Desi este o planta des intalnita la fel ca si stevia, urzica sau papadia (despre care ne-am convins cat de bune sunt pentru sanatatea noastra), leurda este cu adevarat spectaculoasa. Remediile ei sunt cunoscute inca de pe vremea dacilor.

Leurda vindeca micozele

Datorita substantelor sale antibacteriene si antivirale, tinctura de leurda este foarte buna in tratarea micozelor unghiilor (se aplica comprese cu tinctura nediluata si se tin 3-4 ore si apoi se indeparteaza pielea de pe zona afectata) si a celor vaginale (se dilueaza 2 linguri de tinctura in jumatate de cana de apa si se fac spalaturi vaginale).

Cum se prepara si consuma leurda?

Salata de leurda

Se ia o mana de frunze proaspete de leurda, se spala, se taie si se combina cu ulei de masline si otet de mere sau cu lamaie. Nu se pune sare, ea este recomandata doar in cazul persoanelor hipotensive. Curele cu salata dureaza cel putin 3 saptamani, timp in care zilnic se consuma 1-2 salate.

Tinctura de leurda

Tinctura de leurda se face din 100 de grame de fruze de leurda (fierte si mixate), 350 ml de alcool. Se amesteca bine si se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se strecoara. Preparatul obtinut se pastreaza in sticlute inchise la culoare, in spatii ferite de soare. O cura cu tinctura poate sa dureze 1-4 luni, in functie de afectiune, si se consuma cate 1-2 lingurite timp de 3-4 ori pe zi.

Ulei de leurda

Uleiul de leurda se obtine prin amestecul unei jumatati de litru de ulei de masline cu 200 de grame de frunze de leurda, lasate la macerat doua saptamani, in lumina soarelui. Amestecul se strecoara si se lasa cateva ore nemiscat, pana cand resturile de planta se ridica la suprafata si pot fi luate cu o lingura. Uleiul obtinut se pastreaza la rece, ferit de lumina soarelui.

Contraindicatii ale consumului de leurda

Leurda este contraindicata femeilor care alapteaza pentru ca substantele ei active pot schimba calitatea laptelui, provocand colici sugarului. De asemenea, leurda este contraindicata persoanelor care au gastrita hipoacida sau colita.
 

Foto fr si main: By Anna Shepulova /Shutterstock

Garbo.ro iti recomanda mai multe articole pentru tine si sanatatea ta:

 Urzica - 15 beneficii spectaculoase pentru sanatatea noastra

Papadia - planta miraculoasa cu puteri tamaduitoare

Spanacul - 9 beneficii uimitoare pentru sanatatea noastra

Sanatate din natura: 11 Beneficii sanatoase ale steviei romanesti

Beneficiile tamaduitoare uimitoare ascunse in sfecla rosie

Detoxifierea de primavara: 5 plante benefice pentru organismul nostru

15 Tratamente naturiste pentru detoxifierea ficatului

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Tratamente Naturiste.

Iti recomandam si Dictionarul de Tratamente Naturiste si Catalogul de Plante Medicinale.

Garbo.ro te invita la comentarii: Voi ce tratamente naturiste pe baza de leurda ati folosit?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri