ghid pentru o viaţă împlinită

Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul -Traditii si obiceiuri

Astazi, 29 august, in calendarul crestin este consemnata Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan, o sarbatoare de o mare importanta pentru crestini. Va invitam sa cititi cateva dintre traditiile si obiceiurile romanesti legate de aceasta sarbatoare.

Sarbatoarea Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi mare care se tine cu “post aspru”, in unele zone ale tarii consumandu-se in aceasta zi doar turte de grau sau malai, coapte in casa. Unii consuma astazi doar struguri, in timp ce persoanele mai rezistente tin post negru. Nu se face nicio dezlegare la mancarea de dulce in aceasta zi si este de preferat a se consuma mancare uscata, care sa nu contina ulei. De asemenea, petrecerile sunt interzise in aceasta zi caci este o zi in care respectam memoria acestui mare sfant crestin. Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul

De ce se posteste insa in aceasta zi? Postul este unul simbolic si trebuie tinut pentru a incerca “sa fim asemenea lui Ioan care si-a petrecut viata in post si rugaciune”, ne explica site-ul crestinortodox.ro, si totodata “pentru a nu urma lui Irod, care, din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capului Sfantului Ioan Botezatorul”. Ioan Botezatorul este considerat a fi cel mai mare dintre profeti, dar si cel mai mare postitor dintre oameni.

Totodata, postul in Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul se tine pentru sanatate, pentru alungarea diferitelor boli si pentru binele casei. Se spune ca este bine a fi tinut deoarece are darul de a mai usura sufletul de pacatele cele mai grele. Totodata, tinandu-l si rugandu-va pentru sufletul celor dragi care nu mai sunt, ii puteti ajuta sa se mantuiasca de unele dintre pacatele cele mari.

Este interzis a manca pepeni in aceasta zi sau alte fructe si legume rotunde deoarece forma acestora aminteste de capul Sfantului Ioan. Prin urmare, in ziua Praznuirii Capului Sfantului Ioan Botezatorul sunt de evitat alimente precum mere, pere, varza, capatani de usturoi. Incercati sa nu mancati nici nuci. Miezul acestora aminteste de forma unei cruci.

Citeste si:

Ocoliti si fructele sau legumele rosii, carnea si vinul rosul deoarece culoarea acestora aminteste de varsarea de sange nevinovat care a fost facuta de catre Irod prin taierea capului Sfantului Ioan.

Varza este una dintre legumele carora le-a fost asociata o semnificatie negativa, in popor circuland unele legende care specifica ca sfantului Ioan Botezatorul i s-a taiat capul pe varza de 7 ori si de 7 ori a inviat. De aceea, aceasta sarbatoare mai este cunoscut in popor si drept “Sfantul Ioan taie capul pe curechi”, “Sfantul Ioan cap taiat” sau Santion de toamna.

Foto homepage: Iarba Sfantului Ioan, Shutterstock

Foto int: Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul via Shutterstock

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul -Traditii si obiceiuri.


Discutii despre Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul -Traditii si obiceiuri

Opinia cititorilor nostri este importanta pentru noi, Garbo incurajand publicarea comentariilor voastre. Pe site urmeaza sa isi gaseasca locul numai comentariile pertinente, on-topic, prezentate intr-un limbaj civilizat, fara atacuri la persoane / institutii. Ne rezervam dreptul de a elimina orice comentariu care nu corespunde acestor principii, precum si de a restrictiona accesul la comentarii utilizatorilor care comit abuzuri grave sau repetate.

Iţi place să scrii?

Daca iti place sa scrii, trimite-ne pe adresa office@garbo.ro articolele tale.
Cele mai bune dintre ele vor fi publicate.