Sa facem o plimbare pe malul marii… Nisipul este usor purtat de vant, tarmul se arcuieste ca intr-un dans, iar valurile isi arunca stropi cu forme neregulate… Simti aerul sarat si raceala apei. Atat… Simti. Pana nu de mult, nu credeam ca am putea sa punem intr-o matematica - o stiinta exacta, conexiunea noastra cu natura.

Una dintre cele mai mari descoperiri ale omenirii este multimea lui Mandelbrot - teoria geometriei fractale (1975). Benoit Mandelbrot este creditat ca parinte al acestei noi lumi a matematicii si stiintei.

Va provoc sa va ganditi cum ati putea masura un nor, sau un val de mare. Uneltele si perspectiva geometriei clasice nu va vor fi de folos. In baza geometriei Euclidiene antice, tot ce au construit oamenii pana acum sunt unghiuri drepte, arcuri de cerc sau cilindre. Oare si mintea, nu cumva am inprejmuit-o intre limite concrete, indepartandu-ne de natura si doar uneori, simtind din cand in cand ca lumea inconjuratoare e poate, cu mult mai mult… E infinita?

Benoit Mandelbrot este cunoscut ca descoperitorul multimii Mandelbrot si al geometriei fractale. Fractalii sunt patternuri surprinzatoare pe care le gasim peste tot in Univers si care nu pot fi masurate in termenii geometriei clasice; fractalii sfideaza regula echerului si a compasului, deschizand in fata noastra o lume cu mult, mult mai complexa. Si simpla in acelasi timp. z=z2+c este formula fractalilor.

"Cel mai frumos lucru pe care il putem experimenta este Misterul. Este sursa tuturor formelor de arta si stiinta adevarate”, spunea Albert Einstein. Fractalii sunt misterul din natura, sunt misterul din noi insine.

Formula lui Benoit Mandelbort este cea mai importanta descoperire din matematica, in istoria intregii umanitati. Revolutia din domeniul tehnologiei, aparitia calculatoarelor si comunicarea tehnologica, au facut posibila aceasta descoperire remarcabila. O formula care ne transforma modul de a intelege viata. Este o revolutie care ne preschimba modul de a vedea universul si care ne ofera o mai buna intelegere a felului cum acesta functioneaza.

Fractalii sunt patternuri deosebit de complexe care rezulta din repetarea unei ecuatii simple. Deci fractalii sunt in acelasi timp “simplu” si “complex”. Ei exprima natura inconjuratoare si organismele vii.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Descopera miracolul fractalilor din natura si cea mai importanta formula matematica din istoria omenirii!.