concediu de maternitate!

Cresterea copilului

Asiguratii au dreptul, in conditiile legii, la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani.

Conditii de acordare
Stagiu de acordare de cel putin 6 luni in ultimele 12 luni sau pe o perioada de cel putin 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei nasterii copilului, in cazul peroanelor asigurate ale sistemului public de pensii anterior datei de 17 martie 2003.
Stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, in cazul persoanelor care devin asigurate ale sistemului public de pensii ulterior datei de 17 martie 2003.
In situatia in care nasterea se produce inainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Indemnziatia pentru cresterea copilui se acorda la cerere, optional, unuia dintre parinti.
De aceleasi drepturi beneficeaza si asiguratul care, in conditiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, caruia i s-au incredintati copii spre crestere si educatie sau in plasament familial.
La solicitarea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la implinrea varstei de 2 ani este necesara prezentarea livretului de familie sau a certificatului de nastere, iar la solicitarea indemnziatiei pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani este necesara, in plus, prezentarea certificatului de persoana cu handicap.
Cuantumul lunar al indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 85% din baza de calcul (stabilita ca medie a veniturilor lunare din perioada care a constituit stagiu de cotizare).
Pentru drepturile care se stabilesc dupa data de 31 decembire 2003, cuantumul lunar al acestei indemnizatii va fi de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor soociale de stat.

Recomandare: mamicile care nu au primit bani pt concediul de maternitate, se pot adresa direct Caselor teritoriale de Sanatate Publica, deoarece acesti bani se acorda integral de catre CNAS conform oug 158/2005
ank_seby
Postat pe 18 Aprilie 2008 12:42
nu e actualizata legislatia
camelia_aurora
Postat pe 21 Aprilie 2008 07:04
Concediul de maternitate (pana la implinirea varstei de doi ani, sau in cazul copilului cu handicap pana la trei ani) se acorda incepand cu 01 ian 2006 in urmatoarele conditii: persoanele care in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, au realizat 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit - in calculul celor 12 luni se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe din urmatoarele situatii: a) si-au insotit sotul/sotia trimis/a in misiune in strainatate; b)au beneficiat de indemnizatie de somaj; c)au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate d)au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii; e) au beneficiat deja de indemnizatia lunara pentru primul copil.
Concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia aferenta se acorda primelor trei nasteri.
De indemnizatie si stimulent poate beneficia oricare dintre parinti.

elanicol
Postat pe 22 Aprilie 2008 10:17
mai este valabil 6 mil mama si 2mil alocatie copil pana la 2 ani, indiferent de venitul mamei?
Ely_kidz
Postat pe 22 Aprilie 2008 11:30
Vrem sa mai avem un copil, dar in conditiile actuale(daca mai sunt valabile), veniturile familiei ar scadea dramatic. In concluzie la cum e legea acum.....
Ely_kidz
Postat pe 22 Aprilie 2008 11:34
Indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani este 600 ron si alocatia pentru copil 200 ron. Indiferent de veniturile realizate!!! asta e si problema pentru mamicile care castiga mai mult! de obicei acestea se intorc la munca mai repede!!! adevarat ca cei 600 ron le avantajeaza pe mamicile care aveau venituri mai mici!! in ceea ce ma priveste, o sa ma intorc la job!! inca nu stiu cum o sa fac cu toate cele, dar o sa gasesc o solutie!!
elanicol
Postat pe 23 Aprilie 2008 08:04
Mamicile care revin la job mai repede ar trebui sa stie ca legea le permite sa lucreze cu doua ore mai putin, fara diminuarea veniturilor (adica sa lucreze 6 ore pe zi si sa fie platite 8 ore).
Contractul colectiv de munca la nivel national pe 2007-2010 spune astfel:
"art. 17 - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite."
Contractul colectiv de munca se aplica TUTUROR angajatorilor, din cate stiu numai bugetarii (functionarii publici) au un alt regim.
Cand va intoarceti la servici, faceti o cerere de mana (angajatorii pot avea cereri tip) prin care solicitati reducerea programului de lucru cu doua ore, conform legii.
Nu trebuie sa uitati ca mamicile care se intorc la munca (sau taticii, daca ei au beneficiat de indemnizatia de maternitate) vor primi in plus pe langa salariul de baza un stimulent in valoare de 100 ron. Mamicile vor depune o cerere si o adeverinta (de la locul de munca din care sa reiasa ca s-au intors la serviciu) la Directiile Judetene de munca de care apartin (Ordonanta de urgenta 148/ 03.11.2005, la art. 3 alin.2);
elanicol
Postat pe 23 Aprilie 2008 08:25
Multumim de informatii !! Sarbatori fericite si BB sanatosi!
Ely_kidz
Postat pe 23 Aprilie 2008 11:28
pe mine m-ar interesa daca nu am lucrate 12 luni inainte de a naste beneficiez de indemnizatie de maternitate?
patrascanudaniela
Postat pe 29 Aprilie 2008 18:13
dar cate luni ai? si nu trebuie facuta confuzie intre indemnizatia de maternitate (prenatal si postnatal, adica 126 de zile) si indemnizatia de crestere a copilului. daca ai 6 luni lucrate, poti beneficia de concediul de maternitate.
teya76
Postat pe 30 Aprilie 2008 08:29
stie cineva, daca mama poate beneficia de concediu medical pentru ingijire copil in varsta de 4 ani cu handicap?
simonakiri
Postat pe 30 Aprilie 2008 09:20
Pentru patrascanudaniel
Cum spuneam si in cele postate mai anterior, conditia pentru a beneficia de Concediu pentru cresterea copilului pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap, este 12 luni lucrate inainte de nasterea copilului.
Dar dvs intrebati de indemnizatie maternitate!! Daca sunteti salariat beneficiati de indemnizatia de maternitate care reprezinta 85% din veniturile realizate pe ultimele 6 luni anterioare ivirii riscului (concediului medical cod 08 - sarcina si lauzie)!
Indemnizatia de maternitate se acorda pe o perioada de 126 de zile si se pot lua functie de recomandarile medicului de familie si/sau ginecolog , in mod obisnuit 63 inainte de nastere si 63 de zile dupa nastere! dar nu e o regula!!! Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat - nu reprezinta pentru angajator o cheltuiala in plus!!
elanicol
Postat pe 1 Mai 2008 11:42
Pentru Simona Kiri
Din cate stiu eu, mamicile beneficiaza de concedii medicale pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, puteti beneficia de concediu medical pana la implinirea varstei de 18 ani.
Durata de acordare a indemnizatie este de 14 zile calendaristice pe an, in cazul copilului pana in 7 ani , cu exceptia cazurilor in care e vorba de boli contagioase , copilul e imobilizat in gips sau a suportat interventii chirurgicale , in acest caz durata concediului medical este stabilit de catre medic.
In cazul ingrijirii copilului cu handicap, parintii beneficiaza de concedii medicale pana ce copilul implineste 18 ani!!!! Cum spuneam, aceste drepturi se acorda pe baza certificatului medical emis de medicul de familie!! din pacate nu detin foarte multe informatii legate de drepturile copiilor cu handicap, dar sunt convinsa ca medicul de familie stie sa va indrume!! Cert este ca aveti dreptul la concedii medicale pana cand copilul implineste 18 ani!!

elanicol
Postat pe 1 Mai 2008 12:04
tot pentru patrascanudaniel
Revin cu o rectificare, in mod obisnuit baza de calcul o reprezinta 6 luni inaiinte de ivirea riscului, dar legea spune ca :
"Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã n ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical" - intre timp mi-am adus aminte ca am avut salariati in aceasta situatie si am luat ca si baza de calcul pur si simplu lunile lucrate inainte de ivirea riscului, chiar daca insemnau 2 sau 3 luni!! scuze pentru omisiune!!!
elanicol
Postat pe 1 Mai 2008 12:07
buna ,vreau sa va intreb si eu ceva daca ma puteti ajuta ;
daca esti in concediu de ingrijire a copilului pana la 2 ani si ramai insarcinata poti sa intri in concediu prenatal direct? daca bb implineste 2 ani tu mai ai dreptul la concediu prenatal platit de stat cele 84 zile dinainte sa nasti ?
multumesc
grety81
Postat pe 17 Iunie 2008 13:15
pentru elanicol buna am vazut pe forum ca ati ajutat multe persoane care aveau intrebari si ma gandeam ca poate ma puteti ajuta si pe mine sunt persoana fizica autorizata si imi doresc un bebe dar vreau sa fiu sigura ca imi da statul bani timp de doi ani.am "carte de munca" de trei luni dar poate trebuie sa incetez activitatea si vreau sa stiu daca pot continua sa platesc sau trebuie sa ma angajez altundeva ca sa primesc bani de la stat.12 luni lucrate trebuie sa fie la aceasi unitate?multumesc anticipat
Llaura
Postat pe 24 Iulie 2008 17:47
Raspuns pentru Laura
Da Laura, poti beneficia de concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de doi ani (sau de trei ani in cazul copilului cu handicap) chiar daca incetezi activitatea ca si PFA dar cu conditia platii in continuare la pensii a sumei minime asigurate (acum e undeva pe la 113 ron/luna; mentionez ca poti achita intreaga suma odata, daca iti e mai comod...si posibil)!
Spui ca esti PFA, in acest caz deja ai incheiat cu Pensiile contractul de asigurat, platesti lunar suma pentru care ai incheiat contractul - poate fi mai mare decat suma minima de cotizat - daca incetezi activitatea ca si PFA, oricum contractul cu casa de pensii merge in continuare (carnetul de munca e depus la CNPAS, la pensii)!
Banuiesc ca ai si contract cu casa de sanatate, asa ca esti acoperita si in cazul in care - Doamne-fereste! - te imbolnavesti!
Deci, nu trebuie neaparat sa te angajezi pentru a cotiza, doar sa tii cont ca trebuie 12 luni anterioare nasterii copilului, adica sa realizezi, in sistemul public de pensii - un stagiu de cotizare pe baza de contract de asigurare sociala (cel pe care deja il ai!)
Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, dar prin natura muncii mele, sunt la curent cu legislatia - nu am incotro! - nu e un merit personal, dar daca pot sa dau un raspuns pertinent, de ce nu?!
Pupici si o zi frumoasa! O sa revin cu noi informatii!
elanicol
Postat pe 25 Iulie 2008 13:05
Pentru elanicol multumesc mult,mult!m-am linistit .platesc si la casa de sanatate si la fortele munci.sper sa fie totul ok sa fi iubita si multa sanatate !pupici
Llaura
Postat pe 25 Iulie 2008 22:14
Pentru Laura si pentru cele care au citit mesajul meu anterior!
RECTIFICARE!!!!
Dupa noua lege nu poti beneficia de indemnizatie de intrerupere crestere copil daca iti platesti prin contract de asigurat pensiile si sanatatea!
Imi cer scuze pentru greseala! in 2006 am avut o salariata care a fost in situatia aceasta si cateva luni asa si le-a acoperit, prin contracutl de asigurat! Am fost grabita sa raspund, si am gresit! o sa fiu mai atenta pe viitor cu aceste cazuri mai speciale!
Sper sa nu va suparati pe mine! Multumesc pentru intelegere!
elanicol
Postat pe 28 Iulie 2008 15:43
pentru elanicol nici daca am activitate ca pfa? la fortele de munca mi sa zis ca da .daca acum din mai imi platesc la case de pensii si am si activitate ca persoana fizica autorizata (bine ca platesc impozitele la stat de trei ani degaba?!)de ce nu beneficiez ?nu inteleg ce lege imi zice ca daca lucrez si imi platesc taxele si tot nu primesc bani de la stat daca am bebe?te rog sa ma lamuresti daca poti multumesc anticipat atunci mai bine rog un prieten care are firma sa"ma angajeze"la el si platesc eu cartea de munca
Llaura
Postat pe 31 Iulie 2008 16:19

Daca esti PFA si platesti impozit la stat, da, beneficiezi de intrerupere crestere copil pana la varsta de doi ani! ce nu fusesem eu atenta initial, la asta se referea, trebuie sa ai venituri supuse impozitului! E in regula sa functionezi ca si PFA, in felul acesta platesti impozit si beneficiezi apoi si de indemnizatie!
Am spus ca nu poti beneficia in cazul in care incetezi activitatea ca persoana fizica! daca continui sa ai activitate ca PFA, e in regula, vei beneficia de acest drept!
Oricum situatia ta ma ajuta sa mai invat cate ceva in plus! daca am noutati, revin! o zi frumoasa si mai vorbim!
elanicol
Postat pe 2 August 2008 15:30
buna,elanicol! pentru ca am vazut ca esti la curent cu "noutatile" vreau sa te intreb si eu ceva: am functionat ca pfa cam 3 ani si mi-am platit la casa de pensii inca de la infiintarea pfa-ului.in decembrie 2007 am inchis pentru ca nu mai "renta" .asa ca am inchis pe 13 decembri si, ironie, pe 26 decembrie 2007 am ramas insarcinata si am continuat sa-mi platesc la casa de pensii. in situatia mea, pot primi indemnizatia pentru cresterea copilului? ca la noi nu prea stie nimeni sa-ti spuna sigur si ma tot plimba de colo -colo si la 35 de saptamani de sarcina si 30 de grade nu mai pot!!! mersi pentru orice fel de informatie!
anamaria75amt
Postat pe 2 August 2008 18:28
Pentru Mirela_08
Buna dimineata! Daca spui ca ai functionat ca si PFA pana in decembrie, pe 13 si ai avut intrerupere pana pe 26, DA , gandesc ca vei beneficia de indemnizatia de crestere copil pana la doi ani! legea spune sa fi realizat venituri impozitate pe ultimile 12 luni anterioare nasterii copilului! Daca figurezi cu venituri si impozit platit la stat pentru fiecare dintre aceste luni - chiar daca o luna nu este completa, indeplinesti conditiile legale! ca sa stai linistita, iti recomand sa faci un drum la Primaria din localitatea ta si sa vorbesti cu juristul de acolo! intre timp, daca aflu ceva noutati in acest sens, le impartasesc cu placere!
Daca inteleg bine, esti char pe ultima suta de metrii! vine bebelusul, nu-i asa?! nastere usoara si sa te ajute Dumnezeu sa decurga totul foarte bine!!!
elanicol
Postat pe 4 August 2008 09:29
pentru elanicol am vorbit azi cu contabilul meu si mi-a zis ca pot sa inchid dar sa nu anulez autorizatia si atunci e valabil ce platesc la pensii(cred ca si ceva impozit?!)ce stii despre asta e ok?multumesc anticipat:)
Llaura
Postat pe 5 August 2008 17:12
Pentru Laura!
Nu contest ce ti-a spus contabilul tau! doar ca am fost personal la pensii si mi-au spus ca nu e de ajuns sa platesti la pensii ci trebuie sa realizezi venituri supuse impozitarii! poate e cazul sa mergi personal si sa-ti prezinti situatia!
Maine merg si la Primarie - am un caz mai special la munca - si cu ocazia asta o sa cer informatii legate si de situatia ta! Numai bine!
elanicol
Postat pe 11 August 2008 15:43
COPILUL MEU ARE 1 AN JUMATATE,DACA M-AS GANDI SA FACEM INCA UN COPIL CATE LUNI TREBUIE SA MAI LUCREZ CAND MI SE TERMINA MATERNITATTEA ACUM?
mihasandu
Postat pe 19 August 2008 14:30
Nu trebuie sa lucrezi deloc! conform legii, poti beneficia de intrerupere crestere copil pentru primii trei nascuti! chiar daca intrii din intrerupere in intrerupere! acum nu ti se termina maternitatea (concediul de maternitate se refera la cele 126 de zile de concediu de maternitate la care ai dreptul conform legii), tu te gasesti in concediu crestere copil pana la implinirea varstei de doi ani (sau trei in cazul copilului cu handicap)!
Repet: chiar daca ramai acum insarcinata, daca se suprapun nasterea cu intreruperea - concediul de crestere copil pentru primul micut, intrii direct in concediu crestere copil pentru al doilea nascut - se intelege, vei depune in termen legal dosarul la Primarie asa cum ai procedat si in cazul primului copil - de asemenea trebuie sa anunti la servici! daca mai ai intrebari, sunt pe aici macar o data sau de doua ori pe zi! Numai bine!
elanicol
Postat pe 20 August 2008 16:27
Se intelege, daca sarcina survine spre finalul perioadei de intrerupere crestere copil, te intorci la servici atat cat poti, apoi intrii in concediu de maternitate, la fel ca la primul bebelus!
Depinde de situatie! intai ramai insarcinta si apoi vedem care e situatia ta!
Nu trebuie sa uiti ca e necesar sa te intorci la job in prima zi de dupa ziua de nastere a micutului cand acesta implineste doi anisori! pupici!
elanicol
Postat pe 20 August 2008 16:30
te rog mult ajuta-ma cu un sfat
am tot cautat pe internet dar nu inteleg nimik

sunt insarcinata si vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie
eu am terminat liceul in 2004 si am intrat in somaj ptr 3-4 luni
am mai lucrat apoi cateva luni la o firma (tot 3-4) fara continuitate
as vrea sa stiu ce sa fac acum ? sa ma angajez sau sa-mi fac asigurare sociala
sunt foarte nedumerita ... numai la asta ma gandesc
gabrielle4u
Postat pe 22 August 2008 11:17
pt Gabrielle4u
Concediul pentru cresterea copilului (pana la implinirea varstei de doi ani, sau in cazul copilului cu handicap pana la trei ani) se acorda in urmatoarele conditii: persoanele care in ultimul an, anterior datei nasterii copilului, au realizat 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit - in calculul celor 12 luni se includ si perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe din urmatoarele situatii: a) si-au insotit sotul/sotia trimis/a in misiune in strainatate; b)au beneficiat de indemnizatie de somaj; c)au beneficiat de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate d)au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii; e) au beneficiat deja de indemnizatia lunara pentru primul copil.
Concediul pentru cresterea copilului si indemnizatia aferenta se acorda primelor trei nasteri.
De indemnizatie si stimulent poate beneficia oricare dintre parinti.

Perioada de somaj se i-a in considerare daca e cuprinsa in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului!
Daca mi-ai spune in cate luni esti de sarcina, ti-as putea explica mai usor!
Deci, trebuie sa ai 12 LUNI LUCRATE ANTERIOR DATEI NASTERII MICUTULUI! nu e de ajuns sa cotizezi la pensii si la sanatate, trebuie sa ai venituri supuse impozitarii! Anul 2004 nu are nici o relevanta pentru situatia ta de acum!
Da-mi te rog mai multe detalii si atat cat pot , voi incerca sa te ajut cu un sfat!
elanicol
Postat pe 22 August 2008 15:50

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Cum pot sa scap de vergeturi? 4 De la: garbo_380519 18 August 2013 16:20
intalnire mamici cu bebei 1 De la: andreeac 28 Iunie 2009 15:42
Dieta si afacerea ta 1 De la: danielatontsch 6 Martie 2009 12:49
dragoste inselatoare? 7 De la: artimizzia 20 Iulie 2009 12:33
crema autobronzanta 2 De la: horobeanu 3 Iunie 2009 13:25
Setari Cookie-uri