19 Mai 2014 publicat în Psihologie 1 share-uri

La aflarea vestii divortului, copiii se pot simti socati si surprinsi, paralizati si speriati pentru ca mai apoi sa devina confuzi si sa se invinovatesca.

Perioada divortului este o perioada dificila atat pentru copii, cat si pentru parinti. In mod special in aceasta perioada, parintii pot fi coplesiti de toate schimbarile care au loc intr-un divort sau separare si le este dificil sa se concentreze pe responsabilitatile parentale si pe nevoile speciale ale copilului lor aparute in legatura cu aceasta perioada.

De asemenea, chiar si atunci cand parintii au aceasta disponibilitate, nu intotdeauna copiii vor dori sa impartaseasca ce cred si simt, ce nevoi si dorinte au sau ce neimpliniri traiesc. Iar acest lucru se poate intampla pentru ca se tem ca nu cumva sa sporeasca situatia conflictuala dintre parinti, pentru ca se simt divizati intre loialitatea dintre cei doi parinti sau pentru ca pur si simplu nu stiu sa formuleze clar ce simt si ce isi doresc.

Iata cateva dintre cele mai intalnite dorinte si trairi pe care copiii, cu ajutorul parintilor si/sau al unui psiholog pot invata sa le recunoasca, sa le numeasca , sa le exprime si, treptat, sa le gestioneze :

”Dragi parinti,

Va rugam incetati imediat cearta si tipetele! Uram cand tipati! Cand voi va certati, noi simtim ca am gresit cu ceva, ca e vina noastra.

Va rugam sa nu mai spuneti lucruri rele unul despre celalalt si despre bunici pentru ca ne simtim tare furiosi si neputinciosi.

Va rugam sa ne dati voie sa va iubim pe amandoi la fel de mult si va rugam nu ne mai intrebati pe cine iubim mai mult! Va iubim pe amandoi chiar daca voi nu va mai iubiti! Voi sunteti pentru noi cei mai importanti oameni din lume!

Vrem sa fim cu fiecare dintre voi cat mai des! Dati-ne, va rugam, sansa sa ne spunem si noi parerea despre ce ne dorim in viata noastra (vizite, locuinta, scoala etc).

Va rugam vorbiti mai mult cu noi! Amandoi! Nu va suparati cand va adresam intrebari si explicati-ne, va rugam, pe intelesul nostru, ce se intampla.

Vrem ca impreuna cu voi sa facem mai multe lucruri care ne fac placere, vrem mai multa iubire, vrem ca tipetele sa inceteze imediat!

Este important pentru noi sa ne pastram locuinta sau macar sa continuam sa mergem la aceeasi scoala unde sa ne pastram colegii si prietenii. Ar fi prea mult pentru noi sa ne despartim si de ei!

Vrem ca ambii parinti sa faca un efort pentru a avea o casa frumoasa si adevarata. Vrem ca noi si parintii nostri sa avem vieti fericite!”

Foto int: Concept familie despartita, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri