il poate umple niciodata. Iar cel care cumpara incercand sa acopere acest gol va ramane mereu nesatisfacut. Si la ce ne serveste? La ce ne serveste sa traim in atata incertitudine? Deci o iubire lichida se poate manifesta astazi in felurite feluri…

1. Uneori, in spatele unei iubiri lichide se ascund nesigurante personale. Faptul de a nu ne considera incapabili sa mentinem o legatura destul de puternica in timp si de a construi un viitor cu o persoana.

 Iti recomandam si: Invataturile lui Thich Nhat Hanh, calugar zen – Cele 4 ingrediente ale iubirii adevarate

Citeste mai departe despre ce inseamna "iubirea lichida" >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri