S-a descoperit cea mai noua boala a alimentatiei: ortorexia nervoasa. Ortorexia nervoasa implica obsesia si preocuparea excesiva fata de mancarea considerata a fi sanatoasa.

-Ortorexicii clasifica mancarea conservata drept “periculoasa”, mancarea procesata drept “artificial”, considerand in schimb produsele biologice ca sanatoase. De obicei, evita produsele de origine animala si isi limiteaza optiunile alimentare. Cu toate acestea, chiar daca mananca sanatos, ortorexicul nu savureaza mancarea si nu se “bucura” de ea.

- Adesea, persoanele suferind de ortorexie sunt excesiv de slabe si se pot confrunta cu probleme de sanatate precum anemie, hipotensiune, senzatia de slabiciune si oboseala, lipsa de energie, ameteala, lesin, anumite probleme ale inimii. Ceea ce este intrigant este faptul ca aceste persoane cred despre ele insele ca mananca sanatos, insa acest lucru este cat se poate de fals. Din alimentatia ortorexicilor lipsesc anumiti nutrienti (spre exemplu proteinele, fierul si vitaminele B) care sunt esentiali pentru o functionare corespunzatoare a organismului. De aceea, ortorexia poate duce la malnutritie sau la autoinfometare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

-Printre simptomele ortorexiei se numara si imboldul puternic, adesea necontrolabil, de a manca atunci cand persoana in cauza este nervoasa, agitata, emotionata, cand este fericita sau se simte vinovata intr-o anumita privinta. Oricat de ciudat ar parea, spre deosebire de anorexie sau bulimie cu care se confrunta mai ales femeile, ortorexia nervoasa este prevalenta in randul barbatilor si in randul celor cu un nivel scazut al educatiei. Cu toate acestea, unele din complicatiile medicale ale ortorexiei nervoase sunt similare cu cele ale anorexiei. In situatii extreme, ortorexia duce la anorexie si chiar la moarte.

-Obsesia fata de mancarea in sine: Ortorexicii au o obsesie pentru continutul mancarii, dar si pentru modalitatea in care este preparata. Sunt obsedati de calitatea mancarii, nu de cantitatea ei. Sunt foarte vigilenti fata de E-uri sau prezenta conservantilor in alimente, documentati in privinta lor, se feresc de alimentele modificate genetic, sunt obsedati ca produsul respectiv sa fie “pur”. Ortorexicii nu cumpara niciodata un aliment fara a citi cu atentie eticheta produsului. O buna parte dintre ei isi prepara singuri mancarea sau cultiva ei insisi legume pentru ca altfel nu au incredere ca ceea ce achizitioneaza este un produs sanatos.

S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri