Sex la 14 ani

12:05, 6 Mai 2015 publicat în Psihologie70 share-uri

Cei sau cele care isi incep viata sexuala devreme provin in general din familii dezorganizate, care nu se inteleg sau care ofera copilului un grad prea mare de libertate. Minunat ar fi daca, afland despre inceperea vietii sexuale a copilului, preadolescentului sau adolescentului si considerand ca este prea devreme, sa apelati la un psiholog inainte de a lua masuri.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

In ultimii ani, am intalnit la cabinet o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multi parinti. Acestia vin disperati sa inteleaga ce se intampla cu cei pe care ii considerau inca copii si despre care au aflat ca si-au inceput viata sexuala. Mult prea devreme spun ei... Dar, din nefericire, nu vin pentru a intelege cu ce au gresit ei, ci pentru a-si blama copii si pentru a cauta vinovati oriunde dar mai putin in gradina proprie. Ei bine, am sa redau cateva motive pentru care viata sexuala este inceputa la o varsta frageda. Dar inainte, tin sa specific faptul ca, de obicei acest fenomen apare in familiile dezorganizate. In aceste familii intalnim intr-o prima etapa de varsta a copilului urmatoarele probleme:

• Parinti traumatizati de: parintii lor, de prieteni, de sefi sau de societate..

Citeste si:
Ce fac cuplurile care au o viata sexuala implinita? Cele 10...
Ce fac cuplurile care au o...

• Parinti care se cearta tot timpul, care dau sarcini diferite copilului ori il folosesc pe acesta contra partenerului.

• Copilul este crescut de persoane fara experienta, lipsite de chef, sau razbunatoare ori cu probleme psihologice nerezolvate ( traume, depresie, incercari de suicid ): bunici, bone.

• Copilul este jignit sau batut.

• Parintii nu isi petrec indeajuns de mult timp cu copilul pentru a se juca sau a vorbi cu propriul copil.

• Parintii care nu ofera ei insisi modele demne de urmat sau imitate, cum ar fi: sa fie vazuti lecturand carti in casa, sa urmareasca impreuna cu copilul filme sau piese de teatru si sa vorbeasca cu el explicand-I actiunea sau intrebandu-l ce a inteles. Sau orice activitate intelectuala care poate dezvolta copilul dar si relatia parinte-copil.

• Parintii care isi aleag locul de vacanta fara sa tina cont si de nevoile copilului. Sa nu uitati ca faptul ca principala lui nevoie este aceea de a se juca cu alti copii.

• Copilul este lasat cu orele la televizor sau la calculator.

• In casa este tot timpul o atmosfera tensionata sau vin tot timpul musafiri galagiosi care stau pana tarziu.

• In casa se consuma alcool, droguri sau se fumeaza foarte mult.

• In casa exista materiale pornografice la care copilul pot avea un acces facil.

• Parintii umbla dezbracati prin casa fara sa tina cont ca sunt vazuti.

• Copilul este lasat sa se joace afara pana foarte tarziu.

• Nu se cunoaste mediul de prieteni ai copilului. Iar acesta, pentru ca nu este sub controlul parintilor, descopera de obicei prieteni mai mari de varsta pe care doreste sa ii imite. La randul lor, copiii mai mari ii folosesc pe cei mai mici de varsta in interesul lor. Astfel se poate stabili destul de repede apartenenta la un grup rau famat care savarseste diferite infractiuni la care ia parte si propriul copil. Sau daca vorbim de o fata, poate fi influentata destul de usor, de un partener mai mare de varsta, sa isi inceapa viata sexuala.

Foto int: sex, aventura via Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri