O dieta sanatoasa nu inseamna doar sa tai calorii sau sa ocolesti alimentele procesate. O dieta sanatoasa inseamna si sa iti organizezi in mod adecvat mesele, pentru o stare generala de bine.

Este vorba despre obiceiuri sanatoase de viata si nu despre dieta, spune Dr. Ernest Brown, intr-un articol pentru Mind Body Green.

Medicul ne da cateva sfaturi simple, pe care le putem integra in viata de zi cu zi, pentru o stare generala de sanatate.

  • „Ca si medic, le spun adesea pacientilor mei ca felul cum mananca este la fel de important precum ceea ce mananca.” - Dr. Ernest Brown.

Iata 5 obiceiuri simple cu ajutorul carora poti crea un stil de viata sanatos care sa aiba un impact pozitiv asupra starii tale generale de bine:

1. Evita sa mananci la fast-food

Poate fi tentant sa mananci ceva repede, intr-un fast food sau restaurant, dar studiile au aratat ca astfel de mese fac mai mult rau decat bine. Pentru ca portiile au mai putini nutrienti, sunt mai mari si sunt preparate in moduri care le fac sa para apetisante, dar nu sunt in mod necesar bune pentru noi. O metoda eficienta care sa va ajute sa evitati sa mancat fast-food, este sa va pregatiti pachetele cu mancare de acasa.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Foto: Flickr/ blair_25

2. Fa-ti un program pentru masa

Cand mananci este la fel de important ca ce mananci. Daca esti predispusa la gustari de noapte, ori daca mesele din timpul zilei nu sunt bine structurate, si daca mai sari peste mese, atunci este timpul sa te gandesti la un program. Cercetarile arata ca obiceiul de a manca tarziu seara ingreuneaza procesul pierderii in greutate, pe termen lung, in timp ce lipsa unui program strict pentru mesele de peste zi, iti afecteaza ritmul circadian.

Asa incat este bine sa:
- Iti stabilesti un program. Alege o ora pentru micul-dejun, pentru pranz si pentru cina si tine-te de el.
- Nu sari peste micul dejun. Sa mananci mai multe calorii dimineata iti da mai multa energie si te ajuta la activitatile pe care le ai de facut in prima parte a zilei.
- Gaseste modalitati ca sa te poti tine de program. Daca ai tendinta de a te aglomera peste zi si sa sari peste mese, pune-ti alarme sau organizeaza-ti activitatile zilei in functie de mese.
- Adaugand o structura felului cum te hranesti te ajuta si sa iti limitezi dorinta de a manca si iar a manca. Daca iti desfasori necesarul caloric pe durata intregii zile, te vei simti mai putin infometata si cu mult mai energica intre mese.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Caria dentară – ce este și cum se tratează

3. Ai grija la marimea portiilor

In decursul anilor, restaurantele au marit din ce in ce mai mult marimea portiilor. Au facut oferte din ce in ce mai consistente si acest lucru are un impact negativ asupra societatii noastre, mai ales asupra starii generale de sanatate din randul populatiei. Iar modul cum privim mancarea a devenit cu totul si cu totul gresit.

Exista insa posibilitatea de a mai reduce din portie si a prelua controlul asupra sanatatii tale.

Poti face acest lucru astfel:
- Serveste-ti mesele de pe farfurii mai mici;
- Gateste numai cantitatea pe care intentionezi sa o consumi;
- Mananca mai incet, permitand creierului sa proceseze semnalul de digestie catre stomac.
- Imbogateste-ti toate mesele cu legume proaspete si fructe.
Consumand portii mai mici, reduci si numarul de calorii pe care le consumi si te asiguri ca iti alimentezi corpul cu destula energie. Te vei simti mai putin balonata si mai satisfacuta dupa astfel de mese.

4. Bea apa la momentul potrivit

Apa este considerata foarte importanta intr-un stil de viata sanatos. Dar stiati? Este important momentul cand bei apa. Un studiu efectuat de Centrul de cercetare Franz-Volhard Clinical a aratat ca 500 de ml de apa ajuta metabolismul cu 30%. Astfel incat, este bine sa bei apa cu jumatate de ora de masa, acest fapt ajutandu-ti mai apoi digestia si reducand din apetit.

Daca gasesti dificil sa consumi apa, iata cateva recomandari:
- Consuma ceai verde neindulcit
- Consuma infuzie de fructe
- Sau apa minerala

Foto: Flickr/ Andreas Levers

5. Nu face si altceva in timp ce mananci!

Un studiu din 2013 a corelat nivelul nostru de atentie din timpul meselor cu cat de mult mancam. Nu e bine ca alte activitati sa te distraga de la masa ta, pentru ca risti sa consumi mai mult fara sa iti dai seama. Masa ar trebui sa fie o sarbatoare, un moment placut si nu perturbata de alte actvitati asa incat, iti recomandam sa:

- inchizi televizorul in timp ce mananci
- sa iti lasi telefonul in alta camera in timp ce mananci
- sa practici mancatu constient: fii atenta la gust, la miros, la culorile pe care le are mancarea ta.

Sa iti schimbi dieta inseamna sa iti imbunatatesti starea de bine – mentala si fizica – este o stare de spirit, nu un set de reguli. Daca poti sa schimbi modul cum privesti activitatea de a manca, urmarind acesti simpli pasi, vei observa imbunatatiri la nivelul intregii sanatati.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri