Violenta nu e divertisment. Protest contra tabloidizarii violentei impotriva femeilor de catre mass-media.Piata Presei Libere, 25 noiembrie 2012, orele 14:00 - 16:00.

Pe 25 noiembrie, Ziua internationala de lupta impotriva violentei asupra femeilor, mergem in Piata Presei Libere sa tragem un semnal de alarma: Violenta nu este divertisment!

Multi dintre noi suntem dezamagiti de presa romaneasca. Nu ne mai uitam la televizor, nu mai cumparam ziare, poate mai citim articole online. In tot acest timp, in mass-media ia amploare un fenomen pe care avem obligatia sa-l cunoastem si sa nu-l toleram: violenta impotriva femeilor a devenit divertisment. Este exploatata si oferita publicului drept distractie. Violul si violenta domestica sunt o marfa buna pentru jurnalistii romani. Goana dupa senzational a atins cote alarmante, degradante si intolerabile.

Violenta impotriva femeilor este un fenomen social extins in Romania. 12.000 de cazuri de violenta s-au inregistrat anual in ultimii trei ani iar cazurile de viol au crescut de la an la an cu aproape 9%. Acestea sunt doar cazurile raportate. Cifrele reale sunt mult mai mari, intr-o cultura care tolereaza violenta impotriva femeilor si descurajeaza raportarea violentei si agresiunilor sexuale. 

Prin superficialitatea cu care trateaza fenomenul, prin tabloidizarea si transformarea violentei impotriva femeilor in divertisment, mass-media contribuie la intretinerea si promovarea acestei culturi a violentei:

• Prezentarea povestilor de violenta in familie in mod senzationalist, ca incidente izolate, desi de cele mai multe ori victimele indura luni sau ani de abuzuri. Mass-media rateaza miza contextualizarii si prezentarii violentei ca fenomen social, cu cauze, efecte si masuri de preventie.

• Imposibilitatea victimelor de a se raporta la ceea ce vad in presa: pentru majoritatea, conceptul de violenta domestica asa cum apare in presa este strain. In afara de crime si acte de brutalitate extrema, celelalte abuzuri asupra femeilor nu sunt relatate. De multe ori experienta de acasa este diferita. Victima poate avea un sentiment de alienare, de singuratate si de renuntare. Nu exista modele in jur care s-o faca sa se decida sa iasa din situatia de violenta.

• Responsabilitatea autoritatilor este invocata numai in cazurile de crima si violenta extrema si numai punctual. Rar apar informatii despre ce ar trebui sa faca victimele aflate in situatii similare pentru a se proteja (certificatul medico-legal, ordinul de protectie, adaposturi, centre de consiliere). Povestile femeilor care au reusit sa rupa cu succes lantul dependentei economice si psihologice de agresor isi gasesc rar locul in paginile de ziare si in emisiunile tv.

• Folosirea unui limbaj sexualizat si romantizat. Violenta domestica in urma careia femeile sunt omorate este numita "crima pasionala".

• Invizibilitatea violenței asupra femeilor din anumite grupuri: rome, LBT (lesbiene, bisexuale si transsexuale), desi acestea pot fi victime atat ale violentei domestice cat si ale infractiunilor motivate de ura.

• Folosirea unui limbaj pseudo-pornografic in relatarile despre viol, insinuand ca victima minte sau inventeaza, punandu-se la indoiala credibilitatea sa.

• Blamarea victimei prin prezentarea detaliilor asupra vietii personale, statutului social, comportamentului.

• Batjocorirea si umilirea victimei, ceea ce poate descuraja alte victime sa raporteze violul. Agresorii sunt deci protejati.

• Senzationalismul exagerat in relatarea actelor de agresiune fizica sau sexuala asupra femeilor de varsta a III-a.

• Hipersexualizarea femeilor in mass media constituie o forma de violenta simbolica asupra acestora.

Femeile sunt folosite ca decor, reduse la statut de obiecte sexuale si puse in ipostaze degradante. Acest model perpetueaza, intareste si legitimeaza stereotipurile misogine si atitudinile negative la adresa femeilor.

Cunoastem deja raspunsul la criticile noastre: presa nu este o institutie de binefacere ci un SRL care functioneaza dupa principii comerciale: profit, cerere si oferta. Presa spune ca ofera ceea ce publicul cere. Iata ca si noi suntem publicul si cerem altceva.

Cerem responsabilitate si etica. Vrem jurnalism profesionist. Cand nu primim argumentul cerere-oferta, il primim pe cel al neutralitații presei – ni se spune ca rolul mass media este de a transmite informatii, ca este unul descriptiv, nu normativ.

De aceea codul etic al jurnalistului se limiteaza la reguli privind numarul și calitatea surselor, acuratețea datelor etc. Insa exista numeroase studii care arata importanta mass-mediei ca factor de socializare care ne influenteaza modul de a gandi si de a ne raporta la viata. Presa nu doar transmite informatii, ci exploateaza si intretine stereotipuri: ca femeile sunt obiecte sexuale sau ca violenta impotriva lor e tolerabila.

 

Trebuie sa incepem sa vorbim despre responsabilitatea mass media!

• Cerem trusturilor de presa sa adopte un cod de etica profesionala, sa-l aplice si sa-l respecte.

• Cerem jurnalistilor sa-si asume responsabilitatea individuala pentru exercitarea profesiei si vocatiei lor intr-un mod etic.

• Somam CNA sa faca curatenie in audiovizual si sa gaseasca mijloacele legale pentru stoparea difuzarii de emisiuni care degradeaza femeile, promoveaza o cultura a violentei si transforma violenta in divertisment.

Sprijinim libertatea de exprimare si incurajam jurnalismul etic, profesionist, responsabil.
Insa condamnam public orice incercare de a deghiza mesajele degradante, misogine, umilitoare si violente la adresa femeilor sub masca libertatii de exprimare.

Protestul are aprobare de desfasurare.

Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/453318658059763


 

Organizatori:

Asociatia FRONT www.feminism-romania.ro
Centrul FILIA www.centrulfilia.ro
Societatea de Analize Feministe AnA www.anasaf.ro

Cu participarea:
Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE) www.cpe.ro
Centrul Euroregional Pentru Initiative Publice (ECPI) www.ecpi.ro
Biblioteca Alternativa https://biblioteca-alternativa.noblogs.org/

Foto fr si main: By Zdenek Sasek /Shutterstock

GARBO.RO  sustine aceasta manifestatie!


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri