19 Mai 2014 publicat în Psihologie 1 share-uri

La aflarea vestii divortului, copiii se pot simti socati si surprinsi, paralizati si speriati pentru ca mai apoi sa devina confuzi si sa se invinovatesca.

de SIMONA TUTUNARU, psiholog


”E ca un cosmar”, spune Ana (7 ani) in legatura cu divortul parintilor ei.

”Cel mai incredibil lucru care se putea intampla este ca parintii mei nu mai sunt impreuna”, relateaza Ionut (6 ani).

”In prima seara cand am auzit despre divort, m-am speriat foarte tare si doi ani am plans seara, inainte de culcare. Mama ma culca, iar eu incepeam sa plang”, zice George ( 10 ani).

Foto: Divort, Certuri parinti via Shutterstock

”Nu-mi place ca parintii mei sunt despartiti, dar nu-mi placeau nici certurile. Am crezut ca se certau din cauza mea. Poate ca nu am fost ascultatoare, poate ca nu mi-am facut patul.” Andreea (9 ani).

”La inceput am crezut ca la divort renunti la lucruri si apoi m-am gandit ”oh nu! dar daca de fapt divortul inseamna sa se omoare unul pe celalalt?” se intreaba Maria (6 ani).

Acestea sunt doar cateva dintre relatarile din cabinetul de psihoterapie ale unor copii cu privire la divortul parintilor. Pentru acestia ca si pentru marea majoritate a copiilor, divortul pare sa fie o experienta extrem de dureroasa. La aflarea vestii divortului, copiii se pot simti socati si surprinsi, paralizati si speriati pentru ca mai apoi sa devina confuzi si sa se invinovatesca.

Modul in care copiii interpreteaza ceea ce se petrece in legatura cu un divort este instinctiv. Unii copii pot crede ca parintii fie isi vor face rau unul altuia fie ii vor rani pe ei. Altii pot crede ca parintii nu-i mai iubesc atunci cand observa ca acestia sunt mai mereu furiosi. De aceea este important ca parintii sa raspunda cu promptitudine intrebarilor adresate de copii si sa aduca clarificari pe intelesul acestora cu privire la motivele divortului si la implicatiile acestui eveniment in viata copilului.

Unul dintre lucrurile pe care copiii le vor mentiona frecvent este ca urasc foarte tare conflictul parental – violenta verbala si fizica - si ca si-ar dori ca parintii lor sa nu procedeze in acest fel. Unii vor spune tristi: ”mi-as dori ca mama si tata sa se maturizeze” sau ”mi-as dori ca ei sa-si vada in continuare de viata lor si sa termine odata cu toata povestea asta”.

Foto homepage: Copil, parinti divortati via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri