21 Martie 2024 publicat în Sanatate 13 share-uri

Afla din articolul de mai jos ce este hormonul foliculostimulant, ce rol are in organism, cand se recomanda aceasta analiza si ce inseamna rezultatele.

Ce este hormonul foliculostimulant?

Hormonul foliculostimulant (FSH), numit si hormon de stimulare foliculara, este produs de glanda pituitara (hipofiza) din creier. Este un hormon important pentru functionarea normala a sistemului reproducator la barbati si femei. Hormonul foliculostimulant este unul dintre hormonii esentiali pentru dezvoltarea pubertara si pentru functia ovarelor la femei si a testiculelor la barbati.

FSH – rol la femei

La femei, FSH ajuta la controlul ciclului menstrual si producerea de ovule de catre ovare. Nivelul de FSH variaza pe parcursul ciclului menstrual al unei femei si este la nivelul maxim chiar inainte de ovulatie.

In timpul unui ciclu menstrual normal, nivelul de FSH creste in prima jumatate a ciclului pentru a stimula cresterea foliculilor. Aceasta este functia principala a FSH, de unde si numele de „hormon foliculostimulant”. Odata ce foliculul se maturizeaza si elibereaza ovulul in timpul ovulatiei, foliculul rupt formeaza o structura numita corpul galben (corpus luteum), a carei functie principala este producerea de progesteron. Cresterea progesteronului inhiba eliberarea de FSH in a doua jumatate a ciclului menstrual. Pe masura ce corpul galben se descompune treptat, nivelul de progesteron scade, nivelul de FSH creste si urmatorul ciclu menstrual incepe din nou.

Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto fr si main: Arif biswas /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri