Traditii de Craciun

Voi ce faceti de Craciun? Fiecare zona sarbatoreste Craciunul in alt fel.
Chiar am gasit un articol extrem de captivant:
In unele coluri ale rii, tradiia este pstrat cu sfinenie, iar srbtoarea Crciunului are un farmec aparte. n fiecare jude, oamenii de la sate au obiceiuri specifice pe care le prezint cu mndrie. De aceea, de Crciun ies la iveal tradiii de care muli dintre noi n-au auzit niciodat.

Gorjenii din Cloani au cu ce se mndri. Colindatul cu piri, specific Olteniei, s-a pstrat doar n localitatea lor. n Ajun de Crciun, copiii din sat merg i le ureaz de bine pentru anul viitor gospodarilor. Sunt nsoii de tineri mascai despre care se crede c au darul de a alunga spiritele rele.

n satul hunedorean Rduleti, naterea Domnului este vestit, din timpuri strvechi, de ceata dubailor. n ajunul srbtorii, colindtorii merg din poart n poart i le vestesc gospodarilor venirea pe lume a Pruncului Iisus. Tradiia este pstrat cu sfinenie i transmis generaiilor urmtoare.

i satele din Bucovina rsun de glasul colindtorilor n Ajun de Crciun. mbrcai n costume tradiionale, cu traistele pe umeri, princhindeii satelor se opresc la ferestrele luminate pentru a vesti naterea lui Iisus. Puini sunt cei care se ncumet s nu-i primeasc pe colindtori, pentru c, spun btrnii locului, cei zgrcii n seara de Ajun vor avea un an foarte prost. Aa c dup colinde i jocuri, vestitorii se ntorc acas cu tolbele pline cu mere, nuci i colaci.

n Ajun de Crciun, uliele din Vatra Moldoviei clocotesc de via. Zurglii cailor care trag sniile i rsetele copiilor rsun de peste tot. Iar casele rneti sunt nvluite de o mireasm unic de srbtoare, care mbin mirosul de brad cu aburul cozonacilor abia scoi din cuptor i cel al crnailor proaspt afumai. La orice u ai bate, gazdele te ntmpin cu un zmbet larg i te invit s dai o mn de ajutor la mpodobirea bradului.

n loc de nea, pe crengile bradului se aterne blan de oaie. Iar pe mese, n loc de tergare se aeaz fn, care amintete de locul n care Mntuitorul a venit pe lume.

sursa: www.bucataria.net
mailullamultiani
Postat pe 19 Decembrie 2008 15:28

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
din gradina proprie 16 De la: ioana_50 25 Noiembrie 2009 10:29
aparat de facut paine 1 De la: carmengianna 3 Decembrie 2009 09:46
Cura de grau incoltit 7 De la: EVYSMID 16 Aprilie 2010 23:37
Dieta "Sacred Heart" 4 De la: Grazzia 24 August 2009 22:10
Retete_pentru_masina_de _paine 37 De la: Alecu 10 Aprilie 2010 21:10
Setari Cookie-uri