7 mituri despre Terapie, demontate de un psiholog

12:05, 19 Mai 2015 publicat în Psihologie57 share-uri

Cu ce ne confruntam cand ne gandim la un psiholog? Vi se par familiare urmatoarele intrebari /afirmatii?

de MIHAELA IORDACHE, psiholog si expert Garbo

insightpsy.blogspot.ro

Citeste si:
TeenLine - platforma de prim ajutor emoțional pentru tineri este...
TeenLine - platforma de prim...

_________________

Stateam de vorba zilele acestea cu persoane interesante, despre subiecte interesante...ajungem in scurt timp la un subiect foarte des intalnit de mine si anume ce si cum se intampla in terapie...la fel de des intalnesc si urmatoarele aspecte: “de ce sa ma duc la un strain sa ii plang pe umar?”, “cum, sa ma duc sa imi dea un strain sfaturi?”, “sa imi spuna ce sa fac?” si multe alte afirmatii din categoria “sa nu ne ducem la terapie”.

Citeste si:
10 Semne care îți arată că ai nevoie de ajutorul unui psihoterapeut
10 Semne care îți arată că ai...

Foto: Consiliere psihologica, Shutterstock

Inevitabil, am realizat de ceva timp ca exista o intelegere gresita, sau limitata poate, poate credinte eronate despre ce inseamna lucrul cu un consilier /terapeut/ coach. Aveam de ceva timp in minte subiectul de Mituri in terapie si iata ca i-a venit timpul.

Cu ce ne confruntam cand ne gandim la un psiholog?

Vi se par familiare urmatoarele intrebari/afirmatii? Comentati cu mare placere!

- “Pot sa vorbesc la fel de bine cu familia sau prietenii “

Poate fi foarte adevarat, familia si prietenii sunt un suport foarte bun pentru noi. Prietenia este un fel de strada cu doua sensuri de mers, impartinta 50-50. Timpul petrecut cu un consilier este 100% al tau, cu atentie doar pe nevoile tale. Este extrem de confortabil sa ai un timp si loc al tau unde poti sa vorbesti despre ceea ce te preocupa. Timpul este al TAU si nu e impartit cu altcineva. Foarte important, consilierul este o terta parte impartiala, neutra, capabil sa ofere feedback pe care poate prietenii si familia nu se simt confortabili sa il ofere. In acelasi timp, confidentialitatea este garantata.

- “Terapia este pentru nebuni!”

Este un mit care incepe sa fie demascat, in societatea de astazi. Daca ar fi dupa mine, toata lumea ar fi in terapie. Terapia s-a demonstrat ca este eficienta in depresii, anxietati, probleme in relatii, traume si multe alte situatii. Oamenii cauta ajutorul unui consilier daca au nevoie de sustinere si orientare in momente de tranzitie in viata, sa caute clarificari sau sa ia decizii.

Multi oameni care apeleaza la consiliere se confrunta cu probleme normale, de zi cu zi. Uneori stresul acestora poate fi coplesitor. Persoane obisnuite si sanatoase mental apeleaza la consiliere in perioade dificile, poate ca pentru o problema specifica sau pur si simplu pentru dezvoltare personala.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri