6 Martie 2015 publicat în Social 16 share-uri

'Pentru mare parte din istorie, Anonimul era o femeie.' – Virginia Woolf. Aici si peste tot in lume, modul in care femeile au participat la scrierea istoriei ramane necunoscut, intr-o societate care valorizeaza mai degraba masculinul, lasand in umbra femininul si tot ce au produs femeile mai valoros.

Alice Voinescu – scriitoare, eseista, cadru didactic universitar si critic de teatru, dar si prima femeie care a devenit doctor in filosofie la Sorbona, in 1913. Ii datoram, de asemenea, infiintarea Catedrei de estetica si istoria teatrului la Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica din Bucuresti.

Nina Cassian – s-a nascut intr-o familie de origine evreiasca (tatal, I. Cassian-Matasaru, era un traducator cunoscut); avea apoi sa se mute pe rand cu familia la Brasov, unde Nina Cassian intra la Liceul Principesa Ileana, si la Bucuresti, unde urmeaza cursurile Institutului Pompilian. Frecventeaza cercuri intelectuale de stanga si intra la varsta de 16 ani in organizatia Tineretului Comunist, aflata atunci in ilegalitate, visand sa mantui lumea de toate antagonismele fundamentale dintre sexe, rase, popoare, clase etc. Debuteaza editorial in 1947, cu volumul de versuri suprarealiste La scara 1/1. In urma unui atac ideologic lansat in ziarul Scanteia la adresa ei, incepe sa scrie treptat si poezie proletcultista.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? 10 Salopete lungi care conferă eleganță și extravaganță ținutelor de zi

Dupa un ocol de aproximativ opt ani, cum singura avea sa marturiseasca, plin de avanturi naive si compromisuri, incepand din 1956 se intoarce la poezia autentica. Incepe sa scrie in paralel si literatura pentru copii, atrasa de posibilitatile estetice ale evadarii in fantezie si candoare, precum si doua volume de "proza subiectiva", la persoana intai. Realizeaza traduceri remarcabile. In ultimii 30 de ani ai vietii, poeta Nina Cassian a trait la New York, iar proiectul major al varstei si vietii sale a fost scrierea memoriilor, proiect ale carui prime doua volume, Memoria ca zestre, s-au bucurat de un ecou important in tara si de numeroase cronici.


Romica Pucean
u – solista de muzica lautareasca, de etnie roma, nascuta in 1927, in Bucuresti. In perioada 1945 – 1964, se face cunoscuta cantand in majoritatea carciumilor din zonele Floresca si Herastrau. In 1963, inregistreaza primele piese la Electrecord, debutand discografic cu doua dicuri de patefon, piesele fiind ulterior reedidate pe un disc mic de vinil (EPC). In 1964, inregistreza primul album cu traful fratilor Gore in Studioul Tomis al Casei de discuri Electrecord. Incepand cu 1970, incepe sa plece in turnee in strainatate, relevante pentru cariera ei fiind cele din Israel si Statele Unite ale Americii. Apreciata pentru timbrul unic al vocii si pentru temele cantecelor sale (iubire, viata, timp), a fost considerata solista de referinta a cantecelor de pahar, ca forma urbana a cantecelor lautaresti.

Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș Termoenergetica oprește furnizarea căldurii în București, în următoarele zile. Ce instituții fac excepție Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Iolanda Eminescu – jurista romana, specialista in dreptul proprietatii intelectuale. Dupa absolvirea facultatii, a lucrat ca avocat stagiar la Baroul Ilfov (1943-1945), apoi, prin decretul regal din 17 februarie 1945, la propunerea consiliului profesoral al Facultatii de Drept, a fost numita judecator, alaturi de Sanda Rosetti si Steliana Popescu. Ele au fost primele femei judecator din magistratura romana. A activat ca judecator pana in 1949, cand si-a dat demisia.

Henrietta Delavrancea-Gibory – nascuta in 1894, la Bucuresti (este fiica scriitorului Barbu Stefanescu-Delavrancea), a fost una dintre primele femei architect, care a proiectat numeroase constructii de interes public din capitala: Institutul de Igiena si Sanatate, Institutul de Oncologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Filantropia, Cinema Capitol si Halele Obor.

Izolația termică a casei - o necesitate pentru confort și economie!

Voteaza: discriminari-urbane.ro/index.php/petitie-online/propuneri-personalitate-feminina

Iti recomandam si alte articole de pe Garbo despre femei si istoria lor: 10 femei celebre din Romania

Ce nu ai invatat la scoala: 7 femei pe care ar fi trebuit sa le cunosti!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri