Ai simtit si tu senzatii ciudate, carora nu ai putut sa le dai un nume, pe care nu ai putut sa le interpretezi. Ni se inatmpla adesea si nu, nu sunt iluzii. Aceste sentimente au si denumiri si recent fac obiectul de studiu al specialistilor din diverse domenii cum ar fi psihologia.

Unele dintre aceste senzatii ciudat au si denumiri:

1. OPIA

Asa este denumit acel sentiment de excitare maxima pe care cineva il simte atunci cand intra intr-o puternica comunicare din priviri cu o alta persoana.

S-au facut multe cercetari in legatura cu acest sentiment si s-a stabilit foarte clar ca doua persoane care se plac si se privesc intens provoaca excitare si sentimentul este foarte placut. Depinde de circumstante, insa. Daca una dintre persoane este receptata ca fiind periculoasa, sentimentul este extrem de neplacut.


Foto: Shutterstock.com; cuplu. tineri, femeie, barbat

Foto homepage: Shutterstock.com; fata, femeie, senzatie

2. Déjà vu

Aproape toata lumea a experimentat acest sentiment: acea senzatie ca ai mai fost printr-un loc sau ca repeti un eveniment care deja s-a mai intamplat. Psihologii sunt de parere ca aceasta senzatie este provocata de trasaturile unei experiente noi care seamana cu ceva prin care am mai trecut, amintire stocata undeva in adancimile mintii. Aproximativ 75% dintre oameni au declarat ca au experimentat acest sentiment.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

3. Ellipsism

Acest termen defineste acea senzatie pe care o avem cand realizam ca nu vom trai atat de mult incat sa vedem viitorul. De exemplu, un bunic ar putea sa devina trist gandindu-se ca nu va apuca sa isi vada nepotul adult.

4. Chrysalism

Ai avut vreodata o senzatie de caldura, de pace de liniste, atunci cand tu te afli in casa unde e cald si bine in timp ce afara se petrece o furtuna? Aceasta experienta poate fi legata de senzatia ca esti din nou in uterul mamei si de aceea i se spune Chrysalism.

Foto: Shutterstock.com; tfata, tanara, femeie, femeie ganditoare

5. Adronitis

Aceasta este o senzatie de frustrare pe care o experimentam atunci cand intalnim o persoana noua si interesanta si cand ne dam seama cat de mult va dura pana vom reusi sa dezvoltam o relatie deplina cu acea persoana. Iti doresti ca relatia sa se desfasoare cu repeziciune, dar stii ca nu se va intampla acest lucru.

6. Liberosis

Dorinta de a-ti pasa mult mai putin de lucruri. Pe masura ce ne maturizam, avem din ce in ce mai multe responsabilitati. Liberosis este sentimentul pe care il avem cand ne dorim sa fim copii din nou, fara griji si probleme.

Foto: shutterstock.com; femeie, leagan, femeie care se da in leagan

7. Enouement


Ti-ai dorit vreodata sa calatoresti in trecut si sa ii spui variantei tale mai tinere despre viitor?
Acesta este sentimentul Enouement. Cand ceva s-a dovedit a fi O.K. in final si iti amintesti cum varianta ta tanara suferea sau era ingrijorata in privinta acelui fapt. Ti-ar placea sa te intorci in trecut sa ii spui ca totul va fi BINEEEE.

8. Jouska

Este o conversatie ipotetica pe care o porti la nesafarsit in capul tau. De exemplu, atunci cand retraiesti mental o situatie si cand de data aceasta, spui cele mai bune replici pe care la momentul real nu ai fost inspirat sa le spui.

Foto: Shuuterstock.com; conversatie, tineri

9. Exulansis

Senzatia de frustrare pe care o ai atunci cand tu stii ca vorbesti despre ceva important, iar cei din jurul tau nu ii dau deloc importanta si nu sunt un masura sa inteleaga sau sa relationeze in vreun fel pe aceasta tema si asa ca renunti sa mai spui ceva.

10. Starea Fugue

Aceasta este o conditie psihologica - este starea de a face lucruri fara a fi constienti. De exemplu cand cineva se imbata si nu isi mai aminteste apoi ce a facut.

Via Psychology Today


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri