Orice suspiciune de cancer mamar trebuie evaluată în cadrul unei comisii medicale din care fac parte medicul imagist, oncologul, chirurgul, radioterapeutul și specialistul în chirurgie reconstructivă.

Anual, în jur de 9 mii de românce fac cancer mamar. Este afecțiunea numărul 1 ca frecvență în rândul femeilor, cu aproape 2,1 milioane de îmbolnăviri înregistrate la nivel global. În stadiile 1 și 2, cancerul se poate trata cu succes, iar pentru depistarea precoce, femeile trebuie să meargă regulat la medic, pentru examinări, analize, ecografie și mamografie. Mamografia se face după 50 de ani după noile recomandări internaționale, și mai devreme, doar la persoanele cu rude de gradul 1 cu cancer mamar sau purtătorare ale mutațiilor BRCA 1 și 2.

Orice suspiciune de cancer trebuie evaluată în cadrul unei comisii medicale din care fac parte medicul imagist, oncologul, chirurgul, radioterapeutul și specialistul în chirurgie reconstructivă. Dacă în urmă cu 50 de ani, chirurgia era prima opțiune de tratament în cancerul mamar, astăzi, protocoalele s-au schimbat, iar medicii din România, specializați în clinici de prestigiu din Vest, le respectă pentru ca pacientele să aibă șanse maxime de vindecare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Femeile din România nu au timp pentru ele. Grija și timpul sunt întotdeauna îndreptate către familie, copii, părinți, dar niciodată către nevoile lor. Cum tratăm cancerul cu ajutorul medicinei integrative și soluții din medicina biologică? Medicii români au ocazia să ȋnvețe de la unul din fondatori - medicul elvețian Thomas Rau Campania “Donăm Sânge Împreună”, inițiată de Hotel Sheraton București a strâns peste 300 litri de sânge de la lansare și pregătește un nou maraton de donare pe 19 aprilie.
“În ultimii ani, în ceea ce privește tratamentul cancerului de sân, lucrurile s-au schimbat foarte mult, iar colaborarea cu imagistul și oncologul a îmbunătățit succesul terapiilor. Acum, aplic alte protocoale decât cele din timpul rezidențiatului: în chirurgia la rece, când nu avem pacienți în urgență și avem timp să-i examinăm, așa cum se întâmplă, în cazul cancerului mamar, atunci cresc șansele ca pacienții să scape de această afecțiune", spune chirurgul Ștefan Tucă (foto), care efectuează intervenții de extirpare a tumorilor mamare.

"Eu colaborez cu un medic radiolog expert în imagistică care face ecografie mamară, mamografie, CT și RMN. Acest medic urmărește ecografic aceste leziuni. Eu nu operez o pacientă cu tumoră de sân dacă nu este biopsiată, nu are examenul histopatologic făcut și nu a mers mai întâi la oncolog. Patologia mamară este o patologie sensibilă și înainte de a interveni, mă asigur că pacienta a fost corect diagnosticată și evaluată de către medicul oncolog și de către specialistul în imagistică. În aceste cazuri, decizia se ia în funcție de ce spun toți specialiștii implicați în tratarea cancerului de sân. În cazul patologiei mamare, nu poți interveni dacă nu există o evaluare a cazului de către toți specialiștii pe care i-am menționat”, afirmă medicul.

Medicii români pot ȋnvăța o nouă tehnică chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor pulmonare O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Așadar, tratamentul cancerului este astăzi de neconceput fără abordarea în cadrul comisiei multidisciplinare, reglementate prin lege. Iar diagnosticul de precizie se pune în urma biopsiei tumorii și a examenului histopatologic. În funcție de acesta, echipa de medici decide tipul de terapie.

“Există tumori pe care imagistul le analizează, constată că e vorba de un carcinom, iar oncologul, în funcție de examenul histopatologic, care studiază niște gene, niște receptori estrogenici și o mulțime de alte elemente, poate recomanda amânarea intervenției chirurgicale, pentru a oferi pacientei șansa la o terapie de primă intenție, mult mai eficace decât chirurgia. Există situații când se recomandă mai întâi chimioterapia. Am cazuri în care oncologul a recomandat imagistului să plaseze un harpon intratumoral, iar sub tratament chimioterapic, aceste tumori s-au micșorat până la dispariție. Aceste situații sunt valabile pentru stadiile incipiente pentru că stadiile 3 și 4 au indicație oncologică din start, de chimioterapie sau radioterapie. S-a constatat că mai bine se începe cu chimioradioterapie și apoi se continuă cu operația, când tumora se reduce decât să se facă mastectomie la început, cu intrare în axilă. Oncologul decide în fiecare caz în parte care este protocolul de tratament”, completează medicul.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri