Colesterolul este o componenta a metabolismului nostru care ajuta la o buna functionare a lui. Totusi, atunci cand colesterolul este mare, sanatatea noastra este pusa in pericol.

Ce este colesterolul si care este rolul lui in organismul nostru?

Colesterolul este o parte componenta a metabolismului care circula in sange si care este folosit de organism pentru a mentine integritatea celulara, de a sintetiza bila, de a metaboliza carbohidratii, de a produce hormoni, acizi si vitamina D si de a ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva cancerului. De asemenea, colesterolul intra in componenta tuturor membranelor din organism si este esential pentru sanatatea noastra. In general, cand auzim „colesterol” ne gandim automat la ceva rau dar lucrurile nu sunt deloc asa.

Colesterolul provine din doua surse: este produs de ficat prin transformarea diversilor nutrienti si direct in urma consumarii produselor animale (care este absorbit de organism si adaugat primului).

Dupa cum ati vazut, colesterolul nu inseamna numai afectiune si boala ci si o buna functionare a organismului. Ceea ce trebuie sa stim este ca exista doua tipuri de colesterol: „bun” si „rau”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Geanta cu aspect împletit integral, din imitație de piele, este în tendințe! 10 modele de genți țesute irezistibile Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Ce este colesterolul „rau” si colesterolul „bun”?

Totalul de colesterol se compune din colesterol „rau” (LDL) si „bun” (HDL). Atunci cand nivelul de LDL-ul este mare, riscul ca acest colesterol sa se depuna pe artere si sa duca la arterioscleroza sunt mai mari, sunt in crestere. Atunci cand nivelul de HDL-ul este bun este un semn de bine pentru ca el distruge depunerile de grasimi de pe peretii vaselor si nu blocheaza arterele.

Cauzele cresterii colesterolului „rau”

Cauzele hipercolesterolemiei sunt diverse, cele mai des intalnite fiind cele gentice si alimentatia. Iata cateva din cauzele cresterii nivelului de colesterol „rau”:

  • Alimentatia bogata in produse animale
  • Stresul
  • Lipsa activitatii fizice
  • Varsta si sexul (colesterolul creste dupa varsta de 20 de ani; femeile au un nivel de colesterol mai mare odata intrate la menopauza iar barbati au un nivel mai scazut dupa varsta de 50 de ani)
  • Greutatea
  • Starea de sanatate (anumite boli precum diabetul, hipotiroidismul, pancreatita, nefrita sau obstructia biliara afecteaza nivelul colesterolului)
  • Fumatul, cofeina si alcoolul

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri