18 Martie 2024 publicat în Sanatate 1 share-uri

Odată cu sosirea primăverii, natura renaște, însă acest frumos anotimp aduce și o serie de provocări pentru sănătatea ta. De la alergii la tulburări digestive sau probleme cu somnul, îți prezentăm cinci aspecte esențiale la care e bine să fii atentă, pentru a te bucura de primăvară așa cum se cuvine.

Problemele musculare și articulare

Odată cu venirea primăverii, te simți mai energică și probabil îți dorești să petreci mai mult timp în aer liber și să desfășori fel de fel de activități fizice. Totuși, schimbările bruște de temperatură și reluarea rutinei de mișcare după o perioadă mai sedentară pot duce la apariția sau la agravarea durerilor musculare și articulare. Este posibil să simți disconfort sau chiar dureri la nivelul spatelui, al genunchilor sau al articulațiilor, ceea ce te poate împiedica să-ți desfășori activitățile zilnice așa cum ți-ai dori.

Poți încerca să apelezi la câteva ședințe de fizioterapie și kinetoterapie , pentru a preveni sau trata aceste probleme. Exercițiile fizice specifice și diferitele tehnici de terapie manuală te pot ajuta să îți recâștigi mobilitatea, să reduci durerea și să previi eventualele leziuni.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Transparențele - în tendințe în primăvara-vara 2023! 10 exemple de cum putem integra și purta piesele vestimentare din materiale transparente și semi-transparente în ținutele noastre 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

Tulburările sistemului digestiv

Primăvara vine cu o mulțime de fructe și legume noi, care te pot tenta să-ți diversifici dieta și să experimentezi noi rețete. Însă această perioadă poate fi, de asemenea, un moment în care pot apărea sau se pot exacerba alergiile alimentare. Simptomele precum mâncărimile la nivelul cavității bucale, erupțiile cutanate, problemele digestive sau chiar dificultățile de respirație pot indica o alergie alimentară.

De aceea, este deosebit de important să recunoști aceste semne și să acționezi rapid. Consultă un medic specialist, pentru efectuarea de teste alergologice și pentru a primi sfaturi avizate în ceea ce privește dieta zilnică. Pe lângă evitarea alimentelor răspunzătoare de declanșarea alergiilor, medicul îți poate recomanda și tratamente care să atenueze simptomele, în cazul expunerii accidentale.

Alergiile sezoniere

Înflorirea naturii este un spectacol încântător, însă, pentru multe persoane, poate însemna debutul sezonului alergiilor. Polenul răspândit de plante poate declanșa simptome neplăcute, precum strănutul repetat, mâncărimea la nivelul ochilor, congestia nazală sau lăcrimarea excesivă.

Primul pas este să identifici alergenii care îți provoacă aceste reacții, prin efectuarea unui test alergologic. Odată depistați, poți evita expunerea la aceștia, reducând activitățile în aer liber, în zilele cu niveluri înalte de polen, sau utilizând purificatoare de aer, în interiorul casei. Tratamentele pentru alergiile sezoniere pot varia de la antihistaminice până la spray-uri nazale, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Tulburările de somn

Trecerea la ora de vară și zilele mai lungi pot avea un impact neașteptat asupra somnului tău. Poți să constați că îți este mai greu să adormi sau să te trezești, ajungând să te simți obosită, pe parcursul zilei. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul tău încearcă să se adapteze la modificările privind lumina și întunericul, afectând ritmul circadian.

Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, încearcă să-ți stabilești o rutină regulată de somn, evitând expunerea la dispozitivele electronice cu minimum o oră înainte de culcare. De asemenea, crearea unui mediu propice somnului, răcoros și întunecat, te poate ajuta să adormi mai ușor. Dacă problemele persistă, nu ezita să consulți un specialist.

Dezechilibrele stării de spirit

Primăvara este adesea asociată cu renașterea și optimismul, însă, pentru unele persoane, schimbarea de sezon poate aduce o stare de neliniște sau chiar simptome depresive. Dacă simți că starea ta de spirit este afectată, să știi că nu ești singură. Este important să recunoști aceste stări și să acționezi pentru a-ți îmbunătăți starea de bine. Încearcă să petreci cât mai mult timp în aer liber, fie că alegi să ieși la plimbare, fie să te ocupi de grădinărit. De asemenea, menține legătura cu prietenii și familia și nu ezita să îți cauți hobby-uri noi, care să-ți aducă bucurie și satisfacție.

Primăvara înseamnă tranziție, nu doar pentru natură, ci și pentru corpul și mintea fiecăruia dintre noi. Amintește-ți mereu să îți acorzi timp și grijă, ori de câte ori te confrunți cu schimbări care îți afectează starea generală. Vei vedea că, în timp, organismul tău își va regăsi echilibrul.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri