12:04, 14 Aprilie 2011 publicat în Social

50% dintre romani considera ca violenta fizica domestica este ceva normal, astfel ca numarul total al infractiunilor intrafamiliale a crescut, anul trecut, cu 26 % fata de 2009, in timp ce numarul loviturilor cauzatoare de moarte s-a dublat, potrivit unui studiu al IGPR.

Aceasta este una dintre stirile sociale ale momentului care a fost preluata pe toate site-urile. Prea putin au fost comentate insa, aceaste informatii ingrijoratoare. Gabriela Cretu (politiciana) comenteaza pe pagian ei de Facebook spunand ca este extrem de greu sa luptam cu o problema pe care majoritate populatiei o considera normalitate.

Doar o treime din victimele agresiunii domestice au curajul si posibilitatea sa se adreseze autoritatilor, in mare parte din cauza factorilor economici care ii leaga financiar de agresor, mai arata cercetarea efectuata de Directia Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa din Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Citeste si:
Buton de panică conectat la 112 pentru victimele violenței domestice
Buton de panică conectat la...

Femeile abuzate, spun specialistii, nu au la cine sa apeleze si nici unde sa se duca dupa ce cad victime ale violentei domestice. In aceste conditii, mii de femei din Romania traiesc sub teroare, la fel si zeci de mii de copii, victime directe sau colaterale ale violentei domestice, scrie Realitatea.
"Daca 50% dintre romani considera ca a-si lovi partenerul de viata este ceva normal, cred ca, in realitate, cazurile de abuz sunt de 10 ori mai numeroase decat arata studiile", a declarat psihologul Silviu Ionita, potrivit aceluias site de stiri.

De ce recurg romanii la violenta?

Actele de violenta in familie au fost depistate cu precadere in zona rurala. In urma unui studiu efectuat in 2008 in cadrul unor comunitati rurale, specialistii au observat ca anumite incalcari ale regulilor de convietuire sociala sunt puse pe seama consumului de alcool, infidelitate, lipsa de respect fata de parinti, sau neindeplinirea responsabilitatilor casnice.

Citeste si:
Cum să depășești teama de a-i pierde pe cei dragi
Cum să depășești teama de a-i...

Mai mult, aproape jumatate dintre cei chestionati pledeaza pentru mentinerea unitatii familiei, chiar daca partenerii au un comportament violent care afecteaza dezvoltarea copiilor. In acelasi timp, 16% dintre respondenti apreciaza ca este mai bine sa induri bataile decat "sa ajungi de rasul lumii despartindu-te", arata 9am.ro.

Un sfert dintre respondenti cred ca o palma din cand in cand nu afecteaza relatia de cuplu, iar lovirea sotiei de catre sot este uneori justificata in opinia a aproximativ 20% dintre respondenti. Totodata, educarea si disciplinarea copiilor in mediul rural include frecvent lovirea acestora, chiar daca acest fapt este cu greu recunoscut.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri