FORMALDEHIDA ľ O SUBSTANTA TOXICA DIN MEDIUL DE ZI CU ZI

ia stai nene sa ma fac si eu un pic utila precum aleha
ia cetiti d-acilea...
H2CO sau CH2O - Compusul chimic denumit formaldehida ( cu denumirea stiintifica corecta metanal sau aldehida metilica, solutia apoasa de formaldehida 37% fiind cunoscuta si sub numele de formol), este un gaz incolor cu miros intepator. Este cea mai simpla aldehida.
Formaldehida a fost pentru prima oara sintetizata de chimistul rus Aleksandr Butlerov in 1859 dar a fost identificata abia in 1867, de catre August Wilhelm von Hofmann.
Formaldehida rezulta din arderea materialelor continatoare de carbon. Poate fi gasita in focuri forestiere, in esapamentul automobilelor si in fum de tigara. In atmosfera terestra, formaldehida este produsa de actiunea luminii solare si a oxigenului asupra metanului si a altor hidrocarburi. Cantitati mici de formaldehida sunt produse de metabolismul multor organisme, inclusiv de cel al omului.
Formaldehida este una dintre cele mai vechi substante chimice folosite in industrie pentru obtinerea rasinilor, folosita apoi in fabricarea placilor de lemn. De asemenea, formaldehida este o substanta uzuala in fabricarea echipamentelor sportive, a medicamentelor, a alimentelor, a incaltamintei, a a componentelor pentru autovehicule, a hartiei, a produselor textile, etc.
Germania si Italia sunt tarile ce cea mai mare productie anuala de formaldehida din Uniunea Europeana, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume. Europa de Vest are un consum de 30% din consumul global.
Formaldehida este o substanta toxica si a fost inclusa de catre oamenii de stiinta in clasa substantelor probabil cancerigene. Totusi o putem gasi chiar in casele noastre, fiindca ea intra in componenta dezinfectantilor, adezivilor pentru tapet, vopselelor, materialelor textile rezistente, spumelor folosite pentru izolare si, cel mai important, in mobilierul facut semifabricate din lemn: pal, PFL, placaj. Fumul de tigara contine, de asemenea, cantitati mari de formaldehida.
Prezenta unei singure piese de mobilier nu este de obicei suficienta pentru a reliza concentratii nocive de formaldehida, insa combinarea mai multor surse de formaldehida poate fi periculoasa.

In cazul in care va expuneti la o cantitate mare de formaldehida in timp scurt, adica atunci cand lucrati sau dormiti in camere slab ventilate in care exista surse care emit aceasta substanta, puteti sa suferiti de iritatii ale ochilor, nasului, gatului, sau pielii, de dureri de cap sau tulburari de somn.

Daca va expuneti timp indelungat la o sursa de formaldehida, puteti sa suferiti de reactii alergice, crize de astm bronsic, la persoanele sensibile. In cel mai grav caz pot aparea cancere pulmonare, dar riscul este mic.
Formaldehida (HCHO) este o substanta foarte prezenta in lumea tehnologica de astazi. Aproape jumatate din formaldehida produsa este utilizata pentru fabricarea de rasini, uree si fenol-formaldehida folosite ca adezivi sau ca lianti pentru crearea produselor din lemn aglomerat sau placaje, pentru spume izolante si pentru produse de ambalaj. Polimeri ai formaldehidei sunt utilizati in fabricarea hartiei de tapet, a mochetelor si a produselor textile. Fumul de tigara contine cca 40 ppm formaldehida. Este utilizata si pentru conservarea produselor cosmetice si de toaleta si pentru ambalarea produselor alimentare, in concentratii pana la 1%.
Masurile de conservarea energiei au condus la cresterea importanta a folosirii spumelor poliuretanice, cu calitŃti izolante superioare altor produse (coeficient mic de conductivitate termica si mularea usoara dupa diferite forme).
Emisia de formaldehida din spume (unde minim 0,5% din greutate este formaldehida libera), se caracterizeaza printr-un maxim, dupa care degajarea continua la un nivel scazut.
Formaldehida patrunde in corp prin respiratie, prin piele sau poate fi ingerata. Odata patrunsa in corp, formaldehida reactioneazŃ cu tesuturile care contin azot, sub forma de amino-acizi, proteine ADN s.a., formand compusi stabili sau instabili care afecteaza tesuturile. Formaldehida este un produs foarte iritant care produce o serie de simptome care depind de durata de expunere si de concentratie.
Este declarata de OMS, substanta cancerigena, din 2008.

Concentratia de formaldehida se poate calcula cu relatia:

C = A E/(r N V)

unde : E - debitul de emisie [mg/(m2 .h)], r - densitatea aerului [kg/m3], V- volumul de aer al incaperii, N - numarul de schimburi de aer; mai depinde de temperatura, umiditate si de varsta sursei.

Material
Emisie formaldehida [mg/(h*m2)]
Scanduri din aschii aglomerate
0.46 - 1.69
Scaduri din celuloza comprimata
0.17 - 0.51
Placi de ipsos pentru tencuiala
0 - 0.13
Hartie tapet
0 - 0.28

Pentru a evita aceste efecte Asociatia pentru Protectia Consumatorilor va recomanda:

1. Intrebati vanzatorul din ce este facut mobilierul si cumparati produse cu emisie scazuta de formaldehida. Adezivii facuti din rasini formaldehidice cu uree sunt mai periculosi decat cei cu fenol.
2. Daca mobilierul are un miros puternic, aerisiti-l, sau ventilati bine incaperile.
3. Temperatura ridicata si umiditatea cresc emisia de formaldehida. Aerisiti baia si bucataria atunci cand spalati sau gatiti.
4. Nu plasati mobilierul alaturi de surse de caldura.
5. Spalati draperiile care nu necesita calcare, inainte de folosire.
6. Nu folositi in spatii inchise spume izolatoare pe baza de uree-formaldehida.
fleurdelis
Postat pe 28 Februarie 2010 16:50
panty_C
Postat pe 28 Februarie 2010 16:52
eeee....
oare mi-l inchide aleha
fleurdelis
Postat pe 28 Februarie 2010 16:53
deci..asta ii topicul meu preferat!
daca nu aveti reactii, inseamna ca sunteti niste individiosi
fleurdelis
Postat pe 28 Februarie 2010 17:02
TOPIC INCHIS DE DOR MARUT!! (a inceput sa-mi placa chestia asta)
Doara
Postat pe 28 Februarie 2010 17:03
topic redeschis de mine......

nu se poate folosi substanta asta aldehidoasa...na...ca era sa scriu alehoasa....sa mumificam si noi doua gaini bete de pe acest forum?????....ca vad ca una a inteles mesajul de a fi mai subtila in postari, in schimb aialalta depaseste productia mondiala de oua pe cap de gaina.....pe zi.....

si am mai observat ca atunci cand isi facea de cap una, ailalta era mai raruta.....acuma prima e raruta dar gaina a doua trage ou dupa ou....nu vi se pare ciudat???

p.s. nu e absolut nici o referire sau remarca ascunsa la nimeni din lista mea de prieteni....deci sa nu se inteleaga gresit si sa nu se traga concluzii pripite...mai bine trageti adanc aer in piept, cujetati si logic.....ganditi-va care pot fi cele doua gaini cotcodacitoare care altereaza forumul, pe rand....
tutankhamon
Postat pe 28 Februarie 2010 17:21
mai dorulet....ia vezi!
fleurdelis
Postat pe 28 Februarie 2010 21:30
fleur~ nu-mi place chimia...ce te-o apucat sa gogalesti si tu dupa substante in astea aiuristice...oricum viata e ultima pe lista de binefaceri
hai sa scriem un vers...ca-i mai frumos "chiar daca" doar din coada...suna
keks
Postat pe 28 Februarie 2010 22:01
Fleur, fain subiect aproape ca uitasem ce am ţnvatat pe la chimie. Mersi ca mi-ai ţmprospatat memoria. Tot ce ai scris este f adevarat.
alex2007
Postat pe 28 Februarie 2010 23:45
Tutan, ce-i drept ca ţn ziua de astazi tot ce-i posilil de ce sa nu se poata atata timp cat scapam de 2 gaini stresante care scot oua notate cu 3. cu ocazia asta le mai rarefiem putin ca sa fie mai inteligente ţn cazul nostru.
alex2007
Postat pe 28 Februarie 2010 23:48
heii alooo...era o gluma...
voiam si eu sa probez ceva....
fleurdelis
Postat pe 28 Februarie 2010 23:50
ce? gluma,..
ladyDY
Postat pe 28 Februarie 2010 23:52
nu unele notari sunt adevarate. Ai scris bine.
alex2007
Postat pe 28 Februarie 2010 23:53
da mai da n-am scris euuu!
doar am cetit
fleurdelis
Postat pe 28 Februarie 2010 23:54
Le-ai luat de pe net, sau le stiai.
alex2007
Postat pe 28 Februarie 2010 23:55
io n-am stiut chimie ca mi-a dat nota 8 in clasa a saptea ca am desenat creuzetul! si in anii urmatori de scoala m-am bazat pe asta!
da' am rinita alergica si ii bine sa stiu sa stau de-o parte .... adica mai departe de mobila. nu mai fac curatenie in dulap . am sa deschid geamurile la bucatarie si la baie mai des . ce stii despre pal laminat ca acusica imi aduce mobila pentru sufragerie ....?
clippy
Postat pe 28 Februarie 2010 23:55
parca eu am stiut...
fleurdelis
Postat pe 1 Martie 2010 10:17
no, da' nu-i bai ca n-am stiut chimie .... uite ce mari am crescut si suntem numa' bine si cum trebe
clippy
Postat pe 1 Martie 2010 10:27
no, io doar intru, arunc cu aghiazma si fug!

mai, chimia e singura materie la care am ramas vreodata corigenta...
vai de viata mea, ce cosmar am trait!!!!
Tylly
Postat pe 1 Martie 2010 10:33
la mine muzicaaa
pur si simplu am ramas corigenta in clasa a -5-a....
cu toate ca eu zic ca stiu sa cant, dar o luasem fals atuncia, pt ca aveam vocea ne-exersataa...si numai mi-a zis: "stai jos,, 4"
cinee mai avea 4 la muzica domneeee
fleurdelis
Postat pe 1 Martie 2010 10:39
io la desen eram cea mai talentata
mi le facea mama, si tot aveam cea mai mica medie, din clasa a 2-a
si ma chinuiam sa desenez frumos, iar profa il lauda pe colegul din fata, care mi se parea oligofren, sa nu-i zic semnianalfabet
nu ma mai joc!
zambila
Postat pe 1 Martie 2010 10:45
adica in tara asta nu stie nimeni chimie ? o fi din cauza academiciencei aleia de trista amintire?

la desen: mama mi-a desenat in clasa a 4-a un cal frumos; calul lui Stefan cel Mare... de-atunci stiu si eu sa desenez .

la muzica: ma obliga profesoara intr-a 5 -a sa merg la cor dar mama imi spunea "tu nu ai voce draga, nici eu nu am doar buni stie sa cante ...." . mi-a dat profa un 2 si un 4 ca sa ma oblige sa merg la cor, dar n-a avut succes .
clippy
Postat pe 1 Martie 2010 10:53
voiam sa mai zic si eu ceva de desen...deh!
miee mi-a desenat mama pana in clasa a 6-a la desen, chiar si la biologie! frunzeee...boabe de pastaiee...oricee, desena mama! prin cls a 11, cd i-am zis ca eu vreau sa dau admitere la ceva cu desen s-a stropsit la mine: la ceeeeeeeee?? si de cd le ai tu cu desenul, ma rog frumos ia zi-mi si mie! numa k pe mine ma palise rau, si eram numa cu crochiuri dupa rodin si brancusi dupa mine, simteam k dc nu dau la aia cu desenul mor, si pace
fleurdelis
Postat pe 1 Martie 2010 10:56
fleur, am fost la Muzeul Rodin in Paris, am poze, mi-a placut foarte mult. dar cel mai mult mi-a placut gradina in care erau expuse lucrarile lui, te puteai plimba dupa voia inimii si te puteai opri pe o banca sau chiar pe un sezlong de lemn sa te bucuri de ele ..... aveau in spatele gradinii, dupa un "perete" de gard verde un loc cu sezlong-uri, banci, unde stateau oamenii, se odihneau in atmosfera aceea nemaipomenita, pregatisera chiar si loc de joaca pt. copii, adica nisipar, mai era in gradina o cafenea micuta ....
clippy
Postat pe 1 Martie 2010 11:07
da tu crezi k io n-am foost?
asat dupa ceee a,m, stat la coada aia la orsay de juma de secol...am ajuns si la rodin....vai ce mi-e dor
fleurdelis
Postat pe 1 Martie 2010 11:10
si mie mi-e dor .... m-as duce de nspe ori .... am fost in 2007 si in 2009, am stat 3 saptamani de fiecare data ..... oooohhh!
clippy
Postat pe 1 Martie 2010 11:14
nu ma starniii! te rog frumos!cd am implinit 30....eram in montmartre cu colegii de-acolo, la o crasma...nu iubeam pe nimeni....decat asa, parisul in general....e..iar vine aprilie...si iar sufar ca...nu-s acolo,....of!
fleurdelis
Postat pe 1 Martie 2010 11:24
da' formaldehida ce zicea?...
zambil
Postat pe 1 Martie 2010 11:26

bre, formaldehida aiaaa zicea un fel de...putem sa fim cu totii atat de prosti precum desteapta care ne "largeste orizontrurile " pe-aici
fleurdelis
Postat pe 1 Martie 2010 11:27
mda... numa' aveti grija sa n-ajungeti sa nu va mai deosebeasca omu'...
zambil
Postat pe 1 Martie 2010 11:33

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Ajutorrr vum sa scap de nevroza axioasa 42 De la: nelu84 15 Aprilie 2017 16:24
implant dentar 8 De la: garbo204109 9 Aprilie 2019 16:38
Probleme la ficat??!!?? Alcoolemie in sange fara sa fi baut 35 De la: oana_iepurash 20 Martie 2017 18:47
pentru prieteni 8 De la: blanca 5 Octombrie 2009 10:54
Sport 5 De la: garbo_7924 25 Octombrie 2013 13:23
Setari Cookie-uri