26 Februarie 2014 publicat în Consiliere 1 share-uri

Una dintre cele mai cunoscute teorii citate in stiintele sociale este „Ierarhia trebuintelor”, elaborata de catre psihologul Abraham Maslow. La baza piramidei se afla nevoile primare ale oamenilor: confort, hrana, odihna, grija. Ce se afla in varful piramidei? Cine sunt acei oameni echilibrati si frumosi, care reusesc sa isi traiasca viata dupa un set de valori profunde?

Foto: Shutterstock.com; munte, varf de munte, priveliste

Maslow dinstinge intre doua tipuri de persoane care se autorealizeaza: nontranscendentii si transcendentii. Primii sunt „practici, realisti, cu picioarele pe pamant, capabili si lumesti”, reformatori sanatosi ai vietii, dar lipsiti de experienta extazului spiritual. Pe de alta parte, transcendentii sunt cei care au cunoscut „iluminari sau revelatii” care i-au motivat sa-si transforme propriile vieti ca si pe cele ale celorlalti. Ei sunt aceia care au simtul destinului, care cauta adevarul si nu judeca, care considera durerea, chiar si in relatiile de iubire, drept o oportunitate de dezvoltare.

In mod normal, in timp ce latura noastra umana se concentreaza asupra supravietuirii si securitatii, latura noastra spirituala cauta cresterea personala si fuziunea cu ceilalti, spune Brenda Schaeffer. Pentru ca acest proces nu este un demers asumat de auto-descoperire si auto-echilibrare, ni se intampla adesea sa confundam unele sentimente, cum ar fi iubirea sau atasamentul fata de o alta persoana, drept acel ceva care ne-ar duce pe calea autorealizarii. „Daca insa persoana cu care ne contopim este dependenta si imatura, ea va deveni o piedica in calea autorealizarii noastre”, spune Schaeffer. Nu trebuie sa confundam iubirea obsesiva fata de o persoana cu adevarata iubire, cea care rezida din interior, care este bazata pe autostima si maturitate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

„Daca vei scoate la iveala ceea ce salasuieste in tine, ceea ce vei arata lumii te va salva. Daca nu, ceea ce vei ascunde te va distruge”. – Evanghelia dupa Toma

Nota personala: Cred ca psihologia, ca stiinta si practica ar trebui sa fie centrala in cadrul oricarei societati sanatoase. Psihologii sunt acei oameni care prin deschiderea lor imensa fata de lume, ne pot ajuta sa depasim propriile limitari, sa ne cunoastem mai bine si sa facem mult mai usor pasi catre "autorealizare", "implinire" si multumire in viata.

"Telul suprem al oricarui terapeut este acela de a insufla clientilor sai credinta ca solutia la problemele lor trebuie sa vina din ei insisi si de la a le pune apoi la indemana instrumentele necesare care sa ii ajute sa descopere singuri aceste puternice intrebari launtrice", spune Brenda Schaeffer.

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

de Julia S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri