despre zahar!!!

zaharul se foloseste in alimentatie,este ff placut la gust,dar pentru organism este daunator folosit in cantitati excesive,,,asa ca il putem inlocui in unele cazuri cu mierea!!!!astept si pererile voastre,precum si complectarai!!!
floryyyy_delly
Postat pe 11 Martie 2009 08:49
zaharul brun e mai indicat,eu cafeaua o beau fara zahar dar sotul cu zahar brun ,la dulciuri il folosesc pe cel obisnuit Margaritarul parca e ceva mai dulce...
tury
Postat pe 2 Aprilie 2009 09:47
Ce nu stii despre zahar...

... poti afla de aici, ca sa alegi pe viitor sortimentul care iti trebuie.

Ce este
Zaharul se obtine din sfecla de zahar sau din trestie de zahar. El poate fi prelucrat pana la stadiul de melasa (zahar nerafinat) sau poate fi rafinat. Toate tipurile de zahar brun nerafinat sunt obtinute din trestie de zahar.

Cum il alegi
Nefiind prelucrat industrial, deci natural, zaharul nerafinat este mai gustos. In magazine se gaseste zahar tos, cristalizat sau pudra. Evitati zaharul brun rafinat, caci este doar zahar alb, stropit cu melasa sau caramel.

Cum il pastrezi
Teoretic, in conditii corespunzatoare, zaharul poate fi pastrat oricat de mult timp. Ca sa nu prinda umezeala, cel mai bine este sa fie tinut intr-o cutie inchisa ermetic. Daca s-au format bulgarasi, poate fi cernut prin sita.
Daca acelasi lucru se intampla cu zaharul brun, puneti deasupra recipientului un prosop curat, umed si lasati sa stea peste noapte.
Tipuri de zahar si la ce se folosesc

ZAHAR BRUN DESCHIS SI BRUN INCHIS ("MUSCOVADO“)
Sunt doua tipuri de zahar cu textura de melasa si placut aromate. Se folosesc mai ales pentru deserturi cu umplutura de ciocolata-fondant, sosuri caramel, prajituri cu ciocolata si fructe uscate, pentru sosuri-garnituri (cum ar fi chutney), pentru marinate. Cu cat are o nuanta mai inchisa, cu atat este mai gustos.

ZAHARUL GRANULAT
Are cristale de dimensiuni mai mari decat zaharul cristalizat si este cel mai indicat pentru prepararea siropurilor si a caramelului.

ZAHAR BRUN TOS ("DEMERARA")
Are granulele mai mari si se foloseste la prepararea crustelor crocante de la tarte sau alte prajituri.

ZAHARUL PUDRA
Se foloseste la ornarea prajiturilor, presarat deasupra, sau la prepararea cremelor pentru torturi si prajituri, carora le da o textura placuta, fina.

ZAHARUL CRISTALIZAT
Are o granulatie fina si un gust pe masura. Foloseste-l la checuri si bezele.

De ce nu te-ai rasfata un pic?
Nu te simti vinovata daca ai pofta de ceva dulce - la sfarsitul zilei poti manca orice, dar cu masura! Nu trebuie sa te indopi cu zahar numai de dragul de a face acest lucru, dar tinand cont de faptul ca zaharul nu contine grasimi, poti consuma dulciurile care-ti plac. Singura conditie: asigura-te ca vei arde totusi aceste calorii.

De ce n-ai incerca si tu?!
Parfumeaza zaharul - tos, cristalizat sau pudra - adaugand in cutia ermetica in care il pastrezi un baton de vanilie taiat in doua, un baton de scortisoara, zdrobit, sau o nucsoara. Zaharul va prelua aromele si va da un gust deosebit atunci cand il vei folosi presarat peste fructe de padure, in creme de ou sau chiar la frisca batuta.
Daca vrei sa dai impresia ca ai facut chiar tu biscuitii, fursecurile sau trufele cumparate, atunci presara-le cu zahar pudra aromat si vor avea aspect de dulciuri de casa.
Poate ca nu ai avut destul timp la dispozitie atunci cand ai facut checul. Deci, nu ai frecat suficient untul cu zaharul, pana la dizolvarea completa a acestuia din urma. Rezultatul? Deasupra checului se vad niste puncte albe. Poti indrepta lucrurile folosind din abundenta zahar pudra. Nimeni nu va sti!
sweet_lollypop
Postat pe 28 Mai 2009 17:27
Despre zahar... si Limbajul etichetelor

Cand cumperi un produs cu continut redus de grasimi, iti spui ca ai facut o alegere inteleapta. Insa, pentru a fi gustoase, produsele cu continut redus de grasimi includ adesea o cantitate suplimentara de zahar.

Prin rafinare, zaharul pierde proteinele si, de aceea, se considera ca furnizeaza "calorii goale".
Problema este ca nu luam in considerare decat 30% din zaharul pe care il consumam, in conditiile in care cea mai mare cantitate de zahar provine din alimente industrializate, precum biscuiti, checuri, prajituri, bauturi racoritoare carbogazoase, dulci.

Pentru a sti mai bine ce consumam, ar trebui sa invatam a descifra limbajul etichetelor.

Zaharul poate aparea pe o eticheta sub multiple denumiri: zaharoza, maltoza, sirop inversat, melasa, lactoza, glucoza, fructoza. Toate se refera insa la materia dulce in cauza.

Protejati-va dintii!
Zaharul deterioreaza dintii: cariile apar atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile si le transforma in acizi care ataca smaltul.

Cat zahar ar trebui sa consumam?

Desi nu exista un consens cu privire la nivelul recomandabil al zaharului in alimentatie, anumiti specialisti sugereaza ca el nu trebuie sa depaseasca 20% din totalul de calorii. La un aport zilnic de 1.800 calorii, aceasta inseamna 90g de dulce - fie sub forma naturala, din fructe si lactate, fie din prajituri, bomboane etc.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda eliminarea completa a zaharului rafinat din alimentatie sau, cel mult, acesta sa constituie pana la 10% din aportul energetic zilnic.
In realitate, nu putem renunta la zahar pentru ca:

Este un energizant rapid, fiind aproape imediat absorbit in sange; cele mai bune sunt zaharurile naturale, deoarece nu conduc ulterior la o cadere brusca de energie. Zaharurile naturale se gasesc mai ales in fructe si legume.
La aceeasi cantitate, contine doar jumatate din numarul de calorii fata de grasimi: zaharul are 4 calorii/gram, grasimile au 9 calorii/gram.
Este bun conservant: in concentratie mare (in gemuri, dulceturi) impiedica dezvoltarea microorganismelor.
Da repede senzatia de satietate: produsele zaharoase sunt preferabile celor cu continut in grasimi sau in indulcitori artificiali, caci declanseaza mecanismul natural de satietate a organismului.
Are un gust placut: oamenii sunt genetic programati sa le placa dulcele. In plus, natura ne ofera numeroase surse de zahar comestibil.

sweet_lollypop
Postat pe 28 Mai 2009 17:55



dee_vl17
Postat pe 12 Iunie 2009 20:21
nu va mai ascundeti,
vreti ca totul sa fie din zahar,

-sa nu-mi spuneti ca ati refuza un baiat... de zahar !?

-apoi, cu flacara inimii sa il caramelizati !
marinushmichael
Postat pe 22 Iulie 2009 02:08
da.... de unde am plecat si unde am ajuns...
sweet_lollypop
Postat pe 22 Iulie 2009 16:31

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
aparat de facut paine 1 De la: carmengianna 3 Decembrie 2009 09:46
mierea este excelenta 55 De la: 19 Mai 2012 08:16
Retete pentru copii sanatosi 5 De la: mony642000gemeni 5 Septembrie 2009 22:25
Yami,yami!!!!Sunt o ..pofticioasa de paste!!! 2 De la: kamellia 11 Noiembrie 2008 13:51
masaj anticelulitic 1 De la: mogaldetz 22 Aprilie 2009 11:15
Setari Cookie-uri