Un sondaj efectuat in 22 de tari de catre Pew Research Center arata ca egalitatea dintre barbati si femei este sustinuta in intreaga lume, dar ca totusi barbatii au ramas in top.

Majoritatea oamenilor intervievati au declarat ca sustin egalitatea de gen. Astfel, in 13 din 22 de tari, mai mult de 90% dintre respondenti au spus ca sprijina drepturile egale, in timp ce in celelalte tari procentul este de 75%. Iar, deloc surprinzator, sa stiti ca barbatii sprijina egalitatea de gen. Ce e mai surprinzator este ca in tari ca Marea Britanie si Japonia, sunt mai putine femei decat barbati care sprijina paritatea de gen. In Franta, 100% dintre femeile intervievate si 99% dintre barbati sunt 'pentru egalitatea de gen", arata ForbesWoman.

Dar chiar si in aceste tari unde populatia considera ca barbatii si femeile ar trebui sa aiba drepturi egale, multe dintre persoanele care au raspuns intervievarii, au admis ca barbatii inca au mai multe oportunitati decat femeile.

Natiunile care sprijina mai putin egalitatea de drepturi intre femei si barbati (si au facut parte din acest sondaj) sunt Egiptul, Iordania, Kenya, Indonezia si Nigeria. Aici, mai mult de jumatate dintre respondenti au spus ca femeile nu trebuie sa aiba drepturi egale. In Pakistan, Egipt si Iordania, femeile nu prea sunt acceptate sa lucreze in afara casei lor. Dar cetatenii din tari puternice economic ca Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Germania si Franta, dezaproba cu fermitate asa ceva.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Chiar si in tarile unde cetatenii sustin egalitatea de gen la cote mari, barbatii au ramas clasa conducatoare, totusi. Dintre cetatenii intervievati in Franta de exemplu, 75% au spus ca barbatii au o viata mai buna decat femeile. In Statele Unite si Germania insa, barbatii considera ca egalitatea a fost atinsa, in timp ce femeile din aceste tari sunt inca nemultumite; ele sustin ca sunt inca discriminate si spun ca mai e un drum lung de parcurs in directia egalitatii.

Rezultatele studiului arata ca, in mod ideal, egalitatea de gen este perceputa ca o normalitate la nivelul intregii lumi. Cu toate acestea, nu este o realitate. Barbatii sunt aceia care obtin majoritatea job-urilor platite mai bine si tot ei sunt aceia care detin un status social, in timp ce femeile sunt platite mai putin pentru munci egale si pe de-asupra mai trebuie sa aiba grija si de casa si familie.

THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei

"Facem progrese in aceasta directie, dar ne miscam cu pasi marunti", considera revista americana de economie Forbes.

Desi tendinta generala este aceea de a sustine toate programele destinate egalitatii de sanse dintre barbati si femei in societate, tara noastra a demonstrat recent, prin desfiintarea Agentiei Nationale pentru Egalitate de Sanse, ca in societatea romaneasca nu vorbim doar de pasi mici in aceasta directie, ci chiar de o involutie dureroasa care ne arunca la nivelul unor tari ca Pakistanul si Egiptul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri