Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, peste 80% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 59 de ani sunt diagnosticate cu fisuri anale in urma consultatiilor privind afectiunile in zona rectala.

Potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, peste 80% dintre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 59 de ani sunt diagnosticate cu fisuri anale in urma consultatiilor privind afectiunile in zona rectala.

Afectiunea este comuna la femei si barbati, fiind intalnita cu aceeasi frecventa, dar aceasta se poate manifesta chiar si la sugari intre 6 si 24 de luni.

Fisura anala reprezinta o ruptura lineara aflata la nivelul canalului anal, adica in portiunea terminala a tubului digestiv. In multe dintre cazuri, aceasta este cauzata de un banal traumatism local anal prin scaun de consistenta dura (constipatie).

„In Romania, in practica curenta, fisura anala reprezinta o afectiune relativ frecvent intalnita. Intre 6 si 15% dintre consultatiile pentru patologie anala sunt la pacientii cu fisuri anale. Chiar daca afectiunea este in faza incipienta, neingrijita, aceasta poate ajunge usor la faza cronica si astfel pacientul va fi nevoit sa recurga la interventie chirurgicala si tratament indelungat. In cazul opus, cand fisura este detectata din timp, poate sa fie vindecata doar cu un tratament adecvat, recomandat de medicul specialist”, apreciaza Radu Viorel, medic specialist Clinica Proctoline.

Fisurile anale se manifesta prin durere, ce are caracter de arsura sau usturime. Durerea este de o intensitate destul de mare si poate provoca la unii pacienti tulburari depresive.

In cazul netratarii la timp a fisurilor anale, acestea pot deveni cronice si pot aparea complicatii, sub forma infectarii fisurii in sine. Se pot forma astfel abcese anale, fistule submucoase sau chiar stenoze anale, forme mai grave si mai greu de tratat.

Pentru a preveni aceste afectiuni, medicii recomanda pacientilor un regim alimentar echilibrat, bogat in fibre, cu un aport mare de lichide, in special apa.

Sursa: Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri