sa scapam de victimism!

"Mioria" - o tem fals, o manipulare istoric
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de Miron Manega [Manega ]

2009-11-26 | |

Scoatei Mioria de pe drapel! spunea, ntr-o emisiune tv, Florin Chilian. Avea i nu avea dreptate. Mai mult n-avea. De ce? i el, i Nicu Covaci, ca i alii mai mruni, sunt victimele unei colosale manipulri istorice, denumit - ba chiar branduit n acest sens - fatalism mioritic. O formidabil demonstraie de iluzionism, fcut cu toate obiectele la vedere (fr preparaie, cum ar spune Iosefini), dar n care privitorul vede ce-i arat iluzionistul.
Cic blestemul naiei noastre este filosofia acestei minunate balade. Fals! Ar fi bine s fie aa - din motivele pe care am s le prezint - dar nu e aa! n Mioria nu se scrie sau nu se spune nimic din ceea ce i se atribuie. Ciobanul nu se las ucis de confrai dect n minile noastre manipulate. n graba lecturii, uitm s citim un vers de o importan fundamental: I DE-A FI S MOR
S recitim povestea, care e foarte simpl i foarte explicit din punct de vedere epic
Aflm din primele ase versuri c trei ciobani se deplasau cu turmele pe-un picior de plai, pe-o gur de rai. Ni se spune apoi cine sunt ciobanii: Unu-i Moldovan,/ Unu-i Ungurean/ i unu-i Vrncean. Urmeaz conflictul:
Iar cel Ungurean,
i cu cel Vrncean,
Mri se vorbir,
Ei se sftuir
Pe l'apus de soare
Ca s mi-l omoare
Pe cel Moldovan,
C-i mai ortoman
'are oi mai multe,
Mndre i cornute,
i cai nvai
i cni mai brbai!...
S facem un stop cadru! Aadar, ciobanul Moldovan e mai ortoman i are oi mai multe, mndre i cornute. Se presupune aadar c era un om gospodar, deci activ, practic, concret, unul care fcea zootehnie performant n aceleai condiii cu ceilali doi. Subliniez: performaele lui ciobneti erau aici, pe pmnt, nu n plan metafizic. Era, cu alte cuvinte, cel mai mecher! Aa cum se ntmpl n via (i n filmele cu personaje pozitive i negative), prosperitatea Moldovanului genereaz n ceilali doi sentimentul omenesc numit invidie. Incapabili s fie la fel de mecheri, acetia nu pot rezista concurenei dect eliminndu-l, ceea ce se i hotrsc s fac:
Mri se vorbir,
Ei se sftuir
Pe l'apus de soare
Ca s mi-l omoare...
Abia aici apare n ecuaie mitologicul, intervenia divin. Prin vocea oii, care i se adreseaz direct, avertizndu-l:
Stpne, stpne,
i cheam 'un cne,
Cel mai brbtesc
i cel mai fresc,
C l'apus de soare... etc.
Iar ciobanul care, cunoscnd limba fiarelor, avea, se vede treaba, ceva abiliti transcendentale, o aude, o nelege i-i spune:
Oi brsan,
De eti nzdrvan
I DE-A FI S MOR
n cmp de mohor,
S spui lui Vrncean
i lui Ungurean...
Aici se afl cheia ntregii mistificri. Versul I DE-A FI S MOR a fost omis, fie din prostie, fie din neatenie, fie cu intenie, n toate exegezele despre fatalismul mioritic al naiei. Fatalism care a fost virat, prin interpretare i inducie, spre obedien, spre lipsa de coloan vertebral a ciobanului (i a noastr, prin extensie istoric). O fi adevrat lipsa de coloan vertebral n ceea ce ne privete, dar asta n-are legtur cu Mioria. Modelul propus de balad e cu totul altul, e invers!
Mioria este un testament. ntr-un testament i se spune legatarului (oiei brsane, n cazul de fa) ce s fac n caz c el va muri. Dar nu e testamentul unuia care se va lsa ucis, e testamentul unui brbat care pleac la lupt. Spun asta pentru c e puin probabil ca un individ care i-a dovedit calitile practice, luptndu-se s fie cel mai bun pe domeniul lui de referin (cel mai ortoman), s fie dispus a ceda totul pentru o supoziie postconceput n secolul XX. E ilogic. Dac acest lucru ar fi fost exprimat n textul baladei, era altceva. Dar NU A FOST EXPRIMAT nimic n acest sens! Scrie doar att: i de-a fi s mor. Unde scrie c n-a luptat? Nu scrie. Ba chiar exist variante ale Mioriei - mai rudimentare ca expresie artistic - n care ciobanul chiar lupt i chiar i nvinge pe ceilali doi. n forma de fa, esenializat, Mioria este un testament. ntr-un testament i se spune ce s faci dup, nu nainte de. i dac tot e s interpretm, propun urmtoarea ntrebare: ce motive ar fi avut ciobanul s nu lupte pentru a-i apra averea, de vreme ce s-a luptat ca s-o fac? Motivul, dac exist, e n mentalitatea sau n laitatea noastr. Preferm s aruncm pe seama unei fataliti istorice propria blazare sau neputin, ca s scpm de responsabilitatea moral a faptului. i l-am transformat pe cioban ntr-un fel de acarul Pun al vinoviei noastre. n fapt, ciobanul din Mioria nu numai c nu se las dobort, dar nu accept nici moartea ca pe o nfrngere! O transform n nunt cosmic i ne-o livreaz ca model. Iar noi ce-am neles? C s-a lsat omort. De unde, pn unde? El este nvingtorul absolut, nu nvinsul absolut. Chiar dac e btut, nu e nvins. Nici n via, nici n moarte.
Mioria nu e un model fatalist. Nu e nici mcar un paradox. Paradoxali suntem noi, care nelegem lucrurile cele mai elementare pe dos. i astfel, prin nlocuirea Mioriei cu o clon obinut n laborator i botezat cu numele originalului, s-a ajuns la confecionarea unei ntregi paradigme a obedienei. Din cauza acestei mistificri (substituiri), am nceput s urm Mioria, ale crei sensuri i semnificaii ne scap. Am ajuns s ne fie ruine cu cea mai viril, cea mai profund i cea mai complex balad a noastr. i una dintre cele mai frumoase din lume
n consecin, a relua mesajul lui Florin Chilian n urmtoarea formul: Dai jos de pe drapel clona Mioriei i punei originalul!

| index

alexxandra
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:26
ce ziceam????? ca-s blonda????? neeeeeeeee......
tutankhamon
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:27
cu drag...
eladaela
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:27
Tuth, da' copchila asta a dat iama in caietele de romana ale colegilor?
ready_vivus
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:29
am glumit....nu ma fac neagra...
imi place asa blonda cum sunt
eladaela
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:29
ready...nu stiu mama...stiu numa ca o doare rau si striga si ea cum poate.....
tutankhamon
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:30
Haide, bre!!!

Prima data in viata, cand se arata cineva impresionat de sensibilitatea mea, si imi dedica si mie doua versuri, si vreti sa ziceti ca-i femeie? si... cu drag???

Care n-am avut noroc!
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:32
eladaela
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:33
cell...este ca viata e o courva???
tutankhamon
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:33
Cu majuscule, tuth...
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:36
ioi, mi-e rau
zambila
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:40
La dracu unde am nimerit? Unde esti tu Cezare cu miorile tale?
Helen29
Postat pe 26 Noiembrie 2009 14:55
De la: Celleste, la data 2009-11-26 14:32:06Haide, bre!!!

Prima data in viata, cand se arata cineva impresionat de sensibilitatea mea, si imi dedica si mie doua versuri, si vreti sa ziceti ca-i femeie? si... cu drag???

Care n-am avut noroc!

nu fiti trista doamna,de glumele colegelor dvs.asa sunt femeile,intre ele,mai o gluma,mai o snoava.eu unul ma pregatesc sa plec spre casa.va urez tuturor o seara cat mai placuta.
alexxandra
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:17

Ave Cezare!
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:19
Ave cezara!
Helen29
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:21
ba sa-i spunem mai bine... cezzarra?
ready_vivus
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:23
Voi vreti sa-mi distrugeti toate sperantele, asa-i??? .

garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:27
celleste,mai bine acum fata decat mai tarziu.Ca daca e tarziu te faci emo si iti tai venele dupa
Helen29
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:28
nu bre, Cello!
Vrem sa te mai uiti si prin alte parti...
de exemplu la irinuca
ready_vivus
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:30
Mai, niciodata nu-i prea tarziu...

Da' venele, NU! Eu venele le port lungi...

ready, io credeam ca-mi vrei binele, frate...
garbo_C
Postat pe 26 Noiembrie 2009 15:33
cell...lasa-le asea lungi ca e la moda....
tutankhamon
Postat pe 28 Noiembrie 2009 01:14
daca da vanghi de toapicu asta crez ca pune mana pe arme...

el are un adevarat cult pentru Miorita

auzi la ea...tema falsa si manipulare istorica

bre, ma leshi ?
Anouk
Postat pe 28 Noiembrie 2009 01:16
Deci el e de fapt ea si o cheama Alexxa! Destul de transparent stilul daca pina si eu mi-am dat seama.

Tare singura si deprimata trebuie sa fii femeie! Mai bine te-ai ruga la Dumnezeu pentru un prieten adevarat.
Ciresica
Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:20
mai eu cred k are personalitate multipla...
fleurdelis
Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:31
"n consecin, a relua mesajul lui Florin Chilian n urmtoarea formul: Dai jos de pe drapel clona Mioriei i punei originalul!
Originalul fiind cine? Poate Cezarica.Pai cu un asa articol, , el se sinucide singur, si-l scuteste pe Brutus de orice efort.
Ioana007
Postat pe 28 Noiembrie 2009 08:34

Recomandari

Subiect Mesaje Ultimul Mesaj
Viata unui copac 159 De la: Monik_Kinom_1 5 Septembrie 2013 13:19
cand iubitul tau devine un inger! 3 De la: loveactually 1 Septembrie 2009 22:20
:P 4 De la: fleurdelis 18 Aprilie 2010 13:42
Vrei sa vezi cat esti de inteligent/a? 1 De la: mimosa 6 Iunie 2009 11:36
VANATOARE KRIS 19 De la: dresorul 28 Decembrie 2010 09:52
Setari Cookie-uri