Un sondaj efectuat in 22 de tari de catre Pew Research Center arata ca egalitatea dintre barbati si femei este sustinuta in intreaga lume, dar ca totusi barbatii au ramas in top.

La ce se refera conceptul de „Egalitate de Gen"?

Acest concept se refera la norme, valori, atitudini si perceptii necesare realizarii conditiei de egalitate a sanselor pentru femei si barbati fara a neutraliza diferentele biologice dintre acestia. (Centrul Parteneriat pentru Egalitate)

(In)egalitatea de gen este o situatie sau instanta in care femeile si barbatii (nu) se bucura de acelasi statut in societate – de conditii egale pentru a participa si contribui la dezvoltarea sociala, legala, politica, economica si culturala a societatii la toate nivelurile, si pentru a beneficia de rezultate.(F.I.A.)

In Romania, de ce avem nevoie de egalitatea de sanse pentru femei si barbati?

Problematica egalitatii de sanse pentru femei si barbati s-a impus datorita eforturilor miscarii pentru promovarea drepturilor femeilor care a scos in evidenta inegalitatea de sanse care exista privind accesul femeilor in politica, in afaceri, in mediul academic, in posturi de decizie etc., comparativ cu barbatii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Majoritatea initiativelor in acest domeniul s-au orientat catre reglementarea: accesului pe piata muncii, platii egale pentru munca de valoare egala, accesului la formare profesionala, promovarii in cariera, prevenirii si comcaterii hartuirii sexuale etc.

Un aspect important al egalitatii de sanse pentru femei si barbati il reprezinta reconcilierea vietii de familie cu viata profesionala, impunandu-se aici initiativa concediului parental (concediul de crestere si ingrijire a copilului mic, care poate fi luat atat de mame, cat si de tati). Datele statistice arata ca femeile sunt platite in medie, in Romania, cu 30% mai putin decat barbatii, iar numarul femeilor in Parlamentul Romaniei este de aproximativ 11%. (CPE)

Foto: Shutterstock

I.S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri