Osteoporoza este o afectiune in care producere de os nou nu tine pasul cu distrugerile osoase, fapt ce conduce la oase fragile, cu risc crescut de fracturi.
Vitamina D. Se stie ca o carenta severa de vitamina D afecteaza grav scheletul (produce rahitism la copil), insa studii mai noi au aratat ca o carenta usoara a vitaminei D creste riscul de osteoporoza. Rolul formei active a vitaminei D este de crestere a absorbtiei digestive a calciului si de scadere a pierderilor urinare. In lipsa vitaminei D absorbtia calciului este deficitara, situatie in care organismul nu primeste cantitatea suficienta de calciu chiar si in cazul unui aport normal sau crescut. Vitamina D este sintetizata la nivelul pielii in timpul expunerii la radiatii ultraviolete, iar o parte este preluata din alimentatie (pestele gras).

Aplicarea cremelor cu factor de protectie solara 8 reduce sinteza vitaminei D cu 95% chiar si in mijlocul verii. Expunerea la soare pentru 5 -10 minute zilnic, de 2 - 3 ori pe saptamana imbunatateste nivelul de vitamina D. Persoanele adulte pot creste aportul zilnic de vitamina D prin utilizarea unor suplimente care contin 400 UI (unitati internationale), cantitatea de vitamina D din majoritatea complexelor de multivitamine. Persoanele in varsta si cele care evita expunerea la soare ar trebui sa aiba un aport zilnic de 800 UI.

Fructe si legume: sunt bogate in substante minerale importante in metabolismul osului precum potasiul, magneziul si vitamina K. Studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care a fost conceput pentru a evalua impactul alimantatiei asupra tensiunii arteriale, a demonstrat ca dietele bogate in fructe si legume (continand 8 portii de fructe si legume pe zi si 3 porti de produse cu continut scazut de grasimi) reduc eliminarile de calciu prin urina, scad distrugerea osoasa si previn oasteoporoza. Se recomanda un consum mediu de 500 - 800 grame pe zi de fructe si legume, in aproximativ cinci portii.

Proteinele. Rolul proteinelor din dieta in metabolismul osului este foarte complex. In timp ce studii mai restranse, desfasurate pe termen scurt, au aratat ca un aport ridicat de proteine creste excretia urinara a calciului, studii mai ample indica faptul ca o ratie proteica zilnica scazuta se asociaza cu o demineralizare osoasa mai rapida si cu cresterea riscului de fracturi in randul adultilor. De aceea, adultii si mai ales persoanele in varsta trebuie sa consume o cantitate adecvat de proteine. Recomandarile nutritionistilor prevad un consum de proteine de 56 g pe zi pentru barbati si 46 grame pe zi pentru femei.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri