'Merele persane' sunt atat de sanatoase incat par a fi desprinse direct din pomul vietii indelungate. Descoperiti beneficiile extraordinare ale acestor delicioase fructe cu origini exotice

Piersica este un fruct aromat cu origine exotica si cu o istorie ce dateaza din secolul 10. Piersicile sunt originare din China, unde piersicul era perceput ca a fi “pomul vietii”. In acest colt al Asiei, piersicile erau considerate simboluri ale unitatii si ale nemuririi. Istoria si legendele despre acest fruct merg chiar mai departe si vechii persi fac cunoscute aceste fructe si in Imperiul Roman, romanii numindu-le “marul persan”.

Despre Columb insusi se spune ca el este cel care a adus arborele magic in America. Mai mult, pe vremea reginei Victoria nicio masa nu era considerata completa daca nu era insotita de o piersica proaspata impaturita intr-un servetel de bumbac. Nu degeaba aceste fructe erau atat de apreciate si indragite inca din cele mai vechi timpuri… Pe langa gustul lor deosebit, piersicile ofera si o multitudine de beneficii pentru sanatate. Vi le prezentam pe cele mai cunoscute dintre acestea:

Beneficile consumului de piersici

Foto Piersici_Shutterstock

In compozitia piersicilor intra nu mai putin de 10 vitamine: A, C, E si K si alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile contin fibre si carbohidrati, o piersica mare continand 17 g de carbohidrati din care 3 g provin din fibre. Fibrele ajuta la prevenirea la tratarea constipatiei, la mentinerea in cote normale a colesterolului (prin urmare importante in mentinerea unei bune sanatati cardiovasculare), la prevenirea aparitiei cancerului de colon si a altor afectiuni la nivelul colonului. In plus, sunt esentiale pentru o digestive optima. O femeie pana in 50 de ani ar trebui sa consume 25 g de fibre in fiecare zi, in timp ce unui barbat adult pana in 50 de ani ii sunt recomandate zilnic 38 g de fibre.

Piersicile sunt o sursa grozava de antioxidanti. Un studiu efectuat in 2009 si publicat in “Journal of Medicinal Food” arata ca antioxidanti importanti sunt prezenti in pulpa si pielita piersicii. Acidul chlorogenic, unul din antioxidantii de seama din compozitia piersicii, ajuta la combaterea efectelor nocive ale radicalilor liberi. Acest antioxidant are si un efect anticancerigen si antiinflamator.

Asadar, piersicile pot contribui la incetinirea procesului de imbatranire si la prevenirea instalarii bolilor cronice. Pe de alta parte, licopenul si luteina continute de piersici sunt importante in prevenirea degenerarii maculare. Aceste substante previn aparitia cancerului si scad riscul aparitiei bolilor de inima.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri