Chiar daca si-au adus un aport insemnat in dezvoltarea stiintelor, femeile sunt cvasinecunoscute, figurile masculine din fiecare domeniu fiind cele care predomina. La scoala nu auzim despre ele si, fara sa ne dam seama, femeile sunt invizibile din trecutul nostru stiintific. Acestea sunt doar cateva femei despre care ar fi trebuit sa inveti la scoala, dar despre care nu ai auzit, probabil niciodata. Este timpul sa ne revendicam istoria!

1. Hypatia (ca. 350 sau 370 – 415 sau 416)


Hypatia este prima femeie matematician cunoscuta din istorie. Ea a fost fiica lui Theon, unul dintre fondatorii Bibliotecii din Alexandria.

Hypatia a urmat pasii tatalui sau in studiul astronomiei si al matematicii. A colaborat cu tatal ei, elaborand comentarii la lucrari de matematica si de asemenea a predat matemtica. Hypatia era de asemenea o filosoafa, adepta Neoplatonismului, multimi ascultandu-i prelegerile despre Platon si Aristotel. Era foarte populara in acele timpuri.

Foto: Wikipedia.com; Hypatia - desen de Rafael

2. Sophie Germain (1776 – 1831)

Sophie Germain a fost prima femeie laureata cu un premiu din partea Academiei Franceze de Stiinte.

Cand la Paris a izbucnit Revolutia Frnaceza, Sophie s-a izolat in studioul tatalui sau, citind. Afland despre Arhimede, ea a inceput sa studieze matematica si geometria si in acest sens a invatat chiar si greaca si latina, pentru a putea sa citeasca lucrarile clasice. Neputand sa studieze la Scoala Politehnica pentru ca era femeie, Germain a inceput sa corespondeze cu Joseph Lagrange, care era membru al facultatii, de la care a obtinut cursuri si caruia ii trimitea lucrarile sale.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine!

In momentul cand a aflat ca era femeie, Lagrange i-a devenit mentor si curand, Sophie a inceput sa corespondeze si cu alte somitati ale momentului, din domeniul matematicii. Munca sa era incetinita de faptul ca, fiind femeie, nu avea acces la aceleasi resurse de cunoastere pe care le aveau barbatii, dar a fost prima femeie care a fost premiata de catre Academia Franceza de stiinte, iar demonstratia ei cu privire la Teorema lui Fermat a devenit fundamentala pentru lucrul asupra acestui subiect, in secolul XX.

Foto: Wikipedia.com; Sophie Germain

3. Maria Mitchell (1818 – 1889)

Maria Mitchell a fost prima femeie care a devenit membra a Academiei americane de stiinta, in anul 1848, ca astronom. Folosind un telescop, ea a descoperit, in anul 1847, o cometa care a fost denumita Cometa Miss Mitchell. Datorita acestei descoperiri, Miss Mitchell a fost laureata cu o medlaie de aur din partea Regelui Frederick al VII-lea al Danemarcei. Pe medalie este inscriptionat, in limba latina: "Nu privim in van apusul si rasaritul stelelor" (Non Frustra Signorum Obitus Speculamur et Ortus). Maria Mitchell a fost prima femeie profesionista in astronomie.
6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Tatal lui Mitchell a recunoscut inca de timpuriu fascinatia fetei sale pentru misterul cerului si a incurajat-o sa isi urmareasca pasiunea, invatand-o cum sa utilizeze un telescop.

Foto: Wikipedia; Maria Mitchell

4. Ada Lovelace (1815 – 1852)

Augusta Ada Byron, cunoscuta mai tarziu sub denumirea de Contensa de Lovelace nu si-a cunoscut niciodata tatal, poetul Lord Byron, care a parasit Anglia curand dupa nasterea sa, din cauza unui scandal. Mama sa, care era ultra-protectoare, isi dorea ca Ada sa nu fie prea emotionala atunci cand va creste, asemenea tatalui ei si astfel a incurajat-o sa studieze stiintele si mataematica.

Ca adult, Lovelace a inceput sa corespondeze cu matematicianul Charles Babbage, care a rugat-o sa traduca in italiana o lucrare analitica despre o masinarie care putea sa faca operatii matematice simple. Aceasta masinarie este considerata a fi unul dintre modele de calculatoare. Lovelance, nu doar ca a tradus acea lucrare, dar in acelasi timp a inclus o metoda de calcul care este cunoscuta ca primul limbaj de programare.

Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Ai grijă întotdeauna de mâinile care te-au crescut

Foto: Wikipedia; Ada Lovelace

5. Emmy Noether (1882 – 1935)


Emmy Noether a fost o matematiciana geniala. Tatal ei, Max Noether era profesor de matematica la Universitatea Erlangen, in final, Max a devenit cunoscut ca tatl ei. In anii 20, Noether a elaborat o munca de pionierat in algebra abstracta si teoria numerelor.

A adus o perspectiva conceptuala revolutionara in matematica. Munca ei a devenit de baza pentru principiile matematicii moderne, geometrie, topologie si logica.

Foto: Wikipedia.com; Emmy Noether

6. Valentina Vladimirovna Tereshkova

Valentina Vladimirovna Tereshkova este prima femeie care a zburat in Spatiul Cosmic, si de asemenea, primul civil care a zburat in Cosmos, in data de 16 Iunie 1963. Inainte de a deveni cosmonaut, Tereshkova lucra intr-o fabrica de textile si facea parasutism din pasiune. In Rusia de astazi inca este privita ca o eroina a erei post-Sovietice.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Foto: Wikipedia, Valentina Vladimirovna Tereshkova

7. Rita Levi-Montalcini (1909 – 2012)

Rita Levi-Montalcini a fost cercetatoare italiana. Ea a lucrat in domeniul neurologiei. IMpreuna cu Stanley Cohen a primit, in anul 1986, Premiul Nobel in Fiziologie si Medicina, iar din anul 2001, pana la finalul vietii a fost membra a Senatului italian.

Rita Levi-Montalcini a fost cea mai longeviva laureata cu Premiul Nobel, prima care a atins varsta de 100 de ani, zi de nastere care a fost sarbatorita in Primaria Romei.

Foto: Wikimedia.com; Rita Levi-Montalcini


Iti mai recomandam si:

Romanii aceia extraordinari despre care nu vorbeste nimeni!

5 SAVANTI ROMANI pe care trebuie neaparat sa ii cunosti!

5 femei celebre din Romania


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri