6 Octombrie 2022 publicat în Sanatate 46 share-uri

Testele rapide de sarcină sunt mult mai accesibile în zilele noastre și pot fi procurate de la orice farmacie. Pentru că producătorii sunt tot mai atenți la nevoile femeilor, aceste teste de sarcină au devenit din ce în ce mai ușor de folosit, unele dintre acestea fiind proiectate pentru orice moment al zilei și putând fi utilizate oriunde. Ca orice analiză și test, există însă o marjă de eroare care poate conduce la un rezultat fals negativ. Aceasta înseamnă că femeia este însărcinată, deși testul nu confirmă sarcina. Când este posibil un rezultat fals negativ al testului de sarcină și care sunt cauzele producerii acestuia? 

Gonadotropina corionică umană (HCG) - hormonul urmărit în testele de sarcină

Înainte de toate trebuie să știți că aceste teste de sarcină rapide, disponibile în farmacii și eliberate fără rețetă, masoară un hormon specific sarcinii care este secretat în urină atunci când ovulul a fost fecundat – HCG sau gonadotropina corionică umană.

Important de știut că nivelurile urinare ale acestui hormon, dar și cele sanguine, căci HCG poate fi testat și din sânge, diferă pe parcursul sarcinii.

Chiar dacă HCG începe să crească după primele 40-48 de ore de la fecundație, totuși prin testele urinare de sarcină, testele rapide, acesta încă nu poate fi detectat. Nivelurile de gonadotropină corionică umană continuă să crească, atingând o concentrație maximă în săptămânile 8-12 de sarcină, urmând să scadă progresiv până în săptămâna 20 de sarcină, când valorile acestui hormon păstrează o linie de platou până la naștere. Este important de menționat că pe toată perioada sarcinii HCG este prezent.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta? Test de dragoste: Ce semn arată că sunteți suflete pereche?

Cum funcționează un test de sarcină?

Testele rapide de sarcină urmăresc prezența gonadotropinei corionice umane excretate la nivel urinar. Practic, aceste teste detectează prezența acestui hormon în urină.

Urina de dimineață sau prima urină din zi este cea mai concentrată, motiv pentru care putem găsi și cea mai mare cantitate acestui hormon HCG. Tocmai de aceea majoritatea producătorilor de teste de sarcină recomandă femeilor să efectueze testul dimineața, din prima urină.

Cum se efectuează testul de sarcină rapid?

Acest test va prezenta la unul din capete un material absorbant, care are rolul de absorbi urina. Urina se va colecta de la mijlocul jetului și acest capăt absorbant al testului se va introduce în urină, conform instrucțiunilor testului de sarcină. De obicei citirea rezultatului se face la 10 minute.

Test de personalitate: Ce nume ai fi avut dacă te-ai fi născut în altă epocă? Test de personalitate: Care este temelia structurii tale sufletești? Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica?

Unele teste prezintă deja recipient colector pentru urina, altele nu, iar în această din urmă situație femeile pot folosi orice recipient curat.

Mai mult decât atât, astăzi au fost create și teste de sarcină care pot fi folosite în orice moment al zilei, fiind foarte sensibile, astfel că nu mai este justificat să se utilizeze pentru realizarea acestora urina de dimineață, ci orice urină de pe parcursul zilei.

Alte teste permit introducerea capătului absorbant direct în jetul urinar, fără a mai fi necesar un recipient de colectare a urinei. Acestea sunt cele mai ușor de utilizat de teste, putând fi folosite oriunde și în orice moment al zilei.

Cum citim rezultatul unui test rapid de sarcină?

Pentru a nu greși este recomandat să citiți cu foarte mare atenție instrucțiunile din prospectul testului. Fiecare producător poate propune anumiți pași specifici testului său.

La modul general însă, ca orice test cromatografic, zona de afișare a rezultatelor va fi marcată de 2 litere: litera C, care înseamnă control și litera T, care reprezintă și rezultatul testului.

În dreptul controlului, adică în dreptul literei C, trebuie întotdeauna să apară o bandă roz. Aceasta indică faptul că testul este funcțional. Dacă această bandă nu apare, fie testul este expirat, fie este defect și trebuie efectuat un altul.

În dreptul literei T poate să apară sau nu o bandă roz. Dacă aceasta apare, înseamnă că în urină a fost detectat hormonul HCG, deci testul este pozitiv, adică femeia este însărcinat. Dacă în dreptul literei T nu se colorează această bandă roz, înseamnă că testul este negativ, dar totuși nu exclude o sarcină, tocmai pentru că poate fi un rezultat fals negativ.

De aceea specialiștii recomandă ca atunci când ați obținut un test de sarcină negativ să repetați testul de sarcină peste 1-2 săptămâni.

În general, un test de sarcină poate măsura HCG doar de la o anumită concentrație în sus, astfel:

  • un nivel HCG mai mic de 5mlU/ml determină un test de sarcină negativ

  • un nivel HCG >= 35mlU/ml determină un test de sarcină pozitiv

Această concentrație critică detectabilă a HCG poate să prezinte diferențe de la un test la altul, de aceea unele teste pot fi puțin mai sensibile decât altele. De obicei, testele de sarcină pentru orice moment al zilei sunt puțin mai sensibile și pot detecta mai ușor prezența HCG în urină, comparativ cu testele de sarcină dedicate urinei de dimineață.

Când apare un rezultat fals negativ al testului de sarcină și de ce?

Cum spuneam mai sus, orice test și analiză prezintă o marjă de eroare și au riscul de a oferi, în anumite situații, rezultate fals negative sau fals pozitive.

În cazul testelor de sarcină un rezultat fals pozitiv este foarte rar, dar mult mai des întâlnim rezultate fals negative. Aceasta înseamnă că femeia este însărcinată, deși testul arată că nu.

Cum apare un rezultat fals negativ la testul de sarcină?

Din explicațiile de mai sus se înțelege clar ca testul de sarcină nu ar trebui să fie realizat mai devreme de 2 săptămâni de la fecundație, altfel se pot obține rezultate fals negative, pentru că nivelul HCG nu a crescut suficient pentru a atinge o concentrație detectabilă în urină.

Acest moment de 2 săptămâni de la fecundație corespunde, în general, cu momentul menstruației. Tocmai de aceea specialiștii recomandă ca un test de sarcină să fie realizat atunci când menstruația întârzie, în cazul femeilor cu ciclu menstrual regulat.

Așadar o primă cauză a unui rezultat fals negativ la testul de sarcină este aceea că acest test este realizat prea devreme.

Alte cauze ale rezultatelor fals negative la testele de sarcină:

  • Femeia nu știe când are ovulația, pentru că prezintă un ciclu menstrual neregulat;
  • Anumite medicamente pot conduce la un rezultat fals negativ, mai ales când testul este realizat în primele săptămâni de la fecundație. De exemplu diureticele, unele tratamente antialergice, chiar și antiepilepticele pot interfera cu rezultatul acestui test de sarcină. Însă, așa cum am recomandat mai sus, după 2 săptămâni de la un test de sarcină negativ ar trebui să efectuați un alt test de sarcină pentru a exclude un posibil rezultat fals la primul.
  • Nerespectarea instrucțiunilor și a pașilor de realizare a testului poate conduce la un rezultat fals negativ. De exemplu citirea prea devreme a testului. Majoritatea producătorilor recomandă ca testul să fie citit la 10 minute de la imersia capătului absorbant în urină.
  • Interpretarea greșită a testului: este foarte important de știut că și o linie roz foarte pală poate însemna că testul este pozitiv și nu negativ.
  • Data expirării testului de sarcină: înainte de a efectua testul de sarcină, verifică întotdeauna valabilitatea acestuia.
  • Urina prea diluată: în primele săptămâni de la fecundație, când nivelul de HCG nu este încă atât de mare, testul de sarcină poate avea rezultat fals negativ dacă urina este prea diluată. Pentru o siguranță mai mare puteți încerca realizarea testului utilizând prima urină de dimineață.

Atenție: și în cazul sarcinii extrauterine crește nivelul de HCG în sânge și urină, prin urmare, un test de sarcină realizat după 2 săptămâni de la fecundație ar trebui să fie pozitiv. Un test de sarcină pozitiv ne indică, așadar, sarcina, dar nu ne poate spune și unde este aceasta localizată: la nivel uterin, așa cum este normal, sau extrauterin, anormal.

Tocmai de aceea după un rezultat pozitiv al testului de sarcină femeia trebuie să se prezinte cât mai rapid la medic pentru a efectua prima ecografie de sarcină. Această investigație imagistică și deloc dăunătoare va da detaliile necesare despre o sarcină normală sau o sarcină extrauterină.

În cazul sarcinii extrauterine, bebelușul se dezvoltă în altă zonă decât în uter, cel mai frecvent în trompele uterine, pe care le poate rupe odată cu creșterea sa, ducând la hemoragie severă și punând în pericol viața mamei. O sarcină extrauterină este o urgență medicală. Insistăm, așadar, ca femeia să se programeze imediat la ecografie de sarcină după un test de sarcină pozitiv.

Sursa foto articol: Chanintorn.v/ shutterstock.com


Din echipa Garbo fac parte încă de la vârsta primelor mele angajări. Aici am „crescut”, am prins aripi de jurnalist și am căpătat o experiență bogată și mai ales frumoasă. Ca orice om ce scrie, amprenta credințelor...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri