6 Martie 2015 publicat în Social 16 share-uri

'Pentru mare parte din istorie, Anonimul era o femeie.' – Virginia Woolf. Aici si peste tot in lume, modul in care femeile au participat la scrierea istoriei ramane necunoscut, intr-o societate care valorizeaza mai degraba masculinul, lasand in umbra femininul si tot ce au produs femeile mai valoros.

Sofia Nadejde – nascuta in 1856 la Botosani, publicista, prozatoare si exponenta a miscarii feministe si a miscarii de stanga. A debutat publicistic in Femeia Romana (Bucuresti), cu o pledoarie penru emanciparea femeii si a continuat sa publice in Contempornul, la Iasi. S-a facut remrcata prin polemica cu Titu Maiorescu, asupra capacitatilor intelectuale ale femeilor: Maiorescu sustinea ca femeile au capacitati intelectuale mai reduse decat barbatii intrucat creierul femeii este mai mic decat cel al barbatului, de unde si nevoia de a fi sub tutela acestui. Sofia Nadejde a dovedit falsitate acestei teze, aducand in sprijin dovezi ale studiilor stiintifice ale vremii.

Elena Vacarescu – scriitoare franceza de origine romana, care a fost premiata de Academia Franceza pentru volumul de debut (Chants d’Aurore - 1886) si a devenit membra a Academiei Romane abia in 1925.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Henriette Yvonne Stahl – scriitoare si traducatoare romana. S-a nascut in 1900 in Franta, dar familia ei se stabileste un an mai tarziu in Romania, iar scriitoare primeste cetatenie romana. Debuteaza in literatura cu poeme in proza publicate in revista Flacara, in 1931, iar debutul ca prozatoare si-l face cu romanul Voica, aparut in paginile revistei Viata Romaneasca. Alte romane ale sale: Steaua Robilor, Intre zi si Noapte, Fratele meu, omul, Nu ma calca pe umbra, Drum de foc.
Irina Petrescu – nascuta in Bucuresti, la 19 iunie 1941, a fost actrita de teatru, radio, televiziune, voce si film. A debutat in cinematografie in 1959, in filmul Valurile Dunarii. A jucat, de asemenea, in Strainul, Dincolo de pod, Prin cenusa imperiului si, in ultimii ani, in Domnisoara Cristina si Misiunea directorului de resurse umane.

Jeni Acterian – pe numele ei Eugenia Maria Acterian, a fost o personalitate marcanta a epocii interbelice bucurestene. S-a facut cunoscuta in lumea teatrului ca regizoare la Teatrul Odeon, la Teatrul Municipal si la Teatrul Tineretului din Bucuresti, dar mai ales – in urma publicarii jurnalului sau (Jurnalul unei fete greu de multumit) – datorita prieteniei sale cu Emil Cioran, Petre Tutea, Constantin Noica, Eugen Ionescu si Mircea Eliade, precum si datorita marturiilor sale inedite despre tineretea acestor reprezentanti ai culturii noastre.

Foto Sofia Nadejde - Wikipedia

Voteaza: discriminari-urbane.ro/index.php/petitie-online/propuneri-personalitate-feminina

Iti recomandam si alte articole de pe Garbo despre femei si istoria lor: 10 femei celebre din Romania

Ce nu ai invatat la scoala: 7 femei pe care ar fi trebuit sa le cunosti!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri