Daca pana de curand, carbohidratii erau evitati instant in alcatuirea dietei, cercetarile arata ca nu trebuie sa ne fie frica de glucide. In realitate exista glucide bune si glucide rele. Cum diferentiem intre ele?

Aici intervine indicele glicemic, definit ca baza fiziologica a clasificarii alimentelor cu carbohidrati. Carbohidratii buni sunt cei care furnizeaza energie fara a solicita foarte mult metabolismul.

Haideti sa aruncam o scurta privire asupra proceselor ce au loc dupa ce am ingerat un aliment ce contine hidrocarburi. Glucidele – si toate nutrimentele esentiale – sunt descompuse de organism astfel incat sa ajunga la o forma ce poate fi folosita. Carbohidratii sunt transformati in glucoza, cea mai importanta sursa de energie pentru organism si principala hrana pentru creier. Glucoza este absorbita in sange si porneste intr-o scurta calatorie, alegand destinatii din organism unde poate ajuta. In functie de tipul de carbohidrati, glucoza poate trece rapid si brusc in sange, sau absorbtia se poate face lent si treptat. Evident ca varianta a doua este cea preferabila.

Dupa ce am mancat, glucoza rezultata ridica nivelul zaharului in sange – glicemia. Daca ea se absoarbe incet, atunci glicemia ramane relativ constanta. Cand carbohidratii sunt de proasta calitate, glicemia va creste rapid, iar celulele insulare din pancreas vor fi nevoite sa elibereze cantitati mari de insulina – principalul hormon al metabolismului - pentru a contracara actiunea rapida a glucozei. Cantitatea mare de insulina secretata va ingreuna asimilarea substantelor de care are nevoie organismul. Noi resimtim acest fapt, prin senzatia de foame la scurt timp dupa ingerarea de hidrocarburi rele. Practic, organismul nu a primit portia de substante necesare, asa ca ne obliga sa il hranim corespunzator. Si ce se intampla cu glucoza care nu poate fi folosita? Se depoziteaza…

Din aceste motive, o alimentatie sanatoasa, trebuie sa includa carbohidrati “lenesi” care se absorb in tihna, ne ofera energie constanta, ajuta la o buna functionare a organismului si nu ne ingrasa.

Tu trebuie sa alegi alimente cu indice glicemic scazut - fructe si legume care nu contin amidon – sau alimente cu IG mediu – leguminoase si cereale integrale. Evita cartofii, fainoasele, berea, porumbul samd.

Daca vrei sa afli mai multe despre dietele disociate si despre indicele glicemic iti recomandam ca lectura de inceput "Mananc, deci slabesc" de Michel Montignac. Varianta online este disponibila aici.

Indice glicemic mare

Sirop de porumb 115 Bere 110
Glucoza (dextroza) 100 Sirop de glucoza 100
Cartofi prajiti, cartofi frantuzesti 95 Sirop de grau, sirop de orez 100
Telina fiarta 85 Morcovi (fierti) 85
Orez fiert 85 Fulgi de porumb 85
PopCorn (fara zahar) 85 Pastarnac 85
Piure de cartofi 80 Gogosi 75
Orez cu lapte (cu zahar) 75 Pepene verde 75
Covrigi 70 Bagheta paine alba 70
Biscuiti 70 Briose 70
cola, bauturi racoritoare, sucuri 70 Faina de porumb 70
Corn/ Croissant 70 Taitei 70
Mamaliga, malai 70 Chipsuri 70
Cereale rafinate (cu adaos de zahar) 70 Zahar alb 70
Risotto 70 Biscuiti 70
Zahar brun 70 Sfecla, sfecla rosie (fierte) 65
Cuscus, gris 65 Leguminoase fierte 65
Sirop de artar 65 Marmelada (cu zahar) 65
Gutui (conserva / gem / jeleu, cu zahar) 65 Musli (cu adaos de zahar sau miere adaugat ...) 65
Stafide (rosii si aurii) 65 Paine de secara (30% din secara) 65
Serbet (cu adaos de zahar) 65 Porumb dulce 65
Paine din cereale integrale 65 Banane (coapte) 60
Miere 60 Inghetata (normala, cu adaos de zahar) 60
Maioneza 60 Pepene galben 60
Pizza 60 Ketchup 55
Mustar (adaos de zahar) 55 Nutella 55
Orez rosu 55 Spaghete (bine fierte) 55
Sushi 55 Tagliatelle (bine fierte) 55

Indice glicemic mediu

Orez brun, orez nedecorticat 50 Suc de mere (neindulcite) 50
Orez Basmati 50 Biscuit (faina integrala, fara adaos de zahar) 50
Suc de afine (neindulcit) 50 Trufa alba 50
Kiwi 50 Mango (fructe proaspete) 50
Musli (nu dulce) 50 suc de ananas (neindulcit) 50
Suc de grepfrut neindulcit 50 Banane (necoapte) 45
Struguri proaspeti 45 mazare verde 45
Paine integrala din secara 45 Muesli Montignac 45
Suc de portocale (proaspat si neindulcit) 45 Ananas (fructe proaspete) 45
Paine prajita integrala 45 Sos de tomate (cu zahar) 45
cereale integrale (fara adaos de zahar) 45 Spaghete al dente (fierte maxim 5 minute) 40
Paine, 100% faina integrala 40 Suc de morcovi (neindulcit) 40
Prune uscate 40 Smochine uscate 40
fulgi de ovaz 40 Ovaz 40
Unt de arahide (fara adaos de zahar) 40 Pere 40

Indice glicemic mic

Mere uscate 35 Caise uscate 35
Inghetata (cu fructoza) 35 Porumb 35
Nectarine (fructe proaspete) 35 Portocale (fructe proaspete) 35
Piersici (fructe proaspete) 35 Prune, prune uscate 35
Rodii (fructe proaspete) 35 Gutui (fructe proaspete) 35
Seminte de floarea-soarelui 35 Suc de rosii 35
Sos de rosii (natural, fara adaos de zahar) 35 Fasole verde (24%) 35
Orez salbatic 35 Drojdie 35
Iaurt 35 Paine (Montignac, paine integrala) 34
Lapte de migdale 30 Caise (fructe proaspete) 30
Sfecla de zahar 30 Morcovi 30
Usturoi 30 Grepfrut, pomelo (fructe proaspete) 30
Marmelada (fara adaos de zahar) 30 Lapte (degresat sau nu) 30
Lapte de ovaz (nu fierte) 30 Fasole verde 30
Rosii 30 Pere 30
Linte 30 Afine, mure 25
Cirese 25 Ciocolata neagra (mai mult de 70% din continutul de cacao) 25
Split mazare 25 Capsuni (fructe proaspete) 25
Ciocolata - 85% cacao 20 Vinete 20
Suc de lamaie (neindulcit) 20 Lamaie 20
Montignac gem fara zahar 20 Pudra de cacao (fara adaos de zahar) 20
Ratatouille 20 Iaurt de soia 20
Migdale 15 Sparanghel 15
Broccoli 15 Varza de Bruxelles 15
Caju 15 Conopida 15
Cicoare, andive 15 Ardei chili 15
Dovlecei 15 Castravete 15
Chimen dulce 15 Ghimbir 15
Alune/td> 15 Praz 15
Ciuperci 15 Masline 15
Fistic 15 Ridichi 15
Salata, salata verde 15 Varza acra 15
Tofu 15 Nuci 15
Germeni de grau 15 Avocado 10
Crustacee 5 Patrunjel, busuioc, oregano, scortisoara etc 5
Otet 5

Sursa informatiilor din aceste tabele: site-ul oficial Michel Montignac

Iti recomandam sa citesti si blogul ladieta.ro. Autoarea a slabit si continua sa se mentina tinand cont de principiile dietei disociate si de indicele glicemic.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Dieta disociata: aproape totul despre indicele glicemic.