11 Mai 2015 publicat în Psihologie 41 share-uri

Mamicile se impart in doua categorii: cele care respecta intru totul programul de vaccinare mizand pe ceea ce spune medicul de familie si cele care se feresc de anumite vaccinuri sau chiar de toate. Sa incercam sa vedem care pot fi motivele, constiente sau nu, care stau la baza luarii deciziei de a nu-si vaccina copilul:

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Una din temele de mare interes pentru mamici o reprezinta vaccinarea propriului copil. Astfel putem spune ca mamicile se impart in doua categorii: cele care respecta intru totul programul de vaccinare mizand pe ceea ce spune medicul de familie si cele care se feresc de anumite vaccinuri sau chiar de toate.

Foto: Vaccin copii, Shutterstock

Astazi am sa ma refer din punct de vedere psihologic la cea a doua cartegorie, reprezentata de mamele care iau decizia de a nu isi vaccina copilul. Pentru a fi cat mai bine inteles am sa fac referire la modelul prezentat de C.G. Jung de percepere a informatiei si de luare a unei decizii. Potrivit lui Jung exista doua moduri de a percepe informatia: prin simturi sau prin intuitie. Iar deciziile sunt luate in doua moduri diferite: obiectiv logice sau subiectiv afective. Acestea fiind spuse, sa incercam sa vedem cum sunt mamele care iau decizia de a nu-si vaccina copilul conform modelelor de mai sus.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

Din punct de vedere al modului in care percep informatia: putem spune ca perceperea informatiei este mai degraba intuitiva datorita faptului ca un procent foarte mic dintre acestea sunt de specialitate. Astfel tendinta este de a citi foarte mult, eventual dupa net, opinia unor persoane (ce pot fi la randul lor neavizate, sau neprofesioniste) si interpreta in mod propriu ceea ce citesc.

Din punct de vedere al luarii deciziei putem spune ca sunt mai de graba subiectiv afective, decat obiectiv logice. Nu pot fi obiectiv logice pentru ca nu sunt de profesie si nu se sfatuiesc cu persoane profesioniste. Din acest motiv putem spune ca sunt subiectiv afective, pentru ca decizia o iau mai degraba in raport cu propriile temeri decat cu adevarul stiintific.


Vezi pe pagina urmatoare care sunt motivele psihologice pentru care unele mame aleg sa nu-si vaccineze copiii ►►►

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Ghid pentru alegerea mobilierului interior Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri