29 Martie 2021 publicat în Sanatate 46 share-uri

Evaluările din domeniul medicinei nucleare sunt diferite de alte examinări radiologice prin aceea că implică utilizarea materialelor radioactive, cu ajutorul cărora medicii pot evalua funcționarea țesuturilor și organelor.

“Astăzi, pe lângă FDG, putem folosi și alte substanțe, precum galiu 68 PSMA pentru cancerul de prostată sau galiu 68-DOTATATE pentru tumorile neuroendocrine. Acestea nu se pot observa cu ajutorul FDG. Galiu-68 DOTA-TATE este un agent special folosit în evaluarea tumorilor neuroendocrine care pot apărea la nivelul pancreasului, la nivel gastrointestinal. Și unele tumori care apar la copii precum neuroblastomul, retinoblastomul, blastomul neuroganglionar au afinitate pentru GA-68 DOTA-TATE, la fel și tumori cerebrale de tipul meningioamelor. În plus, anumite tumori pulmonare precum carcinomul pulmonar cu celule mici răspund la acest radiofarmaceutic”, spune expertul Acibadem.

Așadar, pe lângă diagnosticare, radiofarmaceuticele au aplicații și în tratamentele diverselor tipuri de tumori.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu

“La ora aceasta, cu ajutorul lutețiului-177, putem trata afecțiuni precum carcinomul de prostată sau tumorile neuroendocrine. De asemenea, putem trata anumite leziuni metastatice osoase, leziuni metastatice osoase dureroase și anumite leziuni în artrită. Dar cea mai frecventă utilizare este în carcinomul de prostată, a leziunilor metastatice de prostată, după intervenția chirurgicală și aplicarea tratamentelor hormonale și chimioterapice. De asemenea, cu ajutorul lutețiului-177, putem oferi terapii și pentru metastazele ganglionare, în terapii paliative, pentru a ușura durerea”, completează specialistul.

O altă investigație de medicină nucleară este densitometria care se folosește pentru măsurarea densității minerale a oaselor. În cazurile în care există pierderi de minerale din oase, această analiză poate identifica riscul de fractură osoasă și poate evalua reacția pacientului la tratamente.

Scintigrafia este termenul general folosit pentru procedurile de imagistică efectuate prin folosirea materialelor radioactive și a camerelor gamma. Scintigrafia este aplicată în identificarea problemelor glandei tiroide, a ficatului, splinei, stomacului, intestinelor, rinichilor, vezicii biliare, inimii, plămânilor, vaselor de sânge și oaselor.

Foto fr si main: De la Petr Smagin /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri