31 Iulie 2023 publicat în Sanatate 2 share-uri

Odată cu înaintarea în vârstă, din ce în ce mai multe părți ale organismului nostru pot începe să simtă trecerea anilor și să funcționeze cu dificultate. Vederea, considerată a fi cel mai important simț, este poate printre primele care are de suferit semne de degradare.

Deși e diferit de la o persoană la alta și unii pot experimenta îmbătrânirea fiziologică mai devreme decât alții, este important să cunoaștem principalele semne ale îmbătrânirii ochilor noștri pentru a putea programa o consultație oftalmologică și a primi îndrumarea adecvată.

Nu uita, de asemenea, faptul că o consultație oftalmologică de rutină efectuată anual poate preîntâmpina afecțiunile oculare asociate înaintării în vârstă și poți identifica mult mai rapid decât dacă aștepți apariția simptomelor deranjante.

Afecțiuni oculare comune ce apar odată cu înaintarea în vârstă

Avansarea în vârstă nu atrage după sine apariția în mod obligatoriu a afecțiunilor oculare. De asemenea, unele dintre aceste patologii oftalmologice se pot întâlni și în rândul adulților mai tineri sau, în cazuri rare, copiilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!  

Totuși, ținând cont de probabilitate și de incidența pe care o au aceste boli oculare în populația vârstnică, următoarele patru pot fi considerate ca fiind sugestive:

1.Cataracta

Probabil una dintre patologiile cel mai des întâlnite și asociate cu o vârstă înaintată este cataracta. Aceasta constă în opacifierea (tulburarea) cristalinului, una din componentele transparente implicate în rolul de lentilă al ochiului.

Odată cu opacifierea progresivă acestei structuri, vederea este treptat afectată, până la instalarea unei dificultăți serioase de vedere. Din fericire, acest defect este corectabil chirurgical prin îndepărtarea vechiului cristalin și înlocuirea lui cu unul nou, artificial, perfect transparent.

Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Evitarea expunerii la soare, menținerea unui stil de viață sănătos și renunțarea la fumat sunt metode ce pot ajuta la prevenirea acestei boli.

2.Glaucomul

Glaucomul este o boală oculară caracterizată prin creșterea presiunii oculare și afectarea structurală și funcțională a nervului optic. Deteriorarea vederii se realizează treptat, fiind posibil să se ajungă chiar și până la orbire.

Debutul simptomatologiei este unul insidios, cu manifestări nespecifice, precum dureri de cap și vedere încețoșată. Ulterior, se începe pierderea vederii periferice și apar în câmpul vizual cercuri colorate.

Tratamentul se bazează pe ameliorarea simptomatologiei și încetinirea progresiei bolii. Se folosesc picături ce scad presiunea oculară (ca tratament neinvaziv) sau chirurgie laser/ chirurgie clasică țintită asupra aceluiași scop.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta? Dantela – din nou în tendințe pentru sezonul cald

Din păcate, nu există metode de prevenție clare, însă efectuarea consultațiilor oftalmologice de rutină poate facilita depistarea bolii în stadiu incipient și, astfel, poate scădea semnificativ rata sa de progresie.

3.Degenerescența maculară

Macula este o structura a retinei (stratul intern al ochiului) responsabilă cu vederea centrală clară. În degenerescența maculară, această componentă extrem de importantă în formarea imaginilor pe retină este afectată.

Simptomatologia clasică include pierderea vederii centrale, dificultăți în recunoașterea fețelor persoanelor din jur și pierderea abilităților de a scrie și a citi (din cauza defectului de vedere). În plus, apar în câmpul vizual pete întunecate.

Tratamentul este de tip suportiv, cu încetinirea progresiei bolii și îmbunătățirea parțială a vederii. Acesta constă în suplimente nutritive și terapie laser.

Înainte de a te încredere în oricine, încrede-te întâi în tine! 10 Rochii de vară care emană energie și feminitate Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru?

Prevenția nu se bazează pe metode bine stabilite, întrucât cauza apariției degenerescenței maculare nu este încă pe deplin cunoscută. Totuși, adoptarea unui stil de viață sănătos este întotdeauna o măsură profilactică ajutătoare.

4.Retinopatia diabetică

Deși retinopatia diabetică nu este propriu-zis o afecțiune specifică vârstnicilor, este asociată în schimb persoanelor cu diabet zaharat, boală ce apare mai des odată cu trecerea anilor decât în tinerețe.

Din cauza nivelului crescut al glucozei circulante, se produce deteriorarea vaselor de sânge retiniene, fapt ce cauzează instalarea unui tablou clinic precum:

  • Încețoșarea privirii;
  • Pierderea vederii centrale;
  • Pierderea vederii periferice;
  • Dificultăți de percepere a culorilor.

Întrucât retinopatia diabetică este o consecință a unei alte boli cronice, este esențială tratarea bolii de fond în paralel cu intervențiile oculare țintite asupra sigilării vaselor retiniene afectate (laser sau chirurgie simplă).

Prin urmare, afectarea vederii se produce mai ales odată cu înaintarea în vârstă, însă nu este un fenomen obligatoriu. Pentru a putea depista și trata cât mai devreme cu putință afecțiunile oculare progresive, consultațiile oftalmologice periodice sunt necesare.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri