Morcovul de gradina este o planta legumicola extrem de cunoscuta, prezenta zilnic in viata fiecaruia dintre noi. Face parte din familia umbeliferelor, fiind cultivat de foarte multa vreme, inca din Antichitate.

La inceputuri, morcovul a fost utilizat ca planta medicinala, asa cum si rosia a fost folosita, dupa intalnirea sa cu europenii, ca planta ornamentala.

Morcovul de gradina este o planta bienala, cu o radacina foarte puternica. Frunzele sunt penat-sectate, iar florile, de culoare alba, sunt grupate. Pentru uz medicinal se folosesc semintele, frunzele uscate si radacina. Din radacina se extrage suc, frunzele se maruntesc sau chiar se macina, iar din seminte se prepara infuzie sau decoct.

Substante active importante

- vitamina A si provitamina A (in cantitate foarte mare, aici cunoscuta sub numele de caroten)

- vitamina C

- vitamine din grupul B

- saruri minerale

- hidrati de carbon

- pectine

- levuloza

- dextroza

Intrebuintari

Morcovul poate contribui, in mod semnificativ, la apararea organismului in fata agentilor externi. Are cinci calitati care-l fac de-a dreptul pretios: cicatrizant gastric, antianemic, diuretic, depurativ si laxativ. Dar aceste proprietati nu sunt nicidecum singurele, preparatele din morcov fiind si bactericide, vermifuge, stimulatoare hepatice si renale, analgezice, hemostatice.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare

Este cunoscuta importanta morcovului pentru intarirea vederii, pentru marirea acuitatii vizuale si, in general, pentru insanatosirea ochiului. Bronsitele cronice si astmul pot fi combatute si prin consumul sustinut de morcov. Au fost puse in evidenta si capacitatile de vasodilatator ale morcovului, precum si efectele pozitive in diabet.

Morcovul este si un detoxifiant activ, prevenind chiar si imbatranirea prematura, cat si formarea ridurilor. Influente cu adevarat majore are morcovul asupra aparatului digestiv, combatand gastritele, ulcerele, hemoragiile gastro-intestinale. De mult timp este cunoscuta si capacitatea morcovului de a limita efectele icterului.

Cat despre utilizarile sale externe, morcovul actioneaza pentru vindecarea ranilor, a ulceratiilor, eczemelor, arsurilor, degeraturilor, a petelor de pe piele. Cu preparatele pe baza de morcov s-au obtinut rezultate bune si in tratarea cancerului de san.

Morcovul ajuta si la dezvoltarea globulelor rosii, a hemoglobinei. Are, totodata, efecte vitaminizate si remineralizante, fortificand organismul in lupta cu infectiile. Mai rar folosite, semintele de morcov contin ulei volatil, avand efecte de reechilibrare a sistemului digestiv.

Principalul produs obtinut din morcovul de gradina este sucul de morcov, usor de preparat, lesne si placut de consumat. Pentru terapii cu morcov, morcovul ras poate fi tot atat de bun si de eficient ca si sucul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri