Apartinand clasei legumelor solano-fructoase, rosia este liderul cap de serie al acesteia. Initial admirata ca si planta ornamentala, astazi este consumata sub diferite forme de oameni din intreaga lume.

Rosia este originara din Peru si a fost adusa de pe continentul american imediat dupa descoperirea acestuia in special in Europa, unde a inceput sa fie cultivata pe suprafete intinse inca din secolul al XVI-lea. In prezent este cel mai popular fruct din lume (desi practic este o leguma), productia mondiala fiind estimata la mai mult de 60000000 tone pe an.

Din cauza inapoierii culturale, dar si a conservatorismului prost inteles si aplicat, in Romania rosia a fost impusa extrem de tardiv, abia in 1907 cand, dupa actiuni repetate si esuate de a convinge populatia de virtutiile sale gustative, oamenii de cultura si stiinta ai vremii au ajuns sa consume public in centrul capitalei noastre rosii, special pentru a promova aceasta leguma.

Poporul italian si cel german au denumit tomatele in limbile lor pomo d’oro (mar de aur) si paradiesapfel ca o recunoastere a valorii sanogenetice iesite din comun, dar si pentru calitatile cromatice si gustative ale acestora.

Dar prin ce exceleaza aceasta leguma? In primul rand prin uluitorul colorant rosu denumit licopen ce are o importanta deosebita pentru sanatate:

• este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor

• este singurul antioxidant a carui cantitate sporeste de circa 4 – 6 ori prin fierbere, observatie stiintifica neexplicata inca, insa adevarata (bulion, pasta de rosii)

• licopenul poate fi intalnit in aproape orice aliment de culoare rosie, dar mai ales in legumele de aceasta culoare: rosii, capsuni, ardei, papaya, ulei de catina sau struguri•

• cea mai mare cantitate de licopen se gaseste in tomate (300 – 400 de mg/kg)

• absorbtia licopenului este amplificata de uleiul de masline; colorantul prezinta biodisponibilitate si efect antioxidant scazut in medii apoase, in timp ce mediile lipidice il fac puternic reactiv si biodisponibil; de aici recomandarea de a consuma tomatele cu ulei de masline

• chiar si la concentratii relativ scazute, licopenul are efecte antioxidante in protectia celulelor, a membranelor celulare si a AND-ului; capacitatea antioxidanta este de cel putin 10 ori mai puternica in comparatie cu vitamina E si de 20 – 30 de ori mai slaba decat a faimosului colorant negru, resveratrolul (existent in tot ce e negru)

• este o substanta cu efecte antitumorale marcate in general si specific in cancerul de prostata, san, vezica urinara, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plamani, piele


Vizionare placuta

Iti plac articolele Garbo?
Sigur o sa iti placa si pagina noastra de Facebook :)
Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Tomatele, sursa principala de licopen.