12:04, 5 Aprilie 2013 publicat în Social 110 share-uri

In lumina ultimelor evenimente care s-au petrecut in societatea noastra, concepte ca identitate nationala, popor, natiune si fervoarea din spatele lor si-au facut foarte acut simtite prezenta.

2.  Romani si maghiari alaturi: "Romania Revolutionara", pictata de un maghiar

La Revolutia de la 1848, romanii si maghiarii au luptat cot la cot, fapt mai putin cunoscut. "In contextul desfasurarii revolutiei de la 1848-1849 din Transilvania, un aspect extrem de interesant al acesteia a ramas cu totul in umbra, chiar necunoscut, si anume: participarea unui important numar de maghiari alaturi de romani la revolutie", scrie Gelu Neamtu, Institutul de Istorie „George Barit” Cluj-Napoca, in articolul Maghiari alaturi de revolutia romana de la 1848-1849 din Transilvania. Vechea istoriografie romana si maghiara nu au vadit vreun interes deosebit in a aborda aceasta tema, din motive lesne de inteles, subliniaza cercetatorul.

 Stiati ca celebrul tablou intitulat "Romania Revolutionara" a fost pictat de catre un evreu de origine  maghiara, in timpul Revolutiei Pasoptiste? Constantin Daniel Rosenthal (n. 1820, Budapesta - d. 23 aprilie 1851, Budapesta) a fost un pictor maghiar, revolutionar pasoptist din Muntenia, aflam din Enciclopedia Romaniei.

Citeste si:
Liliacul - muza poeziei. Cele mai frumoase imagini și versuri cu...
Liliacul - muza poeziei. Cele...

3. Gabi Szabó, una dintre cele mai victorioase romance

Gabi Szabó este una dintre cele mai mari valori ale sportului romanesc. Imaginea lui Gabi, alergand cu steagul romanesc pe umar, fericita pentru mari victorii, nu poate fi stearsa din memoria noastra.

Totusi, Gabriela Szabó este o atleta romana, etnic maghiar, castigatoare a medaliei de aur in proba de 5000 de metri la Olimpiada de Vara din 2000 si a medaliilor de bronz si de argint la Olimpiada din anul 1996 in proba de 1500 de metri, aceeasi performanta fiinda atinsa in aceasta proba si la Olimpiada din 2000.

Citeste si:
Mastercard lansează 'Piața la drum', primul proiect din Romania...
Mastercard lansează \'Piața la...

Uniunea Europeana a Presei Sportive a declarat-o in 1999 drept „cea mai buna sportiva din Europa”. Gabi Szabo este prima atleta din Romania care a castigat circuitul Golden League (in 1997 si 1999). Statul roman i-a conferit drept recunoastere a meritelor sale distinctia „Ordinul National Serviciul Credincios”, in grad de Comandor” (2001), iar in iunie 2008 a fost recompensata de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman cu trofeul „Colanul de Aur”. Gabi Szabo este vicepresedinte al Federatiei Romane de Atletism, scrie Enciclopedia Romaniei.

 Un articol de Iulia Sima

 

Foto fr si main: By Oleg Bezrukov /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri